Η λίστα με όλα τα δώρα που έχουν λάβει τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί κατά το προηγούμενο έτος ζητεί το Vouliwatch με βάση το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.
Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, που προωθεί τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, η δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας προβλέπεται με νόμο ήδη από το 2021 (ν. 4829/2021), ωστόσο τα στοιχεία για το 2022 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Το Vouliwatch έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα από τις 18 Ιουλίου, χωρίς προς το παρόν κάποια ανταπόκριση.
Αντίθετα, η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει αναρτήσει στο σάιτ της τον σχετικό κατάλογο ως όφειλε από τις 30.1.2023 (αφορά την περίοδο από την έναρξη ισχύος του ν. 4829/2021, στις 10.9.2021, έως τις 31.12.2022). Ανάμεσα στα 68 δώρα που είχε λάβει η ΠτΔ στο διάστημα αυτό, ήταν ένα ασημένιο σκαλιστό αρωματοδοχείο από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, ένα χειροποίητο χαλί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ροδέλαιο σε ασημένιο φιαλίδιο από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ.ά.
Σύμφωνα με τον νόμο, τόσο ο ΠτΔ όσο και τα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης οφείλουν να τηρούν ειδικό ηλεκτρονικό βιβλίο, στο οποίο θα καταχωρίζουν με χρονολογική σειρά τα αντικείμενα που τους προσφέρονται ως δώρα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Ο ΠτΔ, το μέλος της κυβέρνησης ή ο υφυπουργός μπορούν να κρατήσουν, αν το επιθυμούν, αντικείμενα αξίας κάτω των 200 ευρώ. Εφόσον όμως η αξία τους υπερβαίνει τα 200 ευρώ, τα αντικείμενα που προσφέρονται ως δώρα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Στην κυριότητα του Δημοσίου περιέρχονται –ανεξάρτητα από την αξία τους– και τα αντικείμενα με ιδιαίτερη εθνική, ιστορική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική αξία που προσφέρονται ως δώρα.
«Είναι προφανές ότι είναι πολύ διαφορετικό να δωρίσει κάποιος σε μέλος της κυβέρνησης ένα ολόχρυσο αγαλματάκι κι άλλο να πάει σοκολατάκια», σχολιάζει στην «Κ» η Μαρία Ναθαναήλ, δικηγόρος και νομική σύμβουλος του Vouliwatch. «Είναι σημαντικό εφόσον έχει νομοθετηθεί να ζητάμε τη λίστα των δώρων, έστω κι αν είναι μικρά ή ευτελούς αξίας». Οπως λέει μάλιστα, ο Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής προβλέπει ήδη από το 2016 την τήρηση ονομαστικού και αναλυτικού καταλόγου με τα δώρα που δέχονται οι βουλευτές, ο οποίος τηρείται στη γραµµατεία της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. «Οσες φορές όμως κι αν τον έχουμε ζητήσει, δεν μας έχει δοθεί». Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία είναι και ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά παραμένει παραμελημένο στη χώρα μας.
Στην πραγματικότητα, ουδείς γνωρίζει εάν τηρείται τέτοιος κατάλογος, ακόμη και τώρα που η σχετική υποχρέωση έγινε νόμος. «Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε τα δώρα να καταχωρίζονται αυτόματα στη λίστα με το που λαμβάνονται και όχι να προσπαθούν να μαζεύουν τα δώρα της χρονιάς εκ των υστέρων». Φαίνεται όμως ότι νομοθετήσαμε και… ξεχάσαμε. «Η νομοθεσία μας σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας είναι και εξελιγμένη και επικαιροποιημένη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νομοθετούμε τολμηρά και προοδευτικά, αλλά μετά εφαρμόζουμε το 1/10 από αυτά. Στην Ελλάδα δεν μας λείπουν οι νόμοι, πάσχουμε από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας», καταλήγει η κ. Ναθαναήλ.
Πηγή: kathimerini.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση