Thumbnail
Που και σε ποια επιστημονικά πεδιά πέφτουν οι βάσεις

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία και με μια παράταση της υποβολης των Μηχανογραφικών οι αποδοσεις στα φετινά εξεταζόμενα μαθήματα και τα στατιστικά δείχνουν βουτιά στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, της Πληροφορικής και τις Οικονομικές Σχολές.

Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, η μείωση του αριθμου εισακτέων καθώς και οι επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα καθορίσουν τις αυξομειώσεις στις βάσεις των τμημάτων του Μηχανογραφικού.

Από τις Πολυτεχνικές σχολές θα κρατηθούν μόνο οι Αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι των υποψηφίων στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο θα συγκρατήσουν την πτώση

«Μεσοσταθμικά, η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 800 μόρια και θα διατρέχει όλη την κλίμακα», εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός φροντιστής. «Θα παρατηρηθούν δηλαδή και ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις σε πολλά ΑΕΙ της περιφέρειας, τα οποία μάλιστα θα κινηθούν και κάτω από τη βάση».


Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρυσι. Σχετικά με τις θετικές σπουδές, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, επίσης επιβεβαιώνεται η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές, οι οποίες κινήθηκαν πέρυσι πάνω από τα 15.000 μόρια.


Όσον αφορά τις ιατρικές σχολές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι κινήθηκαν άνω των 19.000, προδιαγράφεται «οριακή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων όλων των ιατρικών σχολών».

Στις θεωρητικές σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω. «Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο σε όλες τις περιζήτητες νομικές σχολές, αλλά και τις σχολές της ψυχολογίας», σχολίασε ο κ. Χατζητέγας και εκτίμησε ότι στις νομικές σχολές η άνοδος θα είναι της τάξεως των 200 μορίων.


«Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια», συμπλήρωσε.

Τέλος, στις παιδαγωγικές σχολές οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις σχολές αυτές, κάτι, που δρομολογεί με βεβαιότητα την άνοδο των βάσεων. «Ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα, η άνοδος θα υπερβεί και τα 1.000 μόρια», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.

Δείτε εδώ αναλυτικά εκτιμήσεις για τα 5 επιστημονικά πεδία και τις κινήσεις των βάσεων των τμημάτων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ασταμάτητοι στην αυθαιρεσία: Και νέα καθαίρεση εκπαιδευτικού που απεργεί από την αξιολόγηση...
Εκπαιδευτικοί: Καταδικάζουμε την ενέργεια του Δ/ντή Εκπαίδευσης που καθαιρεί και παραπέμπει σε πειθαρχικά τις συναδέλφισσες/ους, ενώ γνωρίζει ότι...
Ασταμάτητοι στην αυθαιρεσία: Και νέα καθαίρεση εκπαιδευτικού που απεργεί από την αξιολόγηση...
Σχολεία
Απαράδεκτο: «Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε “παράνομη” τη συζήτηση για τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων»
«Εξαιρετικά προσβλητική και απαξιωτική η στάση της Επόπτριας Ποιότητας Εκπάιδευσης!» - Τι συνέβη με τον Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου και Ειδικό...
Απαράδεκτο: «Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε “παράνομη” τη συζήτηση για τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων»