ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ
ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1836
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΜΗΜ. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα
Τηλ. : 210-38.97.108, Fax : 210-33.01.671
www.asfa.gr
Αθήνα 24 Σεπτεμβρίου 2013
Ψήφισμα
της κοινής Γενικής Συνέλευσης των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών
(συνεδρία 23.9.2013)
Η κοινή Γενική συνέλευση των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος, συνεδρίασε εκ νέου τη Δευτέρα 23/9/2013 προκειμένου να επανεκτιμήσει και να τοποθετηθεί σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις των κυβερνητικών μέτρων, που αφορούν στην απομάκρυνση - διαθεσιμότητα 1350 υπαλλήλων του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον Τύπο, η Α.Σ.Κ.Τ. δεν είναι ένα από τα πανεπιστήμια που πλήττονται άμεσα, εξέλιξη που είναι επί του παρόντος θετική. Τα εξαγγελθέντα ωστόσο μέτρα πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα οκτώ από τα μεγαλύτερα, ιστορικά, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, και μάλιστα Ιδρύματα με μεγάλη ιστορία, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την γέννηση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Η Α.Σ.Κ.Τ. επιπλέον έχει ιδιαίτερους δεσμούς, αναφορές και καταβολές σ’ αυτή τη κοινή ιστορία, από την Ίδρυσή της το 1836 μέχρι σήμερα. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για Πανεπιστήμια με αλλεπάλληλες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγουν, για Ιδρύματα που έχουν αξιολογηθεί και κατέχουν μια θέση ποιοτικής κατάταξης ανάμεσα στα καλύτερα διεθνώς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ποσοστό απώλειας προσωπικού είναι τόσο μεγάλο, που πραγματικά οι μειώσεις αυτές στη διοικητική τους στελέχωση, τα οδηγεί σε πραγματική αδυναμία λειτουργίας. Το πρόβλημα λοιπόν που επιφέρουν αυτά τα μέτρα, είναι απολύτως κοινό για όλα τα Πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως αν κάποια Ιδρύματα θίγονται σήμερα ή αν θα θιγούν στα αμέσως επόμενα μέτρα διαθεσιμότητας και γενικότερων μειώσεων που ακολουθούν.
Τα μέτρα διαθεσιμότητας 1350 διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, διαμορφώνουν μια επιπλέον αδιέξοδη και τραγικά δυσχερή εξέλιξη, μιας ακολουθίας πολιτικών επιλογών, αποφάσεων, και κυβερνητικών μέτρων, που στόχο έχουν τον περιορισμό και την διαρκή μείωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα τη συστηματική απορρύθμισή του, την υποβάθμισή του, έως και την οριστική αδυναμία λειτουργίας του.
Της σημερινής δεινής κατάστασης έχει προηγηθεί - και είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφυκτική υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ τα τελευταία 3 χρόνια - υποχρηματοδότηση στην οποία η Α.Σ.Κ.Τ. εγγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης, αλλά και ο μέσος όρος μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων ξεπερνάει πλέον το 55%, ενώ στον τρέχοντα οικονομικό προϋπολογισμό προβλέπεται περαιτέρω οριζόντια μείωση κατά 15%. Έχει προηγηθεί μια συστηματική, άκριτη, γενικευμένη, ισοπεδωτική, δυσφημιστική απαξίωση, και κατασυκοφάντηση του δημόσιου Πανεπιστημίου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του έργου που αυτά επιτελούν. Έχει προηγηθεί η απώλεια μεγάλου κεφαλαίου των αποθεματικών λογαριασμών των Πανεπιστημίων. Επίσης έχουν προηγηθεί πολλές ανορθολογικές περικοπές, συγχωνεύσεις τμημάτων «Σχέδιο Αθηνά 1» και πολλά ακόμη αφού επίκειται η συνέχιση τους στο πλαίσιο του «Σχεδίου Αθηνά 2».
Και όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί με την επίκληση της Αριστείας, της Διεθνοποίησης, της Αξιολόγησης, του Εξορθολογισμού, της Μεταρρύθμισης. Παρά την ετυμολογική και ουσιαστική βαρύτητα των εννοιών, αυτές οι ακαδημαϊκές διεργασίες χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ως άλλοθι, σε προσχηματικές βεβιασμένες διαδικασίες που στη πραγματικότητα οδήγησαν πάντα σε περαιτέρω απώλειες, μειώσεις, και περικοπές. Αυτός ήταν ο πολιτικός στόχος τους. Δυσχεραίνοντας στη πράξη το έργο και τη λειτουργία του πανεπιστημίου, εντείνοντας διαρκώς την απορύθμιση του, και βαθαίνοντας ασφυκτικά την κρίση, με τη συσσώρευση πολλών ανυπέρβλητων προβλημάτων. Τα σημερινά μέτρα διαθεσιμότητας άλλη μια φορά το επιβεβαιώνουν, αφού πανεπιστήμια με πολύ υψηλή, ανταγωνιστική κατάταξη διεθνώς, ως επιβράβευση και ενίσχυση του έργου τους, πληρώνουν με υπέρμετρες απώλειες στη διοικητική στελέχωσή τους.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα 1350 εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας, παραβιάζουν κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Αδιαφορούν για τις πραγματικές ανάγκες όπως τεκμηριωμένα καταγράφονται στις αξιολογικές εκθέσεις που ζητήθηκε και κατέθεσαν τα Ιδρύματα. Σε όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωσή τους αντί για πλεονάζον προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι ήταν προαποφασισμένο στο κυβερνητικό συμβούλιο από τα τέλη του Ιουλίου να απομακρυνθούν οι 1350 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας αριθμός θα απολυθεί ερήμην οποιασδήποτε αξιολόγησης. Εκ των υστέρων η πολιτική ηγεσία επιχειρεί προσχηματικά να θέσει κάποιες βεβιασμένες διαδικασίες και κριτήρια, τα οποία όμως και αυτά δεν οδηγούν και δεν επιβεβαιώνουν τους προσδοκώμενους στόχους των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Στην παρούσα δραματική κατάσταση προστίθενται τα χρόνια και επιτακτικά προβλήματα που έχουν εκρηκτικά συσσωρευτεί. Η συστηματική καθυστέρηση στο διορισμό, του από χρόνια εκλεγμένου νέου διδακτικού προσωπικού. Χρόνια ακούμε αλλά διορισμό δεν βλέπουμε στα πανεπιστήμια. Αντιθέτως επικρατεί μια συνεχής συρρίκνωση, λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων μεγάλου αριθμού τόσο διδακτικού όσο και διοικητικού προσωπικού, χωρίς καμία προοπτική αντικατάστασης του. Τα κενά αυτά διογκώνονται, είναι πλέον αδύνατο να αναπληρωθούν από το φιλότιμο και τον πατριωτισμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως μέχρι τώρα γίνεται. Οι συνθήκες αυτές αναδεικνύουν την βαρύτητα, τη σημασία, και την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα με την παντελή έλλειψη δυνατότητας ανανέωσης του καθηγητικού προσωπικού, που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του πανεπιστημίου.
Επιπλέον οι διαθέσιμες πιστώσεις για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων μειώθηκαν τόσο, που ουσιαστικά σχεδόν καταργούνται.
Ο τακτικός προϋπολογισμός μετά τις διαρκείς και στοχευμένες μειώσεις ,δεν επαρκεί ούτε για τις τρέχουσες ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας της Α.Σ.Κ.Τ.. Η ετήσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών ενός εξαμήνου. Το μικρό ταμειακό υπόλοιπο της Α.Σ.Κ.Τ., που έχει διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού», προϊόν αιματηρής οικονομίας και χρηστής διαχείρισης, είναι κλειδωμένο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για πιθανό νέο κούρεμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Η Σχολή έχει σταματήσει από οικονομική αδυναμία, να πληρώνει τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δαπάνες για την φύλαξη, τον καθαρισμό, τη θέρμανση του Ιδρύματος έχουν υπερβεί την χρηματοδότηση… Η ίδια η μνημονιακή πολιτική πραγματικότητα έχει κατά πολύ υπερβεί τις ακαδημαϊκές, λειτουργικές επισημάνσεις και τις αγωνίες μας.
Ως εδώ. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για επιπλέον μειώσεις. Σε κάθε επίπεδο, σε κάθε ποσοτικό δείκτη, σε κάθε μέτρηση, το πανεπιστήμιο έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες, συνεχείς, κλιμακούμενες απώλειες, και πλέον διακυβεύεται η ίδια η λειτουργία του. Η ακαδημαϊκή κοινότητα της Α.Σ.Κ.Τ. δεν θα επιτρέψει την εφιαλτική εξέλιξη της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, δεν θα δεχθεί καμία περαιτέρω μείωση, και ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με όλα πανεπιστήμια της χώρας στη υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι πρώτιστο κοινωνικό κεκτημένο, είναι κοινωνικό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής οικογένειας, των νέων. Ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους και είναι βασικός συντελεστής στην παραγωγική ανασυγκρότηση που χρειάζεται η χώρα σήμερα.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η κοινή Γενική συνέλευση των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών διαπιστώνοντας την αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος υπό τις παρούσες συνθήκες και τις τρέχουσες εξελίξεις, αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, - σε συντονισμό με όλες τις δράσεις των πανεπιστημίων της χώρας - για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού και ο Σύλλογος του Διδακτικού προσωπικού έχουν ομόφωνα αποφασίσει την συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 θα συνεδριάσουν εκ νέου (διαδοχικά) όλα τα συλλογικά όργανα της Α.Σ.Κ.Τ.. Με κοινή απόφαση όλων των Συλλογικών οργάνων και των φορέων του Ιδρύματος, εξαιρείται από όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις η διενέργεια των Εισαγωγικών Εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών που ξεκινούν την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Από τη Γραμματεία
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη