Thumbnail

ΙΤΑΛΙΑ Αυτή ήταν η τοποθέτηση του καβαλιέρε για το σκάνδαλο της Finmeccanica, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «οι κομμουνιστές δικαστές είναι το καρκίνωμα της Ιταλικής Δημοκρατίας»

Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 
Κάτι θα ξέρει για να το λέει ο υπόδικος για φοροδιαφυγή μεγιστάνας, τρις πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής της Kεντροδεξιάς στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι…
 
«Οι δωροδοκίες είναι υπαρκτό φαινόμενο και είναι ανώφελο να αγνοεί κανείς αυτήν την πραγματικότητα» είπε χθες από την κρατική συχνότητα της Rai Tre, σχολιάζοντας έτσι… απλά τα σκάνδαλα μεγατόνων που έχουν ξεσπάσει στους υπό κρατικό έλεγχο κολοσσούς αμυντικού εξοπλισμού Finmeccanica και ενέργειας Eni και τον «χορό» δωροδοκιών, μέσω θυγατρικών, για το κλείσιμο συμβολαίων στο εξωτερικό.
 
«Δεν πρόκειται για έγκλημα. Μιλάμε για την καταβολή προμήθειας σε κάποιον τρίτο. Γιατί; Επειδή αυτοί είναι οι κανόνες σε άλλες χώρες» απεφάνθη ο καβαλιέρε, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντεπεξέλθουν οι ιταλικές επιχειρήσεις στον διεθνή ανταγωνισμό.
 
Υπό αυτήν την έννοια, κατέληξε, οι σχετικές δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη (με μέχρι στιγμής «κορωνίδα» τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Finmeccanica, Τζιουζέπε Ορσι), «είναι οικονομική αυτοκτονία και καθαρός μαζοχισμός», «ένας παράλογος μοραλισμός» αλλά και απόδειξη ότι «οι κομμουνιστές δικαστές είναι το καρκίνωμα της Ιταλικής Δημοκρατίας»!
 
Αποστομωτική απάντηση
 
Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, «ο πρώην πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα του κατηγορούμενου, του διαφθορέα της πολιτικής ζωής, της οικονομίας και της ηθικής στη χώρα», ήταν ίσως η πιο αποστομωτική απάντηση που εισέπραξε ο Μπερλουσκόνι διά στόματος του ηγέτη της αριστερής Επανάστασης Πολιτών, Αντόνιο Ινγκρόια. Αλλά, όπως γράφει και η Τelegraph, δεν αποκλείεται ο Μπερλουσκόνι, με την κίνηση αυτή, κάποια δικά του, ανοιχτά «γραμμάτια» τελικά να ξεπληρώνει…
 
Ειδικότερα στην περίπτωση της Finmeccanica, «οι καταγγελίες έχουν να κάνουν και με την πολιτική» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «πόσω δε μάλλον όταν η σύλληψη του Ορσι γίνεται μόλις δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές. Οταν διορίστηκε στην κεφαλή της Finmeccanica, το 2011, ο Ορσι είχε την πλήρη στήριξη της Λέγκας του Βορρά, συμμάχου του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Με τον διορισμό του, αντικατέστησε τον Πιερ Φραντσέσκο Γκουργκουαλίνι, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο των δωροδοκιών, ενώ παράλληλα κατηγορείται ότι είχε παλιότερα στήσει μαύρα ταμεία για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».
 
Αλλά, κατά τον καβαλιέρε, οι έρευνες των δικαστών στη Finmeccanica και στην Eni (την οποία καλοβλέπει για εξαγορά ο Ρώσος πρόεδρος και στενός του φίλος, Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού για τη συγκάλυψη του έτερου μέγα οικονομικού σκανδάλου γύρω από την προβληματική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS), την τρίτη μεγαλύτερη στην Ιταλία.
 
Η υπόθεση, γράφουν οι Financial Times, «που πλήττει την καρδιά της “κόκκινης” Τοσκάνης γεννά εύλογα ερωτήματα για την ικανότητα του Δημοκρατικού Κόμματος-PD να χειριστεί θέματα οικονομίας και απειλεί να στερήσει από την Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μια καθαρή νίκη στις επερχόμενες εκλογές».
 
Νέα τροπή
 
Χθες, η υπόθεση πήρε νέα τροπή, με τη σύλληψη του Τζιανλούκα Μπαλντασάρε, πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τμήματος της MPS, βασικού υπόπτου στις έρευνες για το σκάνδαλο απάτης και δωροδοκίας (εκφράζονταν φόβοι ότι θα διέφευγε στο εξωτερικό), ενώ ο κλοιός τώρα σφίγγει γύρω από άλλα δύο πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη της τράπεζας που είχαν διασυνδέσεις με το PD.
 
Μέσα σ” αυτό το κλίμα με τη βαριά οσμή σκανδάλων, ο Μπερσάνι παρουσίασε και πάλι χθες τα πολιτικά του εχέγγυα στην Ευρώπη, αφήνοντας -σε συνέντευξή του στους Financial Times- ανοιχτή την πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων της ENI και της Enel. Κι έριξε… πιστολιά στον ιταλικό προεκλογικό αέρα, εξαπολύοντας έμμεση φραστική επίθεση στον πολιτικό του αντίπαλο που φαίνεται να τον φοβάται τώρα περισσότερο: τον αντισυστημικό κωμικό-ακτιβιστή Πέπε Γκρίλο. «Στο Δημοκρατικό Κόμμα δεν φοβόμαστε ότι θα πάρει περισσότερες ψήφους από εμάς -δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο» είπε. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι η δυσαρέσκεια και η οργή που εξαπλώνονται με τάχιστους ρυθμούς στην Ιταλία»…
 
Πτώση της εμπιστοσύνης
 
Πράγματι, μόλις την περασμένη εβδομάδα έρευνα του ιταλικού think-tank Eurispes κατέγραψε κάθετη πτώση της εμπιστοσύνης τον πολιτών σχεδόν σε όλους τους εγχώριους θεσμούς: από τον Ιταλό πρόεδρο, την κυβέρνηση και τη Βουλή έως τη δημόσια διοίκηση και -ναι- την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που λίγο πριν αποχαιρετίσει με τιμές και… ίντριγκα τον παραιτηθέντα Πάπα της, άρχισε τις ακροάσεις υποψηφίων για την κεφαλή της βουτηγμένης στα σκάνδαλα διαφθοράς Τράπεζας του Βατικανού. Μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων είναι τραπεζίτες από το Βέλγιο και την Ελβετία, ο πρώην διοικητής της Bundesbank, Χανς Τιτμέιερ, και ο πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτζιο…
 
Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα