Ο πληρέστερος οδηγός Μουσείων της Πρωτεύουσας 2018-2019 είναι ξανά εδώ. Σε ένα άρθρο, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και λάτρεις των μουσείων, θα βρείτε όλες οι πληροφορίες, τα στοιχεία επικοινωνίας και τους σύνδεσμους/παραπομπές προς τα μουσεία και τα προγράμματά τους.
Επισκεπτόμενοι μουσεία συχνά, παρακολουθώντας προγράμματα, συνομιλώντας με τους υπευθύνους των προγραμμάτων και βλέποντας τις δημιουργικές τους εκφάνσεις, επιλέξαμε είκοσι πέντε μουσεία που μπορεί να επισκεφθεί ένα παιδί είτε με το σχολείο του είτε με την οικογένειά του.
Τα είκοσι πέντε καλύτερα μουσεία της Αθήνας για παιδιά είναι εδώ. Περιηγηθείτε και ενημερωθείτε για όλα:
Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης κτίστηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Μια περιήγηση στο μουσείο θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη, να γνωρίσει τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και να ξεχωρίσει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, τα εντυπωσιακά σε μέγεθος γλυπτά της Γιγαντομαχίας. Η ζωφόρος με τη πομπή των Παναθηναίων όπου παρελαύνουν 360 μορφές πολιτών θεών και ηρώων είναι εντυπωσιακή και απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων προς την Ακρόπολη και την προσφορά του πέπλου στο ξόανο της Θεάς. Οι πέντε Καρυάτιδες (η έκτη βρίσκεται στο Λονδίνο), σηματοδοτούν το Ερέχθειο, είναι σε περίοπτη θέση και προκαλούν συγκίνηση στον επισκέπτη.
Για γονείς και παιδιά
Για γονείς και παιδιά, το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια. Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του.
Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.
Σχολεία/εκπαιδευτικοί
μπορείτε να οργανώσετε μία εκδρομή με το σχολείο σας εφόσον είστε εκπαιδευτικοί.
Εκθέσεις/παρουσιάσεις
Η θεματική παρουσίαση «Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο»συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες θεματικές παρουσιάσεις του Μουσείου Ακρόπολης και μπορείτε να την παρακολουθήσετε και το 2018 με προοπτική συνέχισης. Κόστος εισιτηρίου 5 ευρώ, ενώ η περιοδική έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων θα λειτουργήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 ως την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019. Για πρώτη φορά βγαίνουν από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong (1711–1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινεζικού πολιτισμού και έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κόστος 3 ευρώ.
Διεύθυνση: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 11742
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 9000900, email: [email protected]
Ομαδικές- Σχολικές κρατήσεις: Τηλ.: 210 9000903, email: [email protected]
Θερινή Περίοδος (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου)
Δευτέρα: 8:00 π.μ. – 4:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 3:30 μ.μ.)
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη: 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
Παρασκευή: 8:00 π.μ. – 10:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο/Κυριακή: 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
Χειμερινή Περίοδος (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου)
Δευτέρα έως Πέμπτη: 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 4:30 μ.μ.)
Παρασκευή: 9:00 π.μ. – 10:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο/Κυριακή: 9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
ΚΛΕΙΣΤΟ: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαϊου, 25 και 26 Δεκεμβρίου
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΑΣΧΑ: Την Μεγάλη Παρασκευή, το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ: Κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη μια σφαιρική άποψη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.
Αξιόλογα εκθέματα που μπορείτε να θαυμάσετε είναι το γλυπτό “Αφροδίτη, Πάνας και Έρως”, «Οι Πυγμάχοι» τοιχογραφία, φιλοτεχνημένη με την τεχνική της νωπογραφίας ύψους 2,75 μέτρα και πλάτος 0,94, την τοιχογραφία της Άνοιξης και τις Αντιλόπες που κοσμούσαν τοίχους του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Εκεί βρίσκονται εκθέματα, όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο έφηβος των Αντικυθήρων, ένα χάλκινο άγαλμα ύψους 1,94 μέτρα της ελληνιστικής περιόδου, το οποίο ανελκύθηκε από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου.
Συλλογές/εκθέσεις
Οι εκθεσιακοί χώροι Eθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές και μία περιοδική έκθεση:
Τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας.
Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης.
Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς και και τη Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων.
Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας. Τέλος, τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης.
Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Μαΐου και αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Αθήνα (είσοδος από οδό Πατησίων 44)
Πληροφορίες: 2132144813 και 2132144814, +30 213214 4800,Fax: +30 210 8213573, +30 210 8230800, e-mail: [email protected]
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα: 13:00 – 20:00,Τρίτη – Κυριακή: 08:00 – 20:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25-26 Δεκεμβρίου
Βιομηχανικό μουσείο φωταερίου
Ένα από τα πλέον δραστήρια μουσεία της χώρας. Βρίσκεται στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι και στεγάζεται στο σημείο όπου βρισκόταν από το 1857 το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και αποτελεί ένα δείγμα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Μια βόλτα στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου περιλαμβάνει ένα μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου. Από την παραγωγή του φωταερίου, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλιά μηχανήματα, μέχρι το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του εργοστασίου. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά.
Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και συνεντεύξεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Μια συλλογή που συνεχώς εμπλουτίζεται. Αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.
Δημιουργική μάθηση για σχολικές ομάδες 2018-19
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, έχοντας υποδεχτεί μέχρι σήμερα περισσότερους από 60.000 μαθητές, παρουσιάζει ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους 4 έως 18 ετών. Μέσα από τα αγαπημένα πια εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και νέα, χωρισμένα σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές: το εργοστάσιο φωταερίου, επιχειρηματικότητα, φυσικές επιστήμες & νέες τεχνολογίες και θεματικά, όπως επίσης και από διαδραστικές και θεατρικές ξεναγήσεις, μαθαίνουμε, συνεργαζόμαστε, παίζουμε και ανακαλύπτουμε όλοι μαζί ένα από τα πιο σπάνια βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Συμπληρώστε εδώ τη Φόρμα Σχολικής Επίσκεψης
Δημιουργική μάθηση Σαββατοκύριακα 2018-2019
Κυριακή 14 Οκτωβρίου
Μικροί κηπουροί με πινέλα
Υπαίθριο εικαστικό εργαστήριο κηπουρικής
Για παιδιά 3 έως 10 ετών
Κυριακή 7 & 21 Οκτωβρίου
Στην αυλή του εργοστασίου
Σειρά εικαστικών παιχνιδιών
Για παιδιά από 3 ετών
Κυριακή 18 & 25 Νοεμβρίου
Στον Πύργο του εργοστασίου
Σειρά εικαστικών παιχνιδιών
Για παιδιά από 3 ετών
Σάββατο 10 έως Κυριακή 11 Νοεμβρίου
Μία νύχτα… στο Μουσείο
Για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών
15 έως 19 Οκτωβρίου 2018
5 μέρες στο Μουσείο
Για ενήλικες 65+. Θα πειραματιστούμε σε εικαστικά εργαστήρια, θα εξοικειωθούμε με τις νέες τεχνολογίες μέσα από ψηφιακά παιχνίδια, θα ανακαλύψουμε ξανά το σώμα μας μέσα από χαλαρή άσκηση, θα συμμετέχουμε σε θεατρικά παιχνίδια, θα «υιοθετήσουμε» ένα έκθεμα και να πούμε μία ιστορία γι’ αυτό μα πάνω απ’ όλα θα διασκεδάσουμε, θα περάσουμε όμορφα και θα κάνουμε νέους φίλους!
Κυριακάτικες ξεναγήσεις στο ΒΜΦ με ελεύθερη είσοδο
Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019
Πότε: 7 Οκτωβρίου, 18 Νοεμβρίου, 13 Ιανουαρίου, 24 Φεβρουαρίου, 10 Μαρτίου, 7 Απριλίου
Διεύθυνση: Πειραιώς 100, 118 54 Γκάζι
Πληροφορίες: 213 0109300, fax: 213 0109312
E: [email protected] , [email protected]
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Η περιήγηση στην μόνιμη έκθεση Εθνικού Ιστορικού Μουσείου αναπαριστά την πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη και εργαλεία καθώς και παραδοσιακές φορεσιές και έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας. Στην είσοδο του Μουσείου υπάρχουν όπλα της Ελληνικής Επανάστασης και προτομές βασιλέων και πολιτικών του 19ου αιώνα.
Σημαντικό έκθεμα αποτελεί το επιβλητικό ακρόπρωρο της «Καρτερίας», το πρώτο ατμόπλοιο που τέθηκε στην υπηρεσία του Ελληνικού Κράτους, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δίπλα του έχει τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο της περίφημης ελαιογραφίας του Ευγένιου Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου».
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918
Μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπως και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, η έκθεση αναδεικνύει την τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου με τον οποίο ξεκίνησε ο 20ός αιώνας. Διάρκεια έκθεσης έως τις 11 Νοεμβρίου 2018. Είσοδος ελεύθερη
Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές 2018-2019:
– Το Mουσείο δέχεται ομαδικές επισκέψεις από Τρίτη έως και Κυριακή (ώρες 09:00-14:00). Απαραιτήτως προσυνεννόηση με την κ. Σταυρούλα Καστρίτση, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 103).
– Τα Εσπερινά Σχολεία και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ε.Ι.Μ. μπορούν να απευθύνονται στην κ. Ιφιγένεια Βογιατζή τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 110).
Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές
Απευθύνεται σε μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Δημοτικού.
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Αγγέλα Βιδάλη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 116).
Κάθε Πέμπτη, 09:30-11:00. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.
Όψεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων (18ος-19ος αιώνας)
Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από το πλούσιο υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου σε περιηγητικά κείμενα, χαρακτικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οι μαθητές μαθαίνουν για τις πτυχές της ζωής των Ελλήνων εκείνη την ιστορική περίοδο (κατοικία, διατροφή, ψυχαγωγία, ασχολίες και εκπαίδευση).
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Νικολέτα Ζυγούρη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 220).
Κάθε Τρίτη, 10:00-12:00. Μέχρι 30 μαθητές ανά ομάδα.
Ας Γνωρίσουμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου. Στόχος του προγράμματος: Η κατανόηση της έννοιας συλλογή μέσα από την ομαδοποίηση των αντικειμένων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η γνωριμία με τις σημαντικότερες συλλογές του. Προεργασία στο σχολείο: Μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα δανεισμού μουσειοσκευής για την προετοιμασία των μαθητών.
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Αγγέλα Βιδάλη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 116).
Κάθε Τετάρτη, 09:30-10:45. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.
Με τη ματιά των εφήβων
Με την εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι έφηβοι οργανώνουν τη δική τους παρουσίαση των εκθεμάτων μέσα από τα ενδιαφέροντά τους.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Νικολέτα Ζυγούρη, [email protected] ή 210 3237617, εσωτ. 220.
Διεύθυνση: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα, 10561
Πληροφορίες: 210-3237617, 210-3237315, 210-3222266, Fax: 210-3213786, e-mail: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Είναι βασισμένο σε θεωρίες για το πώς μαθαίνει και αναπτύσσεται το παιδί πιο αποτελεσματικά. Σύνθημα του Μουσείου είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω». Τα εκθέματα είναι τρισδιάστατα περιβάλλοντα που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συμμετέχει και να περιεργάζεται τα αντικείμενα.
Περιοδικά κάνει αφιερώματα, γύρω από κάποιο κεντρικό θέμα όπως η αποταμίευση, το βιβλίο, το πρωινό, η άνοιξη, τα Χριστούγεννα, η κυκλοφοριακή αγωγή , το μπισκότο.
Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι εκπαιδευτικά κουτιά, που περιλαμβάνουν αντικείμενα-συλλογές του μουσείου αλλά και οπτικοακουστικό υλικό και υποστηρικτικά στοιχεία για τον εκπαιδευτικό. Μερικά από αυτά είναι: «Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά», «Τα ιάματα του Ασκληπιού», «Ανακυκλωπράγματα», «Φυσαλίδες», «Τα Δόντια μας», «Ο Καραγκιόζης»
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2018-19
Για παιδιά από 2-3 ετών όπως τα «Μια γραμμή ταξιδεύει», «Το μικρό και το μεγάλο μια παρέα», «Πάω βόλτα με μια φυσαλίδα», «Ο χορός των σχημάτων» (3-4 ετών),για παιδιά 4-6 ετών όπως«Από την αγορά στο πιάτο μου», «Ας Μαγειρέψουμε στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας!», «Ο Χορός των Σχημάτων», «Τα μυστικά της Σοφίτας», «Δικαίωμά μου!», «Πολλές φορές κι έναν καιρό» και πολλά ακόμα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για το 2018-19 εδώ.
Διεύθυνση: Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα
Πληροφορίες: 2103312995, Fax: 2103241919, email: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη: 11:00π.μ.–7:00μ.μ, Πέμπτη, Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή: 11:00π.μ.–3:00μ.μ.
ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα, Τρίτη
Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
Το Μουσείο Αυτοκινήτου άνοιξε το 2011 και στεγάζεται στον βιομηχανικού σχεδιασμού Πολυχώρο Capitol Mall, βασισμένου στα πρότυπα του μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης. Η συλλογή αποτελείται από 310 αυτοκίνητα (συλλογή του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη). Οι φίλοι του αυτοκινήτου μπορούν να θαυμάσουν Μaseratti, Bugatti, Facel, Lotus, Aston Martin, την ροζ Chrysler Imperial του Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin, τη Rolls Royce του σερ Λόρενς Ολίβιε, «εργαλεία» οδηγών της Formula 1 και την Cadillac Seville με εσωτερικό ειδικά σχεδιασμένο από τον οίκο Gucci και πολλά άλλα πολυτελή αυτοκίνητα. Τα παιδιά θα δουν το αυτοκίνητο των Flintstones το οποίο βρέθηκε στο μουσείο από τα στούντιο του Ηοllywood.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για Νηπιαγωγείο και Δημοτικό
STEM Education / Πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί
Για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Μέσα από δραστηριότητες με χαρακτήρα παιχνιδιού τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα, δημιουργώντας μια ή περισσότερες κατασκευές κάθε φορά, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους.
Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ Με Ασφάλεια»
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών. Πραγματοποιείται με βιωματικό – διαδραστικό τρόπο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου. Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής.
Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας»
Έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη φιλεκπαιδευτική εταιρεία. Υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου ενώ έχει λάβει έγκριση από το Υπ. Παιδείας και Ι.Ε.Π..
«Νέο Πρόγραμμα – STEM & Οδική Ασφάλεια»
Ο STEM Education προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική δραστηριότητα για μαθητές δημοτικού (Δ’,E’,ΣΤ’ τάξη) και προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους να κάνουν μαζί τα πρώτα βήματα στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα για το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας. Κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ρομπότ από τα γνωστά σε όλους LEGO WeDo 2.0 μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αλγοριθμικά και να δουλεύουμε ομαδικά για να λύσουμε προβλήματα.
«Προγράμματα – STEM / Νέοι Μηχανικοί & LEGO WeDo 2.0»
Σχεδιασμένο για τους μαθητές Α’, Β΄, Γ΄δημοτικού, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, κατασκευάζοντας μηχανές με σκοπό να κατανοήσουν της απλές μηχανές όπως τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλούς, ένα θεμελιώδες κεφάλαιο που δεν διδάσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
RALLY ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό «κυνήγι θησαυρού». Εξερευνήστε και ανακαλύψτε αυτοκίνητα από το χθες μέχρι το σήμερα, σε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές!!Τα παιδιά θα πρέπει να ψάξουν, να παρατηρήσουν, να σκεφτούν και να ζωγραφίσουν για να βρουν την λύση της διαδρομής. Για μαθητές Δ’ Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού.
Δείτε περισσότερα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ και εδώ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2018-2019
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι!!
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 5 ετών.
Ζωγραφική, κατασκευές με πηλό, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις!!
Διεύθυνση: Ιουλιανού 33-35 & Γ΄Σεπτεμβρίου 74-78, Αθήνα
Πληροφορίες: γενικές πληροφορίες: 210-8816187, Σχολεία και ομαδικές επισκέψεις: 210-8816187, Εταιρικές εκδηλώσεις: 2107279999, E-mail: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 – 14:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00 – 18:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: 1 και 2 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 & 26 Δεκεμβρίου.
Μουσείο Ψευδαισθήσεων
Ήταν μεγάλη μόδα στο εξωτερικό τα Illusions Museum, ήρθαν και στην Αθήνα μέσω του παρουσιαστή Σ. Τανιμανίδη. Το Μουσείο της Αθήνας άνοιξε για το κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μοναστηράκι και περιμένει άπαντες σε 17 διαφορετικές αίθουσες (Δωμάτιο αντι-βαρύτητας, Περιστρεφόμενο δωμάτιο, Το δωμάτιο του Aπείρου, Το βάζο του Ρούμπιν και αρκετά ακόμα) για να παίξει με τις αισθήσεις τους, τις οφθαλμαπάτες, τη θέση τους στο χώρο (θα περπατήσετε ανάποδα σε ταβάνια) και το χρόνο, τα μεγέθη (θα συρρικνωθείτε, θα πολλαπλασιαστείτε). Από τα πιο μοντέρνα πρότζεκτ στο χώρο των μουσείων, αλλά σίγουρα με προσοχή για παιδιά κάτω των 5-6 ετών γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ίσως τα μπερδέψει αν δεν είναι εξοικειωμένα με οπτικά τρικ και τα συναφή. Παραπλάνησε τα μάτια σου και ψυχαγώγησε το μυαλό σου! είναι ένα από τα μότο του μουσείου.
Χρησιμοποιεί υπότιτλους στα αγγλικά.
Διεύθυνση: Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), 10555 Μοναστηράκι – Αθήνα
Πληροφορίες: γενικές πληροφορίες: 2103238065, E-mail: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 10:00 – 22:00
Εισιτήρια: Ενήλικες: 9€, Παιδιά (5 – 18 ετών): 6€, Φοιτητές: 7€ Οικογενειακό εισιτήριο: 23€* (2 ενήλικες +2 παιδιά)
Μουσείο Ηρακλειδών
Στο Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιούνται καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εξοικείωσης με την επιστήμη.
Εύρηκα: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, από 22 Αυγούστου 2018.
Σε αυτή την ενότητα της ΕΥΡΗΚΑ που παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Ηρακλειδών 16, το κοινό μπορεί να θαυμάσει επιλεγμένα εκθέματα από τα κορυφαία επιτεύγματα της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Ερατοσθένης, Αρχιμήδης, Κτησίβιος, Ευκλείδης, Ίππαρχος, Φίλων, Ήρων επηρέασαν για αιώνες την επιστημονική κοινότητα με τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις τους. Εκεί και τότε γεννήθηκε η Γεωγραφία, η Γεωμετρία, η Τριγωνομετρία, τέθηκαν οι βάσεις της θεωρίας των αριθμών, εκκολάφθηκε η μηχανική, κωδικοποιήθηκαν προϋπάρχουσες γνώσεις, δοκιμάστηκαν νέες και αμφισβητήθηκαν άλλες.
Γενική είσοδος
7,00 € ενιαίο εισιτήριο και για τα δυο κτίρια, Μειωμένο* εισιτήριο: 5,00 €, για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους
Διεύθυνση: κτήριο Ηρακλειδών 16118 51 Θησείο
Πληροφορίες 9:00-17:00: 210 3461981, 211 01 26 486 , F: 210 3458225. email: [email protected]
Διεύθυνση: κτήριο Απ. Παύλου 37118 51 Θησείο
Πληροφορίες: 2110126486, email: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή:10:00π.μ.–6:00μ.μ.
Σχολικές επισκέψεις και ξεναγήσεις: καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) κατόπιν συνεννόησης
Μουσείο Πειραμάτων
Εκπαιδευτικά προγράμματα για νηπιαγωγεία
Προγράμματα από τις θετικές επιστήμες: Νερό, μια σταγόνα διηγείται…, Η μάγισσα Ξερόλα και το παραμύθι πειραμάτων, Πάμε 1-2-3 φυσική με φασαρία, Προγράμματα αγωγής υγείας: Σωστή διατροφή, καλύτερη ζωή, Υγιεινή, Παίζουμε με τα μικρόβια; Προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής: Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω, Τα μυστικά της κυψέλης, Προγράμματα από την Ιστορία και την Προϊστορία: Παλαιοντολογία: Στα ίχνη των δεινοσαύρων, Μαθητής στην αρχαία Αθήνα, Προγράμματα τέχνης και έκφρασης: Επαγγέλματα, Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω, Γ. Ιακωβίδης: ο ζωγράφος των παιδιών. Δείτε τα αναλυτικά εδώ.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για νηπιαγωγεία
Προγράμματα από τις θετικές επιστήμες: Οπτική: Φως και χρώμα (Δ-Στ’ δημοτικού), Ηλεκτρίζω μαγνητίζω, τα πειράματα αρχίζω (Δ-Στ), Μαγική Χημεία (Δ-Στ), Μετεωρολογία: Τα παιχνίδια του καιρού (Δ-Στ), Η μάγισσα Ξερόλα και το παραμύθι πειραμάτων (Α-Γ), Μικροί βιολόγοι, μεγάλες ανακαλύψεις (Γ-Στ), Μυστήριο στο εργαστήριο (Ε-Στ), Παίζουμε με τα ζώα, παίζουμε με τα φυτά (Γ-Δ), Εγώ, το ρομπότ (Ε-Στ), Μικροί γεωλόγοι (Γ-Στ), Προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής: Νερό, Μια σταγόνα διηγείται… (Α-Γ), Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω (Α-Δ), Μέλισσα: Τα μυστικά της κυψέλης (Α-Γ), Προγράμματα αγωγής υγείας: Σωστή διατροφή, καλύτερη ζωή (Α-Δ), Υγιεινή: Παίζουμε με τα μικρόβια; (Γ-Στ), Προγράμματα από την Ιστορία και την Προϊστορία: Παλαιοντολογία: Στα ίχνη των δεινοσαύρων (A-Δ), Μαθητής στην αρχαία Αθήνα (Α-Δ), Προγράμματα τέχνης και έκφρασης: Η τέχνη με τη φυσική θα μας παίξουν μουσική (Α-Β), Επαγγέλματα: Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω! (Α-Στ), Γ. Ιακωβίδης: ο ζωγράφος των παιδιών (Α-Β), Το θέατρο στη μηχανή του χρόνου (Ε-Στ)
Ατομικές επισκέψεις
Δείτε εδώ για ατομικές επισκέψεις με τα παιδιά σας στα Κυριακάτικα Εργαστήρια που διαφοροποιούν τη θεματική τους.
Ενδεικτικά:7/10: Μικροί βιολόγοι, μεγάλες ανακαλύψεις, 10:30-12:00 & 12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-10 ετών, 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους, 14/10: Η μάγισσα Ξερόλα και το παραμύθι πειραμάτων – Junior Science, 11:00 – 12:00 & 12:30 – 13:30: Juniorscience για παιδιά 3-5 ετών με ενήλικο συνοδό, 10€/1 παιδί με 1 ενήλικα και 15€/2 παιδιά με 1 ενήλικα ή 1 παιδί με 2 ενήλικες, 21/10: CSI– Μυστήριο στο εργαστήριο, 10:30-12:00 & 12:30-14:00: εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών, 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων του ΜΚΤ συνιστά μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα δει ο επισκέπτης περίπου 350 έργα κυκλαδικής τέχνης και μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κυπριακών αρχαιοτήτων, που το 2002 δώρισε ο Θάνος Ζιντίλης. Μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, εξαιρετικά σμιλευμένες μαρμάρινες φιάλες, πινάκια, κύλικες και ζωόμορφα αγγεία, μαρμάρινα σταθμά, μετάλλινα αντικείμενα, όπως χάλκινα εργαλεία και όπλα, μολύβδινα ειδώλια και τηγανόσχημα αγγεία, τον λεγόμενο «Θησαυρό της Κέρου αποτελούν ορισμένα από τα πρωϊμότερα χάλκινα αντικείμενα στο Αιγαίο, πήλινα αγγεία καθημερινής και τελετουργικής χρήσης που εκτίθενται στο Μουσείο.
Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Κάθε χρόνο περισσότερα από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις Μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 15.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.
Οι 7 Μουσειοσκευές του Μουσείου Κ. Τ./Δανεισμός σε εκπαιδευτικούς
Κυκλαδικός Πολιτισμός
Αρχαία Ελληνική Κεραμική
Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα
Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα
Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα όρασης
Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο. Για το δανεισμό μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων T. 210 7239438.
Για Σχολεία
Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λειτουργούν σε καθημερινή βάση και έχουν ως στόχο τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και το χώρο του Μουσείου γενικότερα.
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τ. 210 7239438, Δευτέρα-Παρασκευή 13.00-16.00
Για την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος οι κρατήσεις θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 17/9/18.
Για την περίοδο Ιανουάριος-Μάϊος οι κρατήσεις θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 3/12/18.
Παιδί και οικογένεια
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια και διαδραστικές ξεναγήσεις για παιδιά 2-12 ετών και γονείς! Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική!
Δείτε τα Οικογενειακά Προγράμματα εδώ.
Διεύθυνση: η είσοδος στο ΜΚΤ είναι δυνατή από δύο σημεία:
-Κεντρικό Kτίριο (Μόνιμες συλλογές)Νεοφύτου Δούκα 4
– Μέγαρο Σταθάτου (Περιοδικές εκθέσεις),Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Πληροφορίες: 210 7228321-3, (+30) 210 7228321-3, F: (+30) 210 7239382, email: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο: 10:00 – 17:00, Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00 – 17:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: όλες τις Τρίτες, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25 Μαρτίου, Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου
Είσοδος: 3,5-10 ευρώ, αναλόγως ημέρας και έκθεσης
Μουσείο Πληροφορικής
Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής (ΕΛ.Μ.Π.) ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.
Με περισσότερους από 260 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 4.500 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν.
Η εκπαιδευτική ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα και περιλαμβάνει την ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της πληροφορικής και την παρουσίαση των εκθεμάτων: πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, πρώτοι μικροϋπολογιστές, φόρτωση παιχνιδιού σε υπολογιστή 30ετίας, παρουσίαση σκληρών δίσκων, παιχνιδοκονσολών, πρώτων games, μνημών και άλλων. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 30. Επικοινωνήστε με το μουσείο για τον προγραμματισμό ξενάγησης. Το Μουσείο θα είναι ξανά επισκέψιμο από τις 29.09.2018
Διεύθυνση: Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο, Τ.Κ. 183 46
Στα 200 μέτρα από το Μουσείο βρίσκεται ο σταθμός Μοσχάτο της γραμμής 1
Πληροφορίες: 210 300 7010 & 6932 333 264, e-mail: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο ωράριο
Είσοδος: Γενική είσοδος: 4 ευρώ, Σχολεία: 3 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνεται η εκπαιδευτική ξενάγηση), Φοιτητές: 3 ευρώ, Άνεργοι: Δωρεάν*, Παιδιά κάτω των 6 ετών: Δωρεάν
Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο
Το Ναυτικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία χιλιετιών της ναυτικής μας παράδοσης.
Κεντρικό έκθεμα αποτελεί το ομοίωμα της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αι. Διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο και η βιβλιοθήκη του, διαθέτει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών. Μεταξύ των σημαντικών κειμηλίων είναι η φθαρμένη από τον άνεμο και την αρμύρα της θάλασσας, σημαία του θρυλικού «Παπανικολή», ενώ ο πυργίσκος του υποβρυχίου, αποτελεί το επιβλητικότερο εξωτερικό έκθεμα του Μουσείου.
Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τα όργανα πλοήγησης παλαιού εμπορικού ατμόπλοιου, που έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αναπαριστούν τη γέφυρα πλοίου.
Μουσειοσκευή: «Θαλασσινά ταξίδια με αφορμή το εμπόριο»
Οι μουσειοσκευές του Ναυτικού Μουσείου προσφέρονται δωρεάν για δανεισμό στους εκπαιδευτικούς φορείς για διάστημα 15 ημερών, ύστερα από προσυνεννόηση. Η μεταφορά της μουσειοσκευής αποτελεί ευθύνη του σχολείου.
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2018-19
Φέτος στα, ήδη, υπάρχοντα προγράμματα έχει ενταχθεί και το πρόγραμμα «Σφουγγαράδες της Καλύμνου και φυσικό σφουγγάρι», για μαθητές της Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.
«Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», Σχολικές ομάδες: Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 15΄.
Κόστος: 3 ευρώ (κατ’ άτομο).
«Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» Σχολικές ομάδες: Νηπιαγωγείο Α’-Β’ Δημοτικού
Μέσα από ένα παραμύθι με ήρωα ένα παιδί των προϊστορικών χρόνων παρουσιάζονται στους μαθητές οι λόγοι που οδήγησαν τον άνθρωπο να ταξιδέψει στη θάλασσα και η γένεση της ναυσιπλοΐας.
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 15΄. Κόστος:3 ευρώ (κατ’άτομο).
«Ναυπηγώντας μια τριήρη» Σχολικές ομάδες: Γ’- Δ’ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου
Το πρόγραμμα εστιάζεται στον τρόπο ναυπήγησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας τριήρους, στον οικονομικό χειρισμό για την επάνδρωσή της, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη χρήση της στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.χ. Παράλληλα, γίνεται η σύγκριση πολεμικών και εμπορικών πλοίων της αρχαιότητος.
«Από τα πανιά στον ατμό» Σχολικές ομάδες: Ε’ – ΣΤ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου
Τα παιδιά προσεγγίζουν την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας από το κουπί στα ιστία και από τα ιστία στη μηχανή. Εξετάζεται η στενή σχέση των ναυτικών κοινοτήτων της Ελλάδος με τη ναυπήγηση των ιστιοφόρων και τις εμπορικές δραστηριότητες της θάλασσας καθώς και η συνεπακόλουθη κοινωνική και οικονομική εξέλιξη.
Δείτε όλα τα προγράμματα εδώ
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτείται συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ξεναγήσεων. (Τηλ.: 210-4516264, 210 4516822, Καθημερινά 9:00-15:00, εκτός Δευτέρας και Κυριακής).
Διεύθυνση: Ακτή Θεμιστοκλέους, 185 37 Φρεαττύς Πειραιάς
Πληροφορίες: 210 4516264, 210 4516822, 210 4286959, 210 4286430, Fax: 210 4512277, [email protected], [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 09.00 – 14.00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Κυριακή, Δευτέρα
Μουσείο Αφής
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο και ανήκει στο φάρο τυφλών της Ελλάδας. Η πρωτοτυπία του Μουσείου Αφής είναι ότι τα εκθέματα του, είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να νοιώσουν τις πτυχές του ρούχου παρόλο που πρόκειται για μάρμαρο, της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας και άλλα αγάλματα. Δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της τέχνης.
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73
Πληροφορίες: 210-94 15 222, 210-94 15 103, Fax: 210-941 5271, e-mail: [email protected], [email protected]
Δείτε το αφιέρωμα στο Μουσείο Αφής στο elniplex εδώ
Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής
Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαροπούλου είναι αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή κεραμική των νεότερων χρόνων (16ος – 20ος αιώνας). Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 3.000 κεραμικά αντικείμενα όλων των ειδών, από όλες σχεδόν τις περιοχές του ελλαδικού χώρου και μας δίνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη της Κεραμικής τέχνης.
Δανεισμός Μουσειοσκευής «Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου»
Σχεδιάστηκε με ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με σκοπό τη διακίνησή της σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών τόσο της νησιωτικής όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας. Με το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, επιδιώκει όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρόσβαση στο Μουσείο, να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου εξοικειώνοντας τα παιδιά με βασικές πτυχές της νεώτερης παραδοσιακής κεραμικής του τόπου μας. Η μουσειοσκευή απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Ο δανεισμός της μουσειοσκευής γίνεται για 10-15 ημέρες δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με το Μουσείο στα τηλέφωνα 210-3318491-2 (αρμόδια κα Φωτεινή Κατσαούνη).
Σχολικές επισκέψεις/προγράμματα
Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο για να δηλώσουν συμμετοχή στα οργανωμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες διαμορφώνονται ως εξής:
Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου (Για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και με προσαρμογές και σε γυμνάσιο), Ελιά, λάδι και κεραμικά (για μαθητές της Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης), Η αγγειοπλαστική στα αρχαία και νεώτερα χρόνια (για μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του δημοτικού, Παίζοντας στο χρόνο (για μαθητές της Δ΄, Ε’ και Στ’ τάξης), Από χώμα και νερό (για παιδιά προσχολικής ηλικίας), πρόγραμμα που εστιάζει στη βιωματική προσέγγιση του πηλού για την κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης διαχρονικά και κυρίως στην εξοικείωση των παιδιών με το χώρο του μουσείου. Τα παιδιά, μέσω του δραματικού παιχνιδιού αποκωδικοποιούν βιωματικά πήλινα παραδοσιακά σκεύη της κουζίνας συγκρίνοντάς τα με σύγχρονα χρηστικά σκεύη.
Δείτε όλα τα προγράμματα εδώ,
Διεύθυνση: Μελιδώνη 4-6, 105 53 Κεραμεικός, Τ.Κ. 105 53
Email: [email protected]
Πληροφορίες: 210-3318491-5, Φαξ: 210-3318490, email: [email protected]
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 15.00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Σάββατο, Κατόπιν συνεννόησης: Κυριακή
Μουσείο συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Το Μουσείο Συναισθημάτων είναι ένα μουσείο που ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Είναι ένας παραμυθένιος χώρος με εκθέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, μέσα από το παιχνίδι, με διαδραστικό τρόπο.
Η διαδραστική έκθεση «Στο παλάτι του θυμού» έχει δημιουργηθεί με σκοπό να κατανοήσουμε, να εκφράσουμε το συναίσθημα του θυμού, ένα συναίσθημα που μας δυσκολεύει στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και να το μεταμορφώσουμε σε δημιουργία.
Μέσα από το παραμύθι, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουμε σε χρόνο φανταστικό, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας οικογένειας που έχει εγκατασταθεί στο παλάτι του θυμού.
Εργαστήρια 2018-2019 για παιδιά, εφήβους και ενήλικες μαζί
Κάθε Σάββατο και Κυριακή 1μ.μ. έως 2μ.μ. πραγματοποιούνται 5 εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μαζί:
1. Εργαστήρια με συναισθήματα μέσα από παραμύθια για παιδιά 5-10 χρονών και ενήλικες μαζί, 2. Εργαστήρια παραμυθιών μετά μουσικής! για όλους από 5 έως 115 χρονών, 3. Εργαστήρια με συναισθήματα μέσα από ιστορίες για παιδιά, εφήβους 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί, 4. Εργαστήρια με θέμα τον εαυτό μου για παιδιά 7-12 χρονών και ενήλικες μαζί, 5. Εργαστήρια με εξερευνήσεις του θυμού , Ο θυμός και τα άλλα συναισθήματα για παιδιά, εφήβους 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2018-2019 για Σχολικές Ομάδες
1. Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Έκθεση του Μουσείου «Στο παλάτι του θυμού!»
για μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείου, Φοιτητές και Επαγγελματικά Λύκεια
2. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου
Ετήσιo Παιδικό Εργαστήρι του Μουσείου Συναισθημάτων (Νοέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019)
Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 14:30 ο Ιππότης Μιληνός και ο δράκος του ο Θούφουρ ανοίγουν τις πόρτες και μας υποδέχονται στο «Παλάτι του Θυμού!».
Διεύθυνση: Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41, λόφος Φιλοππάπου, Αθήνα
Πληροφορίες: 2109218329, fax: (+30) 210 9218323, e-mail: [email protected]
*Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας
Ωράριο λειτουργίας: Tα Σαββατοκύριακα το μουσείο είναι ανοιχτό για το ελεύθερο κοινό παρουσιάζοντας τη διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» από τις 10π.μ. έως τη 1μ.μ., ενώ από τη 1μ.μ. έως τις 2μ.μ. πραγματοποιείται εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους!
Τις καθημερινές το μουσείο υποδέχεται σχολικές ομάδες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία καθώς τα εκθέματα του είναι δημιουργίες παιδιών 4 έως 14 ετών έργα ζωγραφικής και κατασκευές τρισδιάστατες (περίπου 10.000 έργα ζωγραφικής που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο).
Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια
Το μουσείο λειτουργεί 8μηνα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 5-15 ετών διάρκειας 2 ωρών έκαστο, κάθε Σάββατο από Οκτώβριο έως Μάιο, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν υλικά και να πειραματιστούν με ποικίλες τεχνικές ζωγραφικής.
Δύο ανανεωμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού / Β΄& Γ΄ Δημοτικού / Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού
1. «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός»- Ας δώσουμε τέλος στον σχολικό εκφοβισμό! (για σχολικές ομάδες παιδιών Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού), για 4η χρονιά. Δύο τμήματα σχολικών τάξεων φιλοξενούνται ταυτόχρονα στην ίδια έκθεση, αντλούν ερεθίσματα από έργα ζωγραφικής και κατασκευές συνομηλίκων τους, συνομιλούν και αλληλοεπιδρούν.
2. «Φροντίζω με Τέχνη» Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες με βάση την έκθεση του Μουσείου «Φροντίζω με τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς» και την νέα προσέγγιση «Μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης». Παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα εστιάσουν στην πολύπλευρη έννοια της φροντίδας και στη σταδιακή μετάβαση από το ατομικό πλαίσιο δράσης στο συλλογικό.
Όλα τα προγράμματα ολοκληρώνονται με εργαστήριο ζωγραφικής.
Διάρκεια προγραμμάτων: 90’ / 09.10-10.40 το πρώτο πρόγραμμα / 10.45-12.15 το δεύτερο,Αριθμός παιδιών ανά τμήμα: 20 παιδιά Νηπιαγωγείου ή 25 μαθητές Δημοτικού
Κόστος συμμετοχής: 3 € για κάθε μαθητή / Όλα τα υλικά διατίθενται από το Μουσείο.
Διεύθυνση: Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58 Aθήνα
Πληροφορίες: 210 3312 621 & 210 33 12 750, Τ. & F. 210 33 13 734 (Τρίτη- Σάββατο 10.00-14.00), www.childrensartmuseum.gr, [email protected]
Πλησιέστεροι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη
P: Ν. Νικοδήμου & Βουλής, Φιλελλήνων
Ωράριο λειτουργίας: Tρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00, Kυριακή: 11.00 – 14.00, ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα και τις επίσημες αργίες
Ώρες λειτουργίας Γραμματείας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 10.00-14.00
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Κέντρο ΓΑΙΑ
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ένα εξαίρετο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Κηφισιά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» (Μάιος 2018-Ιούνιος 2019)
Μια μοναδική ψηφιακή έκθεση για τον σεισμό που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων, που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο, που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, live μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από τα εκθέματα. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, καθώς και δύο ημερίδες, για τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύ κοινό.
ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» (μέχρι τον Μάιο 2019)
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ομώνυμη Έκθεση για το ευρύ κοινό, Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Ημερίδες. Σκοπός του Προγράμματος είναι να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην πέτρινη φύση και να του γνωρίσει τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινότητά του (Τρίτη – Παρασκευή 9.30 – 14.30, Σάββατο – Κυριακή 10.00 – 15.00, είσοδος με εισιτήριο μουσείου)
Διεύθυνση: Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Πληροφορίες: 210 8015870, Fax : 210 8080674, e-mail: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00, ΚΛΕΙΣΤΟ: Επίσημες αργίες
Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Μουσείο που ξεχωρίζει για τα προγράμματά του.
Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα 2018-2019
Κάθε Κυριακή πρωί (12:30, διάρκεια 90 λεπτά, κόστος €8,50), από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών. Κράτηση θέσεων 212 254 0000 ή email: [email protected]
Ιστορίες Ανδρείας
Έκθεση του ΙΜΕ που επιχειρεί μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας και περιλαμβάνει πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού (Τηλ. Κρατήσεων: 212 254 0000, ώρες εδώ).
ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία
Μια εντυπωσιακή έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμο. Από τη Διόπτρα του Ήρωνα και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο, μέχρι τον Παρθενώνα και το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο.
Θόλος: Αγιά Σοφιά, 1500 χρόνια ιστορίας
Η νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου» για ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο
Η πόλη της Μιλήτου στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας, αναβιώνει στην παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο».
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος
Πληροφορίες: 2122540000
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00π.μ.–1:30μ.μ., Παρασκευή: 9:00π.μ.–8:00μ.μ.,
Σάββατο: 11:00π.μ.–4:00μ.μ., Κυριακή: 10:00π.μ.–6:00μ.μ., ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Το Μουσείο λειτουργεί από το 1990, σε ένα ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά. Διαθέτει χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες
Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια με θέμα τις τηλεπικοινωνίες, ενημερωτικά προγράμματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και θεατρικές παραστάσεις. Είναι ΔΩΡΕΑΝ για σχολικές ομάδες, διεξαγωγή Οκτώβριος-Μάιος.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες
Απευθύνονται σε παιδιά 4-6 και 7-16 ετών, με τους γονείς/συνοδούς τους. Πρόκειται για μουσειοπαδαγωγικές δράσεις οι οποίες αντλούν τη θεματολογία τους από τα εκθέματα του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ διεξαγωγή Σεπτέμβριος-Μάιος.
Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις 2018-2019
Ένας ολοκαίνουριος εκθεσιακός χώρος και οι πιο εξελιγμένες ψηφιακές εφαρμογές, όπως Augmented & Virtual reality, σας περιμένουν όλους, μικρούς και μεγάλους, σε ένα μοναδικό διαδραστικό ταξίδι στα εκθέματα και τις συλλογές του Μουσείου.
Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Μουσείου είναι δωρεάν και απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση.
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά
Πληροφορίες: 210 620 1899, 210 620 1999, E-mail: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), και δύο Κυριακές κάθε μήνα, 09:00-16:00 (δείτε εδώ το πρόγραμμα).
Μουσείο Σχολικής ζωής
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης.
Στη μόνιμη Έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα των οποίων η χρονική διάρκεια εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Η συλλογή του θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής ανανεώνει διαρκώς τις εκθέσεις του και εμπλουτίζει με υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές επισκέψεις και γνωριμία με την ιστορία της Εκπαίδευσης στο πέρασμα του χρόνου.
Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Πληροφορίες : 2103250341, E: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00π.μ.–6:00μ.μ.
Σάββατο: 11:00π.μ.–7:00μ.μ., Κυριακή: 11:00π.μ.–7:00μ.μ., ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Δείτε το αφιέρωμα του elniplex εδώ
Μουσείο Παιχνιδιών
Το Μουσείο Παιχνιδιών στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, κληροδότημα του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αποτελείται από δύο οκταγωνικούς πύργους που θυμίζουν φρούρια , στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο.
Στις συλλογές του Μουσείου Παιχνιδιών περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.
«Παιχνίδια φτου και βγαίνουμε» είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας του Μουσείου Παιχνιδιών, προσαρμοσμένο στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Το Μουσείο Παιχνιδιών άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, από τις 10:00 έως τις 18:00.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο
Πληροφορίες: 212 6875280, email: [email protected]
Πληροφορίες για κρατήσεις σχολείων: 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη
Γενική είσοδος: €9, μειωμένο €7
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, ο οποίος τα δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το 1978 και αποτελούνται από περίπου 1200 μουσικά όργανα του 18ου αιώνα.
Διοργανώνονται καθημερινά δύο παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το πρώτο με τίτλο «Ας γνωρίσουμε τα ελληνικά λαϊκά όργανα» απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και «Η φλογέρα σαν ηχήσει ιστορία θ’ αρχινήσει» στα μικρότερα. Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κουδούνια κουδουνάκια, ήχοι μαγικοί, μουσικοί και χρηστικοί» επικεντρώνεται στα κουδούνια και τη χρήση τους.
Στις αίθουσες του Μουσείου παραδίδονται καθημερινά μαθήματα μουσικών οργάνων και δημοτικού τραγουδιού: Δημοτικό τραγούδι (μικρασιάτικο & νησιώτικο), ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, τουμπελέκι, κρητικό λαγούτο & κρητική λύρα, κλαρίνο, βιολί, κανονάκι, σαντούρι, ούτι, πολίτικο λαγούτο & ούτι, λαούτο στεριανό & νησιώτικο, ταμπουράς, μαντολίνο, νέι, φλογέρα.
Διεύθυνση: Διογένους 1-3, Πλάκα 105 56, Αθήνα
Πληροφορίες: 210 3254119, 210 3254129, fax: +30 210 3250198 ,
website: www.instruments-museum.gr, email: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σαββάτο-Κυριακή: 10:00-14:00, Τετάρτη: 12:00-18:00, ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Μουσείο Λούλη
Εμπνευστής και ιδρυτής του μουσείου είναι ο Νικόλαος Λούλης στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Νικόλαος Λούλης, αργότερα ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συγκέντρωναν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.
Διαθέτει μια συλλογή με 500 σφραγίδες πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο αιώνα) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου. Επίσης, λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζυμώσουν, να ψήσουν και να φτιάξουν το δικό του ζυμωτό ψωμί.
Επίσκεψη σχολείων|
Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη. Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης είναι απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία με τη γραμματεία (από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00). Θα χρειαστεί να δηλώσουν το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του/της εκπαιδευτικού που θα συνοδεύει την κάθε σχολική ομάδα. Η ώρα άφιξης που έχει προκαθοριστεί πρέπει να τηρείται αυστηρά, για την αποφυγή συνωστισμού και την ομαλή ροή των επισκεπτών. Κάθε σχολική ομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25 μαθητές. Υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα σχολικά λεωφορεία.
Διεύθυνση: Σπετσών 1, Κερατσίνι 187 55
[email protected]
Πληροφορίες: 2104090164, fax: 2104090150
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 1:00–4:00μ.μ., ΚΛΕΙΣΤΟ: Σάββατo, Κυριακή
Γνωρίστε το μουσείο Λούλη σε αφιέρωμα στο elniplex εδώ
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Άρτου Λούλη
Μουσείο Βαρνάβα
Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στεγάζεται σ’ ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα και φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θα γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι αλλά και τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού. Τα κεντημένα σχέδια πάνω στο ψωμί, διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περιοχή και ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα σε γάμους ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η έκθεση «οι δρόμοι του ψωμιού» πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματά «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» πραγματοποιούνται στους χώρους του μουσείου και σε έκταση δύο στρεμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.
Διεύθυνση: Ανδρούτσου 7 Βαρνάβας, 19014 Βορειοανατολική Αττική
Πληροφορίες: 22950 97870 | 6936891193, 6937822962, e-mail: [email protected]
Ωράριο Λειτουργίας: Κυριακή: 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ, Για Δευτέρα-Σάββατο επικοινωνήστε με το Μουσείο
Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 2,200 τ.μ και χωρίζεται σε διάφορα τμήματα: Ανθρωπολογικό τμήμα, τμήμα θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών, θαλάσσια σπονδυλωτά, έντομα, μαλάκια, θαλάσσια ασπόνδυλα.
Σε ξεχωριστή παρουσίαση παρουσιάζονται η μεσογειακή φώκια, η θαλάσσιες χελώνες, η αρκούδα και τα απειλούμενα πουλιά. Στα διοράματα μπορεί να δει κανείς σκηνές από την αφρικανική σαβάνα, της αρκτική περιοχή, στρουθοκαμήλους στα λιβάδια της Αφρικής και το βιότοπο του αμερικανικού βίσωνα.
Διεύθυνση: Ζωγράφου, Αθήνα
Πληροφορίες: για κλείσιμο ραντεβού: 7274609, για ειδικές πληροφορίες: 7274729, για επιστημονικές πληροφορίες: 7274372 ,fax: 7274619, e-mail: [email protected]
Η είσοδος στα δημόσια Μουσεία είναι δωρεάν για τις εξής ημερομηνίες:
•Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους
•Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη – 6 Μαρτίου
•Παγκόσμια ημέρα των μνημείων – 18 Απριλίου
•Διεθνής ημέρα Μουσείων- 18 Μαΐου
•Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου
•το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους)
Πηγή: elniplex.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη