Οι ειδικοί από το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ υπογραμμίζουν ότι η λύση δεν βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής ή στις «θαυματουργές» δίαιτες. Το μυστικό είναι πιο απλό: να τρώμε περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα.
Η μελέτη, που διήρκεσε 30 χρόνια και περιέλαβε πάνω από 100.000 άτομα ηλικίας 39 έως 69 ετών, ανέλυσε τις διατροφικές τους επιλογές σε βάθος χρόνου. Οι συμμετέχοντες απαντούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και στο τέλος εξετάστηκε πόσοι από αυτούς είχαν φτάσει στα 70 χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, διαβήτη ή νευρολογικές παθήσεις.
Τι διατροφή βοηθάει περισσότερο;
Αξιολογήθηκαν 8 διαφορετικά διατροφικά μοντέλα, όπως η μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα DASH, η φυτική διατροφή και άλλες. Η πιο αποτελεσματική φάνηκε να είναι ο Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (AHEI), που περιλαμβάνει:
Τουλάχιστον μία μερίδα ψαριού την εβδομάδα
5 μερίδες λαχανικών και 4 μερίδες φρούτων την ημέρα
5–6 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως
1 μερίδα ξηρών καρπών ή οσπρίων την ημέρα
Όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά αυτό το μοντέλο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υγιείς στα 75, σε σύγκριση με όσους βασίζονταν κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αντίθετα, δίαιτες με πολλά έτοιμα φαγητά, σνακ, αναψυκτικά, ζάχαρη και αλάτι, συνδέθηκαν με μειωμένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης κατά 32%.
Τι να περιλαμβάνει το πιάτο μας;
Φρούτα και λαχανικά:
Κατανάλωσε τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα, με έμφαση σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα όπως μούρα, μήλα και αχλάδια. Ο χυμός φρούτων δεν μετράει το ίδιο, γιατί δεν έχει τις φυτικές ίνες του ολόκληρου φρούτου.
Δημητριακά ολικής άλεσης:
Βάλε στο καθημερινό σου διαιτολόγιο τρόφιμα όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι, κριθάρι και φαγόπυρο. Μία χούφτα ολικής άλεσης σε κάθε γεύμα είναι ιδανική.
Ελαιόλαδο:
Μια κουταλιά της σούπας καθημερινά αρκεί για να ωφελήσει την καρδιά και να μειώσει τη φλεγμονή. Προτίμησέ το αντί για βούτυρο ή μαργαρίνες.
Όσπρια:
Φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια – 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να αποκομίσεις τα οφέλη. Ακόμα και μια φορά την εβδομάδα κάνει διαφορά!
Ψάρια:
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 και συμβάλλουν στη γνωστική υγεία και την καρδιοπροστασία. Μία μερίδα την εβδομάδα αρκεί.
Τι να αποφεύγουμε;
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs):
Αλμυρά σνακ, έτοιμα γεύματα, αλλαντικά, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά πρέπει να περιορίζονται σημαντικά. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου.
Επεξεργασμένα κρέατα:
Μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια, κονσέρβες – καλό είναι να τα αποφεύγουμε όσο γίνεται, καθώς ενοχοποιούνται για προβλήματα όπως ο καρκίνος του εντέρου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ