Προειδοποίηση εκδοτών: Παράνομη ενέργεια η ψηφιακή ανάρτηση συγγραμμάτων
Δυστυχώς ακόμα δεν έχει υπάρξει μέριμνα για το πώς οι φοιτητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα φοιτητικά συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου

Η ψηφιακή ανάρτηση μέρους ή συνόλου του περιεχομένου των συγγραμμάτων, είναι πράξη παράνομη προειδοποιεί ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, σημειώνοντας πως μια τέτοια ενέργεια καταστρατηγεί την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών και των εκδοτών και αποτελεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δυστυχώς ακόμα δεν έχει υπάρξει μέριμνα για το πώς οι φοιτητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα φοιτητικά συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου, ενώ σύμφωνα με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων υπάρχει ήδη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση έτσι ώστε οι φοιτητές να προμηθευτούν τα συγγράμματα που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο 2019-2020.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) αναφέρει τα εξής:

1. Η ψηφιακή ανάρτηση μέρους ή συνόλου του περιεχομένου των συγγραμμάτων, είναι πράξη παράνομη.

2. Είναι ενέργεια η οποία καταστρατηγεί την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών και των εκδοτών και αποτελεί ΚΛΟΠΗ πνευματικής ιδιοκτησίας.

3. Οι εκδότες βιβλίων δεσμεύονται με ισχυρές, Ελληνικές και Διεθνείς, ρήτρες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων που εκδίδουν, οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς για συγκεκριμένη άδεια χρήσης. Ταυτόχρονα είναι υπόλογοι στη Ελληνική και Διεθνή νομοθεσία.

4. Είναι αδιανόητο και νομικά ανυπόστατο, σε χώρα του Δυτικού Κόσμου η οποία σέβεται και προστατεύει την αξία του πνευματικού δικαιώματος, προασπίζει τους ανθρώπους της διανόησης, της γνώσης, της επιστήμης και του γραπτού λόγου, να γίνει ανάρτηση Πνευματικών Έργων στο διαδίκτυο, προς χρήση οποιουδήποτε, ελεύθερα, δίχως την έγγραφη άδεια των κατόχων των πνευματικών, συγγενικών και ηθικών δικαιωμάτων.

5. Αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε όλοι σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει, εκτός των άλλων, προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ποιο συγκεκριμένα, την προσωρινή αδυναμία των φοιτητών να παραλάβουν τα συγγράμματά τους έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.

6. Το κλείσιμο των σημείων διανομής (βιβλιοπωλεία), σε συνδυασμό με την έναρξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τις παράλληλες εκκλήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για διανομή συγγραμμάτων, μας έφεραν ενώπιον πρωτόγνωρων αποφάσεων.

Έχουμε ήδη συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση έτσι ώστε οι φοιτητές να προμηθευτούν τα συγγράμματα που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο 2019-2020, -τα απαραίτητα και εξαιρετικά πολύτιμα εργαλεία για την εκπαίδευσή τους-.

7. Στόχος μας είναι οι φοιτητές να παραλάβουν ΑΜΕΣΑ τα συγγράμματα που θα επιλέξουν να διδαχθούν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, με υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης (door to door courier). Οι εκδότες θα αναλάβουν μέρος του συνολικού κόστους.

8. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές οι προθέσεις ορισμένων εμπλεκόμενων φορέων, περί άμεσης ηλεκτρονικής ανάρτησης μέρους ή συνόλου του περιεχομένου όλων των συγγραμμάτων στο e-class των Πανεπιστημίων ή σε άλλη παρόμοια βάση.










 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ikoniki pragmatikotita
Ψυχολογία και Βιντεοπαιχνίδια: Πώς επηρεάζονται οι μαθητές από τον ψηφιακό κόσμο;
Τι λένε οι ειδικοί για τη συναισθηματική ανάπτυξη, την αυτοεικόνα και την εξάρτηση από τα παιχνίδια
Ψυχολογία και Βιντεοπαιχνίδια: Πώς επηρεάζονται οι μαθητές από τον ψηφιακό κόσμο;
Γλώσσα - Συζήτηση
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!
Την επόμενη φορά που θα πεις «κάναμε update στο app», δοκίμασε να πεις «έγινε ενημέρωση στην εφαρμογή». Ίσως εκπλαγείς με το πόσο φυσικά ακούγεται!
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!