Είτε θεωρηθεί «αιφνιδιαστική» είτε «προδιαγεγραμμένη» εξέλιξη, που «επεδίωκε ο ίδιος», η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία είναι μία σύγκρουση κορυφής. Ένας νυν και ένας πρώην πρωθυπουργός ζυγίζουν τις δυνάμεις τους και βγάζουν τα όπλα τους. Και το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι ποιος μπορεί να βγει κερδισμένος.
Από όλα όσα ακούστηκαν χθες στο δύο φράσεις μπορούμε να ξεχωρίσουμε: «Η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί», διεμήνυσε ο Παύλος Μαρινάκης. Αν και κάποιος θα έλεγε ότι «επαναλαμβάνεται, αλλά ως φάρσα».
«Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και ο λαός», απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν βεβαίως στην περίοδο 1992 -1993, θέλοντας να πει ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για πτώση της κυβέρνησης. Τι ήθελε όμως να πει ο πρώην πρωθυπουργός με τη φράση «θα μας κρίνει ο λαός»; Ο λαός κρίνει στις κάλπες. Και θα μπορούσε βεβαίως απλά να υπονοεί ότι στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα κριθεί αρνητικά (και) για αυτή την απόφαση.
Οι βουλευτές που…σαμαρίζουν
Ορισμένοι ωστόσο βλέπουν προαναγγελία εξελίξεων και πολιτικών πρωτοβουλιών στη φράση. Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού σχολίαζαν πως οι όποιες αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο και με απόλυτη ψυχραιμία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα περιμένουμε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρασκηνιακή κινητικότητα, που είναι και η αδυναμία της στήλης.
Δεν είναι δα και κανά μεγάλο μυστικό ότι υπάρχουν σχεδόν 10 βουλευτές στους κόλπους της ΝΔ, που είναι αρκετά κοντά στον Αντώνη Σαμαρά ή τουλάχιστον στις θέσεις του – από τα ελληνοτουρκικά έως τη woke ατζέντα – και που συνομιλούν τακτικά με τον πρώην πρωθυπουργό. Μεταξύ αυτών είναι οι Βαρτζόπουλος, Βλάσης, Σιμόπουλος, Καραγκούνης, Στεφανάδης, Δημοσχάκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και έτοιμοι να τον ακολουθήσουν. Κανείς εξ αυτών δεν έχει δώσει σήμα εξόδου, αν και το τι τελικά θα πράξουν θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις κινήσεις του ίδιου του Σαμαρά και εν μέρει από το «μασάζ», που θα ξεκινήσει στη ΝΔ.
Οι κινήσεις Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως με τη διαγραφή Σαμαρά στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα για το πού φτάνουν οι αντοχές και οι ανοχές της εσωκομματικής κριτικής, ενώ με την παράλληλη στροφή στο λεγόμενο «DNA της παράταξης» (είδαμε ένα δείγμα με την αποκήρυξη των woke υπερβολών) μπορεί να κρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα αρραγή. Ορισμένοι φοβούνται το ακριβώς αντίθετο. Μία κατάσταση στην οποία οι βουλευτές ναι μεν δεν θα αποχωρούν, αλλά θα συντηρούν ένα περιβάλλον διαρκούς αμφισβήτησης βασικών πολιτικών και τελικά του ίδιου του πρωθυπουργού, που θα μπορούσε να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά μακροπρόθεσμα.
Ο πρωθυπουργός – που θεώρησε ότι ο Σαμαράς ξεπέρασε κάθε όριο με την αναφορά περί χαριεντισμάτων με Ερντογάν και Ράμα- έχει δύο εργαλεία στα χέρια του, για να στείλει το μήνυμα της απομάκρυνσης από το liberal κέντρο και της επιστροφής στις ρίζες:
α) Την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: προτείνοντας ένα πρόσωπο βγαλμένο από τα σπλάχνα της (κεντρο)δεξιάς παράταξης και
β) έναν μίνι ανασχηματισμό – στον οποίο επίσης τα πρόσωπα θα επιλεγούν με ανάλογο κριτήριο, για να μπει τέλος στη γκρίνια περί «επιλογών ΠΑΣΟΚ».
Υπάρχει βεβαίως και ένα τρίτο σενάριο: Αυτό για πρόωρες κάλπες, σε περίπτωση που η εσωστρέφεια και ο διχασμός στο κόμμα επιμείνουν. Προς το παρόν συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες, χωρίς να θεωρείται όμως και εξωπραγματικό. Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό από τις Ευρωεκλογές και έπειτα είναι ραγδαίες και τίποτα πια δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.
Αυτό το μήνυμα πάντως που από το πρωί στέλνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη που βγαίνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς (δείτε ενδεικτικά δηλώσεις Γεωργιάδη και Χατζηδάκη) είναι πως «έκανε ό,τι μπορούσε για να τον …φύγουμε». Και τώρα που έφυγε, πού θα πάει;
Οι πρωτοβουλίες Σαμαρά και η Λατινοπούλου
Σε πρώτη φάση ο Μεσσήνιος πολιτικός αναμένεται να συνεχίσει τις παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά. Αλλά αυτό που όλοι ρωτούν είναι εάν θα μείνει πολιτικά «άστεγος», αν θα επιδιώξει να ενταχθεί σε πολιτικό κόμμα δεξιότερα της ΝΔ ή να δημιουργήσει μία νέα πολιτική κίνηση ο ίδιος.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν η πρώτη που έβγαλε ανακοίνωση για να επικρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά. Και ήταν άκρως καυστική: «Σήμερα κάποιοι μπέρδεψαν το μπόι τους με τον ίσκιο τους. Δεν διαγράφεται η ιστορία κ. Πρωθυπουργέ». Ας θυμίσουμε ότι ήταν επίσης η πρώτη που είχε προτείνει Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και ότι την περίοδο των Ευρωεκλογών ακουγόταν έντονα πως οι σαμαρικοί της Μεσσηνίας τη στηρίζουν. Μπορούμε όμως να δούμε τον Σαμαρά στη Φωνή Λογικής; Δύσκολο. Μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη συνεργασία; Θα δείξει… Ακόμη και εκείνοι που τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ζωντανή συζήτηση αυτή τη στιγμή για κάτι τέτοιο και όλα είναι σε επίπεδο σεναριολογίας, συμφωνούν πάντως ότι έχει πετύχει να μπει στο κάδρο των εξελίξεων.
Όσο για την προοπτική ενός νέου κόμματος και δη «φιλο-τραμπικού»; Σίγουρα θα πρέπει να ζυγίσει πολλά ο πρώην πρωθυπουργός. Κάποιοι ήδη σπεύδουν να του θυμίσουν ότι η Πολιτική Άνοιξη δεν μακροημέρευσε και πως ευρύτερα όσοι φεύγουν από την παράταξη για να ξεκινήσουν δικό τους κόμμα, δεν έχουν ιδιαίτερη τύχη. Κωστής Στεφανόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη είχαν δημιουργήσει κόμμα. Καμία από τις πρωτοβουλίες αυτές όμως δεν ευδοκίμησε.
Πηγή: naftemporiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση