Thumbnail
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής, ΠΕΣΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- την Παρασκευή (08-09-2017), με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2017 - 2018 είχε συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτη Κασσιανό με θέμα τις εξελίξεις στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.). Επισημάνθηκε ότι  οι αποτελεσματικές  ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΘ: α) να στελεχωθούν άμεσα οι δομές της Ε.Α.Ε. (Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης, ΚΕΔΔΥ) με το απαραίτητο   εκπαιδευτικό προσωπικό και με προσωπικό άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων, β) η καθιέρωση του 6ωρου στο Ημερήσιο Πρόγραμμα, και γ) η σταδιακή λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα Ειδικά Σχολεία, αποτελούν πολύ θετικές εξελίξεις  που συμβάλλουν στην ισοτιμία και δηλώνουν την έμπρακτη προτεραιότητα του Ελληνικού Κράτους για την Ε.Α.Ε.

Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- τόνισε ότι εδώ και τρεις δεκαετίες, παρά την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΑΕ από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει γίνει αντικειμενική διαπίστωση της πραγματικότητας της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ώστε  σε συνέργεια με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να δρομολογηθούν συνολικά -κι όχι αποσπασματικά- μέτρα ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους) να γίνουν ανεξάρτητα και παραγωγικά μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Οι προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό απαιτούν Ε.Α.Ε. με ειδικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (διαγνωστικές, ιατρικές, ψυχολογικές, εκπαιδευτικές), ειδικά προγράμματα, ειδικούς χώρους, ειδικά όργανα και μέσα, ειδικές τεχνικές διδασκαλίας.  Είναι αναγκαίο η Ε.Α.Ε. να μην  περιορίζεται στο ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά να αποτελεί  συστατικό στοιχείο της ενιαίας εκπαιδευτικής νομοθεσίας και να προσφέρεται στο ευρύτερο χώρο του σχολείου καλύπτοντας ολόκληρη τη σχολική ζωή των μαθητών/τριών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- επισήμανε στον κ. Παναγιώτη Κασσιανό ως αρνητικό το γεγονός ότι η αναλογία των πέντε χιλιάδων μονίμων εργαζομένων στις δομές της Ε.Α.Ε. σε σχέση με το διορισμό φέτος  δέκα χιλιάδων εργαζόμενων  αναπληρωτών στην Ε.Α.Ε. που δείχνει ότι δύο στις τρεις θέσεις εργασίας καλύπτονται πλέον από ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Για αυτό τονίσαμε την αναγκαιότητα για άμεσο προγραμματισμό για διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ΕΕΠ & ΕΒΠ στο νευραλγικό εκπαιδευτικό τομέα της Ε.Α.Ε.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθεί άμεσα η διάταξη του ν. 4186/2103 σύμφωνα με την οποία οι Γνωματεύσεις των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (Υπουργείο Υγείας) είναι Ισότιμες (!) με τις Γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ακόμα κι αν δεν έχουν στην Διεπιστημονική τους Ομάδα Ειδικό Παιδαγωγό (με παρεμβάσεις του Π.Ε.Σ.Ε.Α. είχε κατοχυρωθεί  διάταξη η αναγκαιότητα συμμετοχής στην Διεπιστημονική Ομάδα και Ειδικού Παιδαγωγού). Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α. κατέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου σε ΚΕΔΔΥ της Περιφέρειας εμφανίστηκαν μαθητές της Τρίτης Λυκείου με «Διαγνώσεις» Δυσλεξίας από Κέντρα που υπάρχουν στον Πίνακα Πιστοποίησης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (μαθητές που τα ίδια τα ΚΕΔΔΥ δεν είχαν διαπιστώσει κατά την Διαγνωστική διαδικασία «ειδική μαθησιακή δυσκολία» ώστε να δώσουν γνωμάτευση για Προφορική Εξέταση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς απαξιώνει το ρόλο των ΚΕΔΔΥ αλλά κι εγείρει πολλά ερωτηματικά όσο αφορά την Διαγνωστική Διαδικασία που ακολουθείται από διάφορα Κέντρα. Επίσης  φανερώνει την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των διαγνωστικών φορέων που ανήκουν σε διαφορετικά Υπουργεία ενώ θα έπρεπε να υπάρχει και να ακολουθείται αυστηρό πρωτόκολλο συνεργασίας. Το Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί ότι όπως το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για τις εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτσι πρέπει να έχει την ευθύνη και ορίζει τα κριτήρια για τον Πίνακα των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων Πιστοποίησης των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών κι όχι απλώς να αποδέχεται τον Πίνακα που παίρνει από το Υπουργείο Υγείας(!). Ιδιαίτερα σήμερα που μέσα στον Πίνακα (sep4u.gr/25710/egkekrimena-iatropedagogika-kentra-tou-ipourgiou-igias/) υπάρχουν δομές του Υπουργείου Υγείας που δεν είναι Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα αλλά Ιατρεία Αναπτυξιακής Παιδιατρικής τα οποία όπως το όνομά τους τα ορίζει είναι: ΙΑΤΡΕΙΑ!!!

Το Δ.Σ.  του Π. Ε.Σ.Ε.Α. έθεσε το θέμα της σχολικής περιφέρειας των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγρ. 7 του  Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109/01-08-2017) τονίζοντας ότι αποτελεί θεσμική αστοχία, αφού τα Τμήματα Ένταξης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γενικού σχολείο, καθώς και αιχμή του δόρατος» για την υλοποίηση ενταξιακών εσωτερικών εκπαιδευτικών πολιτικών σε κάθε σχολική μονάδα. Ο κ. Κασσιανός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μειωθεί ο ρόλος των Τμημάτων Ένταξης και θα αποσαφηνιστεί με  νομοθετική ρύθμιση στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Ε.Α. ζήτησε να απαλειφτεί  το παραπάνω εδάφιο γιατί το  Τμήμα Ένταξης αποτελεί ΔΟΜΗ της ΕΑΕ ενταγμένη στο γενικό σχολείο κι ως εκ τούτου η σχολική του περιφέρεια ορίζεται από τα όρια του σχολείου. Υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί και να ερμηνευτεί διαφορετικά  «με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των Σχολικών Συμβούλων Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- επισήμανε ως άμεσα και αναγκαία θεσμικά και πολιτικά μέτρα τα παρακάτω:

  • Ενιαίος νόμος για την Εκπαίδευση. Η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής εκπαίδευσης. Οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται, θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζεται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνεται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.

  • Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, ΕΕΠ, ΕΒΠ στα γενικά και ειδικά σχολεία, με τα ίδια κριτήρια διορισμού που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση.

  • Διασφάλιση των πιστώσεων για την ειδική αγωγή από τον τακτικό προϋπολογισμό.

  • Ο Βασικός στόχος, το  σχολείο της γειτονιάς να γίνει «ένα Σχολείο για Όλους» με την εισαγωγή μιας σειράς αλλαγών, μέσω των οποίων τα ίδια τα σχολεία θα αναδιαρθρώνονται, προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια στη μάθηση και στη συμμετοχή όλων των παιδιών σύμφωνα με τη φιλοσοφία της συμπερίληψης. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, σε  έναν ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο έχουν θέση θέματα όπως: α) η πρώιμη παρέμβαση που πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή  ώστε να γίνει πράξη το δικαίωμα όλων των παιδιών να συμμετέχουν στην εκπαίδευση όσο πιο γρήγορα και  έτοιμα μπορούν, β) η προσχολική εκπαίδευση με Τμήματα Ένταξης στα Νηπιαγωγεία πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς και υποστηρικτικό προσωπικό, γ) οι δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά πραγματική πρόσβαση στα εφόδια της εκπαίδευσης.

  •  Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του εκπαιδευτικού θεσμού των ΚΕΔΔΥ σε εκπαιδευτική κατεύθυνση και ενίσχυση του Υποστηρικτικού ρόλου τους.

  •  Η ενίσχυση της  επαγγελματικής  εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία.

  • Κατάργηση της διάταξης του ν.3699/2008 για την Ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη που μετακυλύει την ευθύνη στους γονείς για τη φοίτηση των παιδιών τους στο γενικό σχολείο και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα το οποίο ορίζει με σαφήνεια στο άρθρο 21&6 ότι: «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».

  • Έλεγχος και αναπροσαρμογή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (2013 - 2020) ώστε να εξασφαλιστούν πόροι και να δημιουργηθούν δομές που θα προσφέρουν σε βάθος χρόνου υπηρεσίες σε συνεχή και σταθερή βάση στα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.

          Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

         Μηνάς Ευσταθίου                                                       Λευτέρης Ρατσιάτος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
Οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή καταρτίζουν τον Ιούλιο το μηχανογραφικό με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησής τους
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
astinomia-peripoliko
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα
Για 16 ολόκληρα χρόνια παρέμενε «αόρατος» στις Αρχές, ο 49χρονος φιλόλογος από τον Βύρωνα που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την...
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα