Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τη φόρμα εγγραφής
Η ταραγμένη δεκαετία του 1940. Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές εξελίξεις.
2ος Κύκλος Σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργάνωσαν το 2015 ένα κύκλο σεμιναρίων με θέμα Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα: Πόλεμος – Γερμανική Κατοχή – Εθνική Αντίσταση, απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση του κύκλου και κρίνοντας από την ανταπόκριση που είχε το εγχείρημα οι δυο φορείς αποφάσισαν την επανάληψη ενός νέου κύκλου σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς.
Επειδή το ενδιαφέρον για τη μελέτη και κατανόηση της πολυτάραχης δεκαετίας του 1940 συνεχώς αυξάνεται τα ΑΣΚΙ και το ΚΙΚΠΕ αποφάσισαν ο νέος κύκλος σεμιναρίων ιστορίας να επεκταθεί σε όλη την δεκαετία και να έχει τον τίτλο:
Η ταραγμένη δεκαετία του 1940. Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές εξελίξεις.
Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέα ρεύματα ιστορικής σκέψης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή στην Ελλάδα και την Αντίσταση, αλλά και για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στα σεμινάρια θα επιχειρηθούν κριτικές προσεγγίσεις και αποτιμήσεις των πλέον κρίσιμων γεγονότων και πτυχών της περιόδου, όπως οι ρήξεις και οι τομές στο πολιτικό σκηνικό, οι ένοπλες συγκρούσεις, ο ρόλος των ξένων δυνάμεων, ο ψυχρός πόλεμος, οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, ο συνδικαλισμός κ.ά.
Τα σεμινάρια αυτά αποτελούν απόρροια του κοινού ενδιαφέροντος των δυο φορέων τόσο για τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων των ΑΣΚΙ και καλύπτεται προνομιακά από τις αρχειακές συλλογές τους, όσο και για την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που αποτυπώνεται στις δράσεις του ΚΙΚΠΕ και πιο συγκεκριμένα στα σεμινάρια που διοργανώνει για καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης σε βιβλιοθήκες της περιφέρειας.
Στα σεμινάρια του κύκλου θα διδάξουν επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης, όπως οι: Τασούλα Βερβενιώτη, Πολυμέρης Βόγλης, Ανδρέας Δεληβορριάς, Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Κόκκινος, Γιώργος Κουκουλές, Ηλίας Νικολακόπουλος, Προκόπης Παπαστράτης, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γιάννης Σκαλιδάκης και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Κάθε θεματική εισήγηση θα ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με τους συμμετέχοντες ενώ στους τελευταίους θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Με την ολοκλήρωση του κύκλου σεμιναρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με την προϋπόθεση την ανελλιπή συμμετοχή των εγγεγραμμένων.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι εξήντα άτομα.
Το σεμινάριο θα διεξάγεται στο Εντευκτήριο της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ – Μνήμων), Ζωσίμου 11 (και Λασκάρεως 51), Αθήνα (Πληροφορίες τηλ. 210 3223062 και 210 3214024 και στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ www.aski.eu) κάθε Παρασκευή, ώρα 17.00 – 20.00 και θα διαρκέσει από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 27 Μαΐου.
Δηλώσεις συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την υποβολή αιτήσεων θα δημοσιοποιηθεί προκήρυξη στην ηλεκτρονική σελίδα των ΑΣΚΙ και του ΚΙΚΠΕ τη Παρασκευή 29/1/2016 και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση των ΑΣΚΙ ([email protected]) έως τις 7/2/2016. Εάν οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπεράσουν τις 60, θα γίνει κλήρωση σε δημόσια εκδήλωση την Τετάρτη 10/2/2016 στις 7.30 μμ. στα γραφεία των ΑΣΚΙ (Πλ. Ελευθερίας 1) των 60 συμμετεχόντων (συν 10 επιλαχόντες). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 12/2/2016 από την ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ. Οι κληρωθέντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 18/2/2016.
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ιδρύθηκαν το 1992. Σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη και διάθεση στην ιστορική έρευνα, χωρίς περιορισμούς, ενός σημαντικότατου και κρίσιμου για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα αρχειακού υλικού. Στις συλλογές τους βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 5.000.000 έγγραφα, βιβλιοθήκη με χιλιάδες πολύτιμα έντυπα (βιβλία, παράνομες εφημερίδες, προκηρύξεις), φωτογραφικό αρχείο, αρχείο αφισών κ.ά.. Στα 23 χρόνια λειτουργίας τους, τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με πανεπιστήμια, αρχεία και ιδρύματα εκπαιδεύουν φοιτητές στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, προσφέρουν διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά σεμινάρια ιστορίας και διοργανώνουν σε ετήσια βάση επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Εκδίδουν το ετήσιο περιοδικό Αρχειοτάξιο, ενώ στον κόμβο τους βρίσκονται αναρτημένα περισσότερα από 200.000 σελίδες ψηφιοποιημένων τεκμηρίων από τις συλλογές τους. (για περισσότερα στοιχεία βλ. www.askiweb.eu).
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προσφορά κοινωνικού έργου, την υποστήριξη δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία με συναφείς φορείς και ιδρύματα, τον εμπλουτισμό βιβλιοθηκών και την αξιοποίηση συλλογών και αρχείων που διαθέτει. Στα χρόνια της λειτουργίας του έχει οργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις και συνέδρια, έχει συμβάλλει στην έκδοση βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων, ενώ συστηματικά συμμετέχει στην διοργάνωση κύκλων μαθημάτων και ομιλιών σε συνεργασία με άλλους φορείς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.). Παράλληλα από το 2012 συμμετέχει στο πρόγραμμα Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση βιβλιοθηκών που ανήκουν στον οργανισμό, συνεισφέροντας με εμπλουτισμό νέων εκδόσεων και εγγραφές σε περιοδικά γενικής παιδείας (για περισσότερα στοιχεία βλ. www.kikpe.gr).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη