Ξεκινά μια καινούρια σχολική χρονιά, με το Υπουργείο Παιδείας να θριαμβολογεί ότι για πρώτη φορά, η ομαλή λειτουργία των σχολείων διασφαλίζεται από την πρώτη μέρα. Ο υπουργός κ. Φίλης δηλώνει ότι τα σχολεία ξεκινούν χωρίς προβλήματα, με όλα τα βιβλία και το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. Εικόνα μαγική, που σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (γι αυτό και η ΔΟΕ προχωρά σε 24ωρη απεργία στις 15 Σεπτέμβρη).
Στο παρόν κείμενο, θα ήθελα να σχολιάσω και να θέσω κάποια ερωτήματα, σχετικά με μια εγκύκλιο του υπουργείου, για την εφαρμογή προγράμματος κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει όλα τα σχολεία που απέχουν έως 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήριο, να υλοποιήσουν κατά προτεραιότητα για την Γ΄ τάξη πρόγραμμα κολύμβησης που θα γίνει σε 10-12 μαθήματα δίωρης διάρκειας, εντός τριμήνου. Με μια πρώτη ματιά θα θεωρούσε κανείς ότι πρόκειται για μια αξιόλογη κίνηση αφού αποβλέπει στην απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας, από τους μικρούς μαθητές. Βέβαια, προκύπτουν μια σειρά θέματα και προβλήματα, που θίγει η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της, όπως η ασφάλεια των μαθητών, ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής στα πλαίσια του προγράμματος, η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και η νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε, για παρέμβαση στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
Το κυριότερο όμως κατά τη γνώμη μου σημείο, που θα ήθελα να εστιάσω, είναι αυτό που αναφέρει ότι τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών δεν θα βαρύνουν το υπουργείο. Πιστεύω είναι η πρώτη φορά, που μια εκπαιδευτική διαδικασία ενώ είναι υποχρεωτική, δεν καλύπτεται οικονομικά από την πολιτεία. Είναι σαν να λέει το υπουργείο ότι είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να έχουν βιβλία, αλλά η αγορά τους δεν βαρύνει το υπουργείο. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όλες οι δραστηριότητες εκτός σχολείου (εκδρομές, επισκέψεις, κινηματογράφος, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συμμετοχή σε εργαστήρια του δήμου κτλ), βαρύνουν τους γονείς που καλούνται για όλα αυτά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και ήδη να υπάρχουν στα σχολεία παιδιά που δεν μπορούν να συμμετέχουν και να δημιουργούνται διάφορα θέματα. Εδώ όμως μπαίνει το υποχρεωτικό.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν.
Είναι αντισυνταγματική η εγκύκλιος μιας που το σύνταγμα ορίζει ρητά τη δημόσια δωρεάν παιδεία;
Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης;
Αν κάποιοι μαθητές αδυνατούν να πληρώσουν τη μετακίνηση τι γίνεται;
Αν οι γονείς αρνηθούν να βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη τι γίνεται;
Κάποιοι μιλάνε για χορηγούς. Κάποιοι μιλάνε για κάλυψη των εξόδων από τους δήμους μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων. Γεγονός που συνάδει με το πέρασμα της εκπαίδευσης σιγά και σταθερά στην αρμοδιότητα των δήμων.
Επί του προκειμένου, πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα και στο χώρο της εκπαίδευσης, για τη ρότα πλεύσης σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, που έχει πάρει το καράβι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αντίθετα με τη ρήση λοιπόν που λέει “σώπα και κολύμπα”, πιστεύω ότι δεν πρέπει κανένα σχολείο, να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, μ' αυτά τα δεδομένα. Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών και η υπεράσπισή της υποχρέωση όλων μας.
Παναγιώτης Τσιάκος
( Δάσκαλος ΠΕ11, μέλος των Παρεμβάσεων Π.Ε. Μαγνησίας)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη