Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις) έως το τέλος Ιουλίου, αφού θέλει να κερδίσει το «στοίχημα» και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους. Φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι θα καταφέρει να κάνει όλα όσα πρέπει, με στόχο η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά και κυρίως χωρίς σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόβλημα που βασανίζει τα σχολεία δεκαετίες τώρα, αφού ποτέ καμία πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει, εκτός από μία φορά (πριν από πολλά χρόνια).
Όπως τόνισε χθες στο «Έθνος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, «δουλεύουμε πυρετωδώς γιατί θέλουμε στις 11 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μεταθέσεις όσο και οι αποσπάσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να ξέρουμε πόσοι εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες θα έχουν φύγει στη σύνταξη. Όταν θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, τότε θα μπορούμε να μεριμνήσουμε έγκαιρα και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών».
Εκτιμήσεις
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αιρετών, οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών αναμένεται να γίνουν στα μέσα Ιουλίου. Όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, η καθυστέρηση της ανακοίνωσή των μεταθέσεων συνδέεται με την ολοκλήρωση των εγγραφών μαθητών στις 21/6/16, με την τελική απόφαση για τη σύσταση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, αλλά και κυρίως με τον τρόπο υπολογισμού των κενών με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις. Μάλιστα οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι μεταθέσεις – με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους – θα είναι περιορισμένες. Ίσως οι λιγότερες όλων των εποχών. Οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων. Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο αλλά και από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, και το αντίστροφο, εξετάζονται από το ΚΥΣΔΕ μετά τις μεταθέσεις και εφόσον υπάρχει οργανικό κενό στην απαιτούμενη περιοχή μετάταξης.
Στοιχεία
Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των αιτήσεων απόσπαση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που υποβλήθηκαν για το 2016 ανέρχεται σε 4.454 , ενώ συνολικά οι αιτήσεις (μαζί με τους καθηγητές) αγγίζουν τις 10.000. Περίπου άλλες 10.000 είναι και οι αιτήσεις μετάθεσης σε Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μόνο οι δάσκαλοι έχουν καταθέσεις 4.746 αιτήσεις μετάθεσης.
Τέλος, όσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότηση, όπως τόνισε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος οι σχετικές αιτήσεις θα είναι εντυπωσιακά λιγότερες από προηγούμενες χρονιές, ίσως και οι λιγότερες των τελευταίων ετών, όταν οι εκπαιδευτικοί αποχώρησαν κατά κύματα από την υπηρεσία τους και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που δεν μπορούσε (και ακόμη δεν μπορεί) να γίνει κανένα μόνιμος διορισμός.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη