temponeras
Οι μέρες που ζούμε και οι αναμετρήσεις που έρχονται στην εκπαίδευση και την κοινωνία, φέρνουν στο μυαλό τον Νίκο Τεμπονέρα μέσα από τη φωτογραφία που έχει γίνει κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του λαού, χαμογελαστό στην τάξη μπροστά από τους μαθηματικούς τύπους που δίδαξε.

ΑΡΕΝ | Ο Τεμπονέρας ΖΕΙ! Με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας ΟΔΗΓΕΙ! Κάλεσμα στην εκδήλωση μνήμης: Πάτρα, Ψηλά Αλώνια, 9 Γενάρη, 6.30μμ.

Ήταν άνοιξη του 1990, όταν ξεκινούσε στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης μία από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις , που έμελλε να κορυφωθεί με τραγικό τρόπο μερικούς μήνες αργότερα… Το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και αύξηση διορισμών απέναντι στην εκφρασμένη διάθεση του κυβερνώντος κόμματος για επιβολή λιτότητας στη δημόσια εκπαίδευση και ιδεολογική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Οι πανελλήνιες εξετάσεις του 1990 γίνονται Ιούλιο μήνα σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα με συλλαλητήρια έξω από τα εξεταστικά κέντρα. 

Το Φθινόπωρο, ο αλήστου μνήμης υπουργός Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλος φέρνει πολυνομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε ιδιωτικά ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου σπουδών και περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Παράλληλα δημοσιοποιεί προεδρικά διατάγματα που προβλέπουν: επαναφορά της βαθμολογίας στο δημοτικό, γραπτές εξετάσεις στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στο γυμνάσιο, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας των μαθητ(ρι)ών , έπαρση και υποστολή σημαίας, υποχρεωτικό εκκλησιασμό, «αναμόρφωση» των μαθητικών κοινοτήτων, ολοσχερή κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών και «point system» ελέγχου και ποινικοποίησης της μαθητικής συμπεριφοράς.

Είναι η εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού επιχειρούν να πάρουν πίσω για λογαριασμό του κεφαλαίου κατακτήσεις και δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , με πρωθυπουργό τον πατέρα Μητσοτάκη , εφαρμόζει ανάλογη οικονομική πολιτική με λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις και μπόλικο αυταρχισμό και καταστολή.

Ο Δεκέμβρης του 1990 βρίσκει το 70% των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας υπό κατάληψη , ενώ οι τεράστιες διαδηλώσεις της εποχής δονούνται από το σύνθημα «ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές προσδοκίες για «ξεφούσκωμα» των καταλήψεων.

Η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. «παίζουν τα ρέστα τους», ενεργοποιώντας παρακρατικούς και ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» που επιχειρούν να ανακαταλάβουν σχολεία ασκώντας βία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς .

Στις 8 Γενάρη 1991, στο κτήριο που στέγαζε το 3ο και 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πάτρας , ο αρχηγός της τοπικής ΟΝΝΕΔ Καλαμπόκας , μαζί με τους Σπίνο και Μαραγκό , δολοφονεί τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα που βρισκόταν στον χώρο του σχολείου για να στηρίξει τους μαθητές του.

Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα και οι μαζικότατες διαδηλώσεις που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Κοντογιαννόπουλου ,την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και των προεδρικών διαταγμάτων.

Σήμερα, 32 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, διευρύνεται η λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, με τις τιμές στα βασικά αγαθά να καλπάζουν ασταμάτητα, την ασύδοτη αισχροκέρδεια-ληστεία στην ενέργεια να ενισχύονται με τα «pass» της κυβέρνησης της ΝΔ – δημόσιο χρήμα, μισθό κάτω από 800€ ευρώ στο νεοδιόριστο και τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη. Και όλα αυτά, να δημιουργούν συνθήκες πρωτοφανούς αναξιοπρέπειας για κάθε εκπαιδευτικό, εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο.

Αυτή η συνταγή όμως έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει οικτρά. Με ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και τον πληθωρισμό να καλπάζει είναι προφανές πια ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε όσα χρήματα έχουν απομείνει στα δημόσια ταμεία πάνε κατά προτεραιότητα σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε χρηματοδότηση των υπερκερδών των ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος και σε επιχειρηματικούς ομίλους φιλικούς στην κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η κ. Κεραμέως, μια από τις πιο αντιδραστικές φιγούρες σε αυτό το πόστο την εποχή της μεταπολίτευσης, οδηγούν μια τρελή κούρσα αλλαγών για να συντρίψουν τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, αλλά και να αλλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα από το DNA του σχολείου.

Οι 40.000 αναπληρωτές, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι ο εξαγγελλόμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αποδεικνύουν ότι η ελαστική και επισφαλής εργασία στην εκπαίδευση είναι μια στρατηγική επιλογή, την ίδια ώρα που οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις χτυπάνε τον πυρήνα του δημόσιου χαρακτήρα της: Τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που πετιούνται έξω από τα Πανεπιστήμια για να δοθούν πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια, ο αναπροσανατολισμός της παρεχόμενης γνώσης, η έμφαση στις δεξιότητες η υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών, των τεχνών και του πολιτισμού, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας, η αξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών- εκπαιδευτικών, ο νόμος 4823/2021 της Κεραμέως που μετατρέπει το σχολείο σε ένα υβρίδιο στρατώνα και ιδιωτικής επιχείρησης.

Οι μέρες που ζούμε και οι αναμετρήσεις που έρχονται στην εκπαίδευση και την κοινωνία, φέρνουν στο μυαλό τον Νίκο Τεμπονέρα μέσα από τη φωτογραφία που έχει γίνει κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του λαού, χαμογελαστό στην τάξη μπροστά από τους μαθηματικούς τύπους που δίδαξε. Μια μορφή με ανθρωπιά και αυτοπεποίθηση, δεμένη με την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και του μορφωτικού αγαθού.

Είναι παρών στην αγωνιστική μνήμη ενάντια στη λήθη της εξουσίας, πηγή έμπνευσης και περηφάνιας για τη μαχόμενη εκπαίδευση και το λαϊκό κίνημα. Αλλά και μάθημα ιστορίας, σκληρό και ανεξίτηλο μαζί, που τονίζει ότι κανένα δικαίωμα δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά κατακτήθηκε με ασυμβίβαστους αγώνες, και έναν πολιτισμό που σηκώνει τους ανθρώπους από τη λάσπη και τη μικροπρέπεια του ατομισμού. Ασυμβίβαστους αγώνες που συγκρούστηκαν με την αλαζονεία της εξουσίας, και τη λογική του μικρότερου κακού.

Οι αγώνες στην εκπαίδευση ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, οι εργατικοί αγώνες στη ΛΑΡΚΟ, στη «Μαλαματίνα», στην COSCO και στην EFOOD, ο μεγαλειώδης αγώνας των φοιτητών ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την άγρια καταστολή και το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, όλες οι μικρές και μεγάλες μάχες για ζωή και δικαιώματα και βέβαια η σημαντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και τις συγκεντρώσεις της 9ης Νοέμβρη δείχνουν το δρόμο της κλιμάκωσης και της γενίκευσης της αντίστασης, ώστε να ηττηθεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων. Η ανατροπή της, μέσα από μαζικούς αγώνες, είναι όρος για την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντος του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Η ΑΡΕΝ καλεί στην εκδήλωση μνήμης στο σχολικό συγκρότημα ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ, την Δευτέρα 9 Γενάρη στις 18.30, στα Ψηλά Αλώνια – ΒΟΥΔ, στην Πάτρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς