Ν. Κεραμέως: «Είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι για την τομή στην εκπαιδευτική πολιτική»
«Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι, μια αλλαγή νοοτροπίας», σημειώνει, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», η υπουργός Παιδείας

«Ιδεολογικά υπερήφανοι για την τομή στην εκπαιδευτική πολιτική» δηλώνουν σε κυβέρνηση και υπυργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι, μια αλλαγή νοοτροπίας. Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε τη σύνδεση ακριβούς ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, με κεντρικό στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της λειτουργίας τους». 

Η υπουργός Παιδείας συνέχισε:

«Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το 80% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα δίνεται βάσει αντικειμενικών δεικτών, όπως ο αριθμός των φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτάται από την αξιολόγηση επί ποιοτικών κριτηρίων που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα έχουν επιλέξει, όπως η εξωστρέφεια και η ερευνητική δραστηριότητα». 

«Εμείς ιδρύουμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας ΑΔΙΠ», είπε ακόμα η Νίκη Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής, ενισχύουμε το ρόλο της, διευρύνουμε το πεδίο αρμοδιοτήτων της και θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της».

«Η ΕΘΑΑΕ ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων της αξιολόγησης, ανεξαρτησίας, πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και εξασφαλίζει στους φοιτητές ένα υψηλότερης ποιότητας δημόσιο πανεπιστήμιο».

Αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών η υπουργός είπε:

«Τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιούνται πριν από την έναρξη λειτουργίας τους. Θα εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α', β' και γ' κύκλου. Εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και αυτοτελης αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.»

Στην ερώτηση για το πώς απελευθερώνεται η χρηματοδότηση της έρευνας, η υπουργός Παιδείας απάντησε:

«Απαλείφουμε τις αγκυλώσεις του υφιστάμενου πλαισίου και προβλέπουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Οι αλλαγές που προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πιο ευέλικτο και ευσπροσάρμοστο πλαίσιο για τους ΕΛΚΕ που αποτελούν το κεντρικό εργαλείο χρηματοδότησης της έρευνας που διενεργείται στα πανεπιστήμια και στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleia.jpg
Ζάκυνθος: «Για την οικονομική ασφυξία των σχολείων και τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Δήμου»
«Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων με μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και κάλυψη των επιπλέον...
Ζάκυνθος: «Για την οικονομική ασφυξία των σχολείων και τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Δήμου»
latiniki_ameriki
Ο αντάρτης πόλης, που έγινε ο φτωχότερoς αρχηγός κράτους, γράφει το δικό του τέλος
Η ζωή του Χοσέ Μουχίκα, που ως πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, έγινε σημείο αναφοράς για την αριστερά της Λατινικής Αμερικής
Ο αντάρτης πόλης, που έγινε ο φτωχότερoς αρχηγός κράτους, γράφει το δικό του τέλος
Oikonomia
Αγοραστική δύναμη: Η Ελλάδα στο πάτο της Ε.Ε. με σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ανήλθε σε 17.013 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα...
Αγοραστική δύναμη: Η Ελλάδα στο πάτο της Ε.Ε. με σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες