Thumbnail
Το Σχέδιο ένταξης

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όχι μόνο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν αναλυτικά το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί από τέλη Μαΐου. Μάλιστα, η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στις 31 Αυγούστου, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που δίνει στον υπουργό Παιδείας τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχετικών με την εκπαίδευση των προσφύγων.

Με την εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται ο ρόλος του Συντονιστή Εκπαίδευσης Κέντρου Φιλοξενίας και οι αρμοδιότητες του, ενώ θα περιλαμβάνεται ειδική πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς, κυρίως φιλόλογους και δασκάλους, για θέσεις που θα αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών με τα ανάλογα προσόντα υπολογίζεται στους 250 ανάμεσα στους περίπου 90.000 που έχουν κάνει αίτηση για αναπληρωτές. Ωστόσο, από το υπουργείο εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν και οι 250 μέσα στους συνολικά 20.800 αναπληρωτές που θα προσληφθούν φέτος (καθώς θα έχουν λίγα μόρια λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας) και γι' αυτό θα απευθύνουν ειδική πρόσκληση, με την οποία θα προκρίνονται τα ειδικά προσόντα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών «δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες», και έτσι, το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αρωγή και παροχή εκπαιδευτικών.

Σε δεύτερο χρόνο, κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στις δομές υποδοχής.

«Κλειδί», πάντως, στην υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του. Μέχρι στιγμής, έχουν «ξεμπλοκάρει» 7 εκατομύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τα έξοδα κατασκευής των δομών υποδοχής, την επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και τα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον, 2,8 εκατομύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί (από το σύνολο 9,5 εκατομυρίων σε ορίζοντα διετίας) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, για τις μετακινήσεις των μαθητών και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.

Όσον αφορά στον αριθμό των εν δυνάμει μαθητών-προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι περίπου 9.000 μαθητές που έχουν καταγραφεί μέσω των προεγγραφών για άσυλο, είναι οι μισοί του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο προχωρά το πρόγραμμα σε δομές υποδοχής σε σχολεία και camp, υπολογίζοντας περίπου 18.000 προσφυγόπουλα-μαθητές.

Εδώ να τονίσουμε πως το ρεπορτάζ της Ημερησίας έκανε λόγο σχέδιο ένταξης 22.000 προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα βασικά σημεία του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορά την ένταξη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα των προσφυγόπουλων που διαμένουν σε 38 κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, καθώς και σε δωμάτια, ξενοδοχεία ή χώρους κατάληψης προβλέπουν τα εξής:


Τα βασικά σημεία


Προσφυγόπουλα έως 6 ετών: Το υπουργείο σχεδιάζει τη δημιουργία άτυπων νηπιαγωγείων μέσα στα κέντρα φιλοξενίας τα οποία θα είναι, ουσιαστικά, «παραρτήματα» του κοντινότερου νηπιαγωγείου, βασιζόμενο στο σκεπτικό ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δύσκολα απομακρύνονται από τους γονείς τους,


Παράλληλα, για τα παιδιά των προσφύγων που ζουν μέσα στην πόλη, σχεδιάζει την ένταξή τους σε τάξεις υποδοχής που θα δημιουργηθούν σε κοντινά τους νηπιαγωγεία. Μέχρι στιγμής, για τη δημιουργία των νέων δομών, καθώς και τη στελέχωσή τους, έχουν εγκριθεί μέσω ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ.


Προσφυγόπουλα από 7 έως 15 ετών: Τα παιδιά που βρίσκονται σε μικρά κέντρα φιλοξενίας θα μεταφερθούν σε κοντινά σχολεία στα οποία, κατά κύριο λόγο, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες. Τι θα γίνει όμως στα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας, όπως αυτό στον Σκαραμαγκά, όπου μπορεί να υπάρχουν έως 1.500 παιδιά αυτής της ηλικίας; Για να μπορέσουν να μεταφερθούν όλα σε σχολεία, θα πρέπει να φτάσουν μέχρι την Πάτρα.


Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται κάποια παιδιά να μεταφερθούν σε κοντινά σχολεία και άλλα να φοιτήσουν απογευματινές ώρες στις δομές των νηπιαγωγείων που θα έχουν δημιουργηθεί μέσα στα κέντρα. Για τη μεταφορά των παιδιών και των συνοδών τους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και για την τσάντα που θα δοθούν στους μαθητές έχουν εξασφαλιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ.


Ασυνόδευτα παιδιά: Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει, περίπου 2.000 προσφυγόπουλα, ηλικίας από 15 έως 17 χρονών, είναι ασυνόδευτα. Για αυτά τα παιδιά, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προκειμένου να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκμάθησης των ελληνικών, αλλά και τεχνικής εκπαίδευσης.
Ημερήσια 4ωρη διδασκαλία


Το πρόγραμμα σπουδών στις τάξεις υποδοχής των προσφύγων θα καταρτιστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα αφορά τέσσερις ώρες διδασκαλίας που θα περιλαμβάνει ελληνική γλώσσα, ξένη γλώσσα και Μαθηματικά. Για την υλοποίησή του, θα απαιτηθεί η πρόσληψη περίπου 750-800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κυρίως φιλολόγων και μαθηματικών, ενώ αναμένονται στο άμεσο μέλλον και ειδικές προσκλήσεις σε φιλολόγους που διδάσκουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα.


Ωστόσο, άγνωστο είναι ακόμα το πώς θα διαχειριστεί το υπουργείο Παιδείας την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Οι προτάσεις που έχουν, μέχρι στιγμής, πέσει στο τραπέζι συγκλίνουν στη συνεργασία με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας ώστε να βρεθούν άτομα με τα κατάλληλα προσόντα που θα λειτουργήσουν ως «διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές».


Ενημέρωση


Για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις, σχεδιάζεται «εκστρατεία» ενημέρωσης των σχολικών μονάδων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των ίδιων των προσφύγων καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί γονείς που δεν θα θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν αυτές τις τάξεις.


8.500 αιτήσεις


Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 22.000 προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας, περίπου 8.500 είναι τα παιδιά οικογενειών που έχουν αιτηθεί άσυλο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα