Thumbnail
Βάσεις

Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, σπρώχνει τις βάσεις εισαγωγής προς τα κάτω καθώς αναμένεται να μειωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων ακόμη και σε υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μιχάλη Νιβολιανίτη στο i.gr, μία δεύτερη ματιά στους πίνακες με τον αριθμό των εισακτέων ανά πανεπιστήμιο και τμήμα που έδωσε εντός της εβδομάδας στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, δείχνει πως σε τμήματα όπως τα Νομικά, Πολυτεχνικά, Παιδαγωγικά, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Γεωπονίας κ.α θα είναι ευκολότερη η εισαγωγή για τους υποψηφίους. Βέβαια η πορεία των βάσεων δεν εξαρτάται μόνο από την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των εισακτέων αλλά και από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλαδικές καθώς και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Ωστόσο, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα επιστημονικά πεδία υπάρχουν πολλά τμήματα τα οποία θα κινηθούν καθοδικά αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά όσο αφορά το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων αλλά και τις πρώτες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό.

Στα περιζήτητα τμήματα Νομικής που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων. Στην Αθήνα δόθηκε 25 επιπλέον θέσεις, στη Θράκη, 27 και στο Αριστοτέλειο 21. Κατά 19, αυξάνονται οι θέσεις στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό ενώ σχεδόν όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης θα απορροφήσουν περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

Όσοι στοχεύουν σε τμήματα Πληροφορικής θα πρέπει να αναμένουν μειωμένο ανταγωνισμό, καθώς αυξάνονται οι θέσεις σχεδόν παντού. Ενδεικτικά παραδείγματα το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου (+15), Πληροφορικής Θεσσαλίας (+29) κ.α.

Χαμόγελα και για τους υποψηφίους που θέλουν να περάσουν τις πύλες πολυτεχνικών σχολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο έχει τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής μεταξύ των πολυτεχνικών σχολών, καταγράφει άνοδο των θέσεων και στα 9 τμήματα με τη μεγαλύτερη να αφορά το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (+29).

 
Στα ύψη ο ανταγωνισμός για τις Ιατρικές

Αντιθέτως, ο αριθμός των εισακτέων σε όλες ανεξαιρέτως τις Ιατρικές σχολές που δεσπόζουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο παρέμεινε σταθερός, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τις βάσεις και τον ανταγωνισμό στα ύψη. Αντιθέτως, μικρή αύξηση καταγράφεται σε οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι