Thumbnail

Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά για την πρόβλεψη του Ιδρύματος περί ανταποδοτικής εργασίας των οικονομικά αδύνατων  πρωτοετών φοιτητών ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα στη φοιτητική στέγη.

Την αποκάλυψη ότι η ρήτρα της ανταποδοτικής εργασίας περιλαμβάνεται πλέον στον οδηγό σπουδών για τους πρωτοετείς του Ιδρύματος έκανε η φοιτητική παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτη εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

    Για μία ακόμη χρονιά ένα από τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές, είναι το αν θα καταφέρουν να μείνουν στα Χανιά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

    Ο αριθμός των αιτήσεων για στέγαση είναι και φέτος υπερδιπλάσιος των δωματίων στην εστία.

    Η Σύγκλητος βάζει, την ίδια ώρα, την μέριμνα σε δεύτερη μοίρα, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, οι οποίες δεν προβλέπεται να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου ούτε όταν θα χτιστεί η β’ φάση της εστίας.

    Από πέρσι, γίναμε μάρτυρες, του κοψίματος του επιδόματος ενοικίου και την παροχή μέσω ανταποδοτικής εργασίας, που μετά από κινητοποιήσεις του συλλόγου έμεινε μόνο στα χαρτιά.

    Φέτος, έρχεται να γίνει κανόνας η ανταποδοτική εργασία στο Πολυτεχνείο, με τη θέσπιση της στον οδηγό για πρωτοετείς, με φοιτητές να πρέπει να δουλέψουν για το αυτονόητο δικαίωμα τους, τη δωρεάν στέγαση.

    Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση στηρίζει έμπρακτα τις κατευθύνσεις του υπουργείου και επιχειρεί να συγκαλύψει τις ελλείψεις προσωπικού του ιδρύματος, με μαύρη και απλήρωτη εργασία, όταν ήδη μεγάλο μέρος των φοιτητών αναγκάζεται να δουλέψει εν μέσω οικονομικής κρίσης για να σπουδάσει.

    Ταυτόχρονα επιλέγει, υπό πλήρη αδιαφάνεια, να διαθέσει την περιουσία του ιδρύματος σε εγκαταστάσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ τα εργαστήρια των σχολών είναι ελλιπή από εξοπλισμό και προσωπικό.

    Οι φοιτητές αποτελούν σημαντικό και ενεργό κομμάτι της Χανιώτικης κοινωνίας και η διοίκηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει με τις σπουδές τους εφαρμόζοντας τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ που διαλύουν ότι έχει απομείνει όρθιο στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Για να μην είμαστε συμμέτοχοι σε αυτό, ο καθένας και η καθεμιά μας χρειάζεται να υποστηρίξει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας που τόσο έχει πληγεί. Όπως πέρσι στην αρχή της χρονιάς που μόνο ύστερα από συνελεύσεις και συνεχείς κινητοποιήσεις του ενιαίου συλλόγου φοιτητών καταφέραμε να κερδίσουμε την μείωση της τιμής της κάρτας λεωφορείου, έτσι και φέτος να βάλουμε τις ανάγκες μπροστά και μέσα από τον συλλογικό δρόμο να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας!

    Δε θα αφήσουμε κανένα συμφοιτητή μας να μείνει στο δρόμο, ούτε να εργάζεται παράνομα για ένα επίδομα που δικαιούται.

    Απαιτούμε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις στέγασης και να δοθεί ολόκληρο το επίδομα ενοικίου, για 12 και όχι για 6 μήνες, με αυξημένο ποσό, μέσω κονδυλίων του κράτους σε όσους έχουν κάνει αίτηση!

Απαντώντας στην ανακοίνωση των φοιτητών η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    Η Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκευάστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν στο Ίδρυμα λειτουργούσαν 3 Σχολές με περίπου 500 φοιτητές και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 76 φοιτητές. Σήμερα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν περισσότεροι από 4500 προπτυχιακοί και σχεδόν 1000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά συνέπεια, μόνο το 1,2 % των φοιτητών μας μπορεί να έχει τελικά πρόσβαση στην Εστία, δηλαδή πολύ λιγότεροι από αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

    Το όραμα της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η στέγαση να μην αποτελεί εμπόδιο για κανένα φοιτητή που θέλει να σπουδάσει στο Ίδρυμα, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους φοιτητές. Με αυτό το στόχο, αναζητήσαμε μεθοδικά οριστική λύση στο πρόβλημα, η οποία είχε σαν αρχική βάση της τη μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΠΚ, ενός νέου τύπου κτιριακού συγκροτήματος που θα χαρακτηρίζεται από ευκολία στην προσαρμογή του και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης. Στη συνέχεια καταβλήθηκε εντατική προσπάθεια να εξασφαλιστούν επαρκείς χρηματοδοτικοί πόροι μεσούσης της χειρότερης δημοσιονομικής συγκυρίας.

    Σήμερα, δίνουμε επιτέλους λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα με μια σειρά από δράσεις:

    ·       Έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο η ανέγερση της Β' φάσης της φοιτητικής εστίας, χωρητικότητας 60 διαμερισμάτων. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

MAKRI
Ζέττα Μακρή: «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου»
Πώς προσμετράται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών – Θέματα που τα ρυθμίζει η Υπουργική Απόφαση 104627/7-8-2020.
Ζέττα Μακρή: «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου»
Σχολείο - Μάθημα
Εκπαιδευτικοί: Για τις τελευταίες εγκυκλίους για την «αξιολόγηση» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης του κατακτημένου με αγώνες και αίμα απεργιακού δικαιώματος»
Εκπαιδευτικοί: Για τις τελευταίες εγκυκλίους για την «αξιολόγηση» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων