Thumbnail
του Γρηγόρη Μπαγιόκα

Η Επιστημονική συγκρότηση των εκπαιδευτικών, καθίσταται άκυρη πρακτικά, από τη νομοθεσία του 2015 για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης? 

Με άλλα λόγια, μήπως μία παράγραφος του 2015, για τις επιλογές Διευθυντών, ακυρώνει την αξία της επιστημονικής συγκρότησης? 

Συγκεκριμένα, στις 3.2.2016 αναρτήθηκε η προκήρυξη για την πλήρωση της κενωθείσας θέσης του Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Συμμετείχα στη διαδικασία με αντικειμενικά μόρια προ ψηφοφορίας 19 (δεκαεννέα). Μεταξύ των τεσσάρων συνυποψήφιων, η μία εκ των συναδέλφων συγκέντρωνε συνολικά 6 μόρια. Για επιβεβαίωση των παραπάνω, υπάρχει αναρτημένος ο σχετικός πίνακας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά: dipe-peiraia.att.sch.gr  

Επειδή, η συνάδελφος δασκάλα εργάζεται εδώ και χρόνια στο 5ο Δημοτικό Σχ. Πειραιά, θεωρείται απολύτως λογικό και θεμιτό να προσλαμβάνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 5ου Δημ. Σχ. Πειραιά, ως μέλος της ενδο-ομάδας και να την ψηφίσουν κατά πλειοφηφία οι συνάδελφοι. Αντίστοιχα, εγώ ως εξω-ομαδικό μέλος (εργάζομαι στο 9ο Δημ. Σχ. Πειραιά) και χωρίς να έχω οποιαδήποτε γνωριμία ουσιαστικά με τους συναδέλφους του 5ου Δημ. Σχολ. Πειραιά, θα έπρεπε να μην λάβω ψήφους. Παραταύτα έλαβα 2 ψήφους. 

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και εάν ελάμβανε το 100% των ψήφων η συνάδελφος του 5ου Δημ. Σχ. Πειραιά, θα μπορούσε να συγκεντρώσει συνολικά ακόμη 12 μόρια από την ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων. Συνολικά λοιπόν θα είχε 6 + 12 = 18 μόρια. Δηλαδή, και πάλι λιγότερα από 19.  

Και εδώ λειτούργησε, η πιθανά, αντι-επιστημονική παράγραφος. Αποκλείστηκα από τη διαδικασία, επειδή δεν συγκέντρωσα το 20% των ψήφων. Μα, από ποιους να λάβω ψήφους από τη στιγμή που δεν εργάζομαι στο 5ο Δημ. Σχ. Πειραιά και επί της ουσίας είμαι άγνωστος συνάδελφος για τον Σύλλογο Διδασκόντων του εν λόγω Σχολείου? 

Με απλά λόγια, Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά έγινε η συνάδελφος δασκάλα, η οποία συγκέντρωνε αρχικά 6 μόρια. Και θα πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι η αναλογία των μορίων επιστημονικής συγκρότησης μεταξύ μας είναι 8:1.  

Συνοψίζοντας, η ισχύουσα από  το 2015 παράγραφος για το πλαφόν του 20% των ψήφων, ακύρωσε πιθανά κάθε έννοια πρόκρισης της επιστημονικής συγκρότησης και επί της ουσίας ακυρώνει στην πράξη την πολυετή δια βίου μάθηση. 

Αν λοιπόν, στα παραπάνω υπάρχει η υποψία μιας διαφαινόμενης απαξίωσης της επιστημονικής συγκρότησης των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή, μία διόρθωση. 

Με εκτίμηση  

Γρηγόρης Μπαγιόκας 

Δάσκαλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Δρ. Ψυχολογίας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ikoniki pragmatikotita
Ψυχολογία και Βιντεοπαιχνίδια: Πώς επηρεάζονται οι μαθητές από τον ψηφιακό κόσμο;
Τι λένε οι ειδικοί για τη συναισθηματική ανάπτυξη, την αυτοεικόνα και την εξάρτηση από τα παιχνίδια
Ψυχολογία και Βιντεοπαιχνίδια: Πώς επηρεάζονται οι μαθητές από τον ψηφιακό κόσμο;
Γλώσσα - Συζήτηση
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!
Την επόμενη φορά που θα πεις «κάναμε update στο app», δοκίμασε να πεις «έγινε ενημέρωση στην εφαρμογή». Ίσως εκπλαγείς με το πόσο φυσικά ακούγεται!
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!