Κορονοϊός: αιτία ή αφορμή;
Η αριστερή συμπαράταξη καθηγητών για την κοινωνικοπολιτική συγκυρία και την «Εξ αποστάσεως επικοινωνία» (γιατί ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ δεν είναι…) 

Η πανδημία του κορωναϊού εμφανίζεται στις παραμονές του ξεσπάσματος μιας νέας παγκόσμιας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κρίσης του κοινωνικού οικονομικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προβάλλει ως «μάννα εξ ουρανού» προκειμένου, πίσω από την πανδημία, να κρυφτούν τόσο οι αθεράπευτα εκρηκτικές αντιθέσεις του καπιταλισμού, όσο και η επιδίωξη να αξιοποιηθούν οι περιοριστικές υγειονομικές προφυλάξεις για την επιτάχυνση όλων των αντιλαϊκών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που ακόμη και με τα μνημόνια δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν. Ήδη ως τις 18 Μάρτη μετράμε 40.000 απολύσεις και μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 68, 20/3/2020) σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες  έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μεγάλη «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας, τους εργαζομένους καθώς και να προχωρούν σε μείωση κατά 50% των μισθών και μάλιστα για διάστημα έξι μηνών(!!!).      

Οι ευθύνες τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και όλων των προγενέστερων είναι μεγάλες. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πανδημία, κλείνοντας τον κόσμο στα σπίτια και περιμένοντας να «γειάνει μόνος του», είναι εγκληματικός και θα δώσει λόγο στο λαό όταν περάσει η κρίση! Με τις ανακοινώσεις της «κουνά το δάκτυλο» στους πολίτες, βάλλει και κατηγορεί τον «απερίσκεπτο» λαό για επίδειξη χαμηλού αισθήματος «κοινωνικής ευθύνης» προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κουβέντα μακριά από «οικεία κακά» όπως οι πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που άσκησε εδώ και  χρόνια και έχουν αποσαθρώσει το ΕΣΥ και η απροθυμία και κωλυσιεργία της να προχωρήσει άμεσα σε γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, στο άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ, στην επίταξη και όχι ενοικίαση  (και μάλιστα με διπλό κόμιστρο!) των ιδιωτικών ΜΕΘ, τη μόνιμη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, την επαρκή προμήθεια υγειονομικού υλικού και τη διευρυμένη εξέταση μέσω των διαγνωστικών τεστ σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Το μόνο που κάνουν ταχύτατα, με συνέπεια και οργανωμένα είναι να περιορίζουν δραστικά τις δημοκρατικές ελευθερίες και  απροκάλυπτα και αναίσχυντα , την ώρα που ο λαός στενάζει υπό το βάρος του λοιμού (αλλά και του λιμού) αυτοί να συνεχίζουν την αφαίμαξή του με μεταγγίσεις ζεστού χρήματος  και τόνωση για πολλοστή φορά του ιδιωτικού τομέα και της  θεάς Αγοράς.

Η Ε.Ε. από την άλλη «απογοητεύει» στα δύσκολα για άλλη μια φορά και τους πιο πιστούς θαυμαστές της με την πλήρη απουσία «αλληλεγγύης» μεταξύ των μελών της. Η Ιταλία αρχικά και η Ισπανία στη συνέχεια έχουν «εγκαταλειφθεί» στην τύχη τους. Την ίδια ώρα που δέχονται βοήθεια από τη μακρινή και πληττόμενη  ΚΙΝΑ ή από τη φτωχή και για πολλά χρόνια αποκλεισμένη με «εμπάργκο» και δοκιμαζόμενη ΚΟΥΒΑ , η φίλη και σύμμαχος και οικονομικά εύρωστη Γερμανία όχι μόνο «λάμπει» δια της απουσίας της αλλά και δεσμεύει υγειονομικό υλικό από την ΚΙΝΑ που κατευθυνόταν στο νότο, Ιταλία, Ελλάδα κλπ. 

Το εργαλείο της «εξ΄ αποστάσεως επικοινωνίας» γιατί εκπαίδευση δεν τη λες…

Το κλείσιμο των σχολείων οξύνει φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού έναντι των εκπαιδευτικών και του ρόλου τους. Την ώρα που  η δυνατότητα πρόσβασης στα τεχνολογικά μέσα θέτει εμπόδια απροσπέλαστα για χιλιάδες μαθητές, που  σαν «έτοιμοι από καιρό» καλούνται να «μάθουν» από απόσταση (τι κι αν εξαφάνισαν το μάθημα της πληροφορικής από τα αναλυτικά προγράμματα γυμνασίου- λυκείου), οι συστημικοί παπαγάλοι τύπου Τέλλογλου σμιλεύουν την κοινή γνώμη περί τεμπελιάς και ανικανότητας μας. Κάπως έτσι λοιδορούνταν και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων · αυτών που οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκλειναν περήφανες το ένα μετά το άλλο μέχρι που ήρθαν τα πολύ δύσκολα για να αναγνωριστεί η αξία τους. Ο «κοινωνικός γύψος» που έχει επιβάλλει η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πέρα απ’ τον περιορισμό στις μετακινήσεις, πρέπει να σφίξει μυαλά και ψυχές. Να μετατοπίσει το στόχο της κοινωνικής δυσαρέσκειας, προκειμένου το σύστημα ανενόχλητο να αδράξει την μοναδική ευκαιρία που του προσφέρει η κοινωνική καταστροφή για  να προωθήσει νέους φαύλους κύκλους συντηρητικών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, που οραματίζονται το σχολείο ως χώρο παροχής υπηρεσιών και δεξιοτήτων  με  όρους Αγοράς, (αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, αυτονομία της σχολικής μονάδας, προγράμματα σύνδεσης με την παραγωγή και την αγορά, εξετάσεις , πιστοποιήσεις) καλούμαστε λοιπόν να συμβάλλουμε «εθελοντικά» με αφορμή την πραγματική ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας όντας σε απόσταση. Εμείς , οι εκπαιδευτικοί που όλα αυτά τα χρόνια κρατάμε υπό δυσβάσταχτους όρους όρθιο το Δημόσιο Σχολείο δηλώνουμε παρόντες αλλά όχι στα ύπουλα σχέδια της κυβέρνησης.

Αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρίας «ιδεολογικής» και «οικονομικής».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βλέπει στην πανδημία μια μεγάλη ευκαιρία να μας διχάσει σε πρόθυμους και μη, με το πεδίο ευνοϊκότερο  λόγω της αδυναμίας να επικοινωνήσουμε ζωντανά μεταξύ μας αλλά και με τους μαθητές και τους γονείς και να αντιδράσουμε συλλογικά. Με άλλοθι δηλ. την πραγματική  ανάγκη να κρατηθεί ζωντανό το νήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και της ουσιαστικής επαφής με τους μαθητές σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικού πολέμου, καλούμαστε να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας! Να συναινέσουμε δηλ. έμμεσα στην απαξίωση της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και της εργασίας μας ως ανθρώπινου δικαιώματος. Το τυράκι αυτή τη φορά καλείται τηλε-εκπαίδευση! Ήδη η εθελοντική τηλε-απασχόληση άνοιξε την κερκόπορτα  του Δημόσιου Σχολείου στους Ιδιώτες παρόχους της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (που  περιέργως σέρνεται και δεν επιτρέπει κατά κανόνα την πρόσβαση) και οι «εθελοντές», ανεκπαίδευτοι στην πλειοψηφία μας εκπαιδευτικοί - πειραματιζόμενοι μάγοι, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες για «προτεραιοποίηση» της Γ’ Λυκείου, (κατά το prioritize από το χώρο των επιχειρήσεων απ’ όπου μεταφράζουν οι οδηγίες του Υπουργείου) αρχίσαμε να διαγκωνιζόμαστε σαν στελέχη πολυεθνικών οργανώνοντας πολύωρα «meetings» που καταστρατηγούν κάθε έννοια εκπαίδευσης ανηλίκων (σε τάξεις  άνω των 25 ατόμων !) αλλά και ωραρίου και εργασιακών δικαιωμάτων… Πόσοι άραγε είχαμε την τύχη να κληρωθούμε στα υποτυπώδη προγράμματα επιμόρφωσης στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που με το σταγονόμετρο παρέχει το υπουργείο; Και γιατί τώρα άραγε προκήρυξε εξετάσεις πιστοποίησης στη γνώση των νέων τεχνολογιών για τους «τυχερούς» που θα προλάβουν να δείξουν «επάρκεια» έναντι των «άτυχων» που έμειναν στην απ’ έξω; Την ώρα που το Υπουργείο καμαρώνει για την ποσότητα των αναρτήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του, η ποιότητα κινείται αντιστρόφως ανάλογα...Παρά το ότι αναγνωρίζουν ότι η «τηλε-εκπαίδευση» δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ζωντανή μαθησιακή διαδικασία - και εδώ να μην ξεχνάμε το θεμελιώδη κοινωνικοποιητικό ρόλο του σχολείου -  εν τούτοις βιάζονται να την προωθήσουν προκειμένου αφενός να παραμυθιάσουν την κοινωνία σκιτσάροντας μια επίπλαστη εκπαιδευτική κανονικότητα , αφετέρου να φέρουν τον εκπαιδευτικό κόσμο προ τετελεσμένων για ένα «αναβαθμισμένο» μοντέλο ελαστικής εργασίας, την τηλε-εργασία με μειωμένες αποδοχές και δικαιώματα όπως  ορίζει η ΕΕ ΚΑΙ ΟΟΣΑ για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Η απόπειρα κάλυψης κενών στη Νίσυρο και την Κάσο με τον τρόπο αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία για  τις προθέσεις του Υπουργείου… Η διακηρυγμένη αξιολόγηση μας για να ξεχωρίσει η «ήρα απ’ το στάρι», για να αποπεμφθούν οι ακατάλληλοι , αυτοί που περισσεύουν  στο σχολείο των «αρίστων» που είναι πάντα οι ολίγοι  θα κεντηθεί κατ’ αρχάς στον καμβά των ηλεκτρονικών μας αναρτήσεων, στη «διαφάνεια» του πανοπτικού οργουελικού μοντέλου ηλεκτρονικού σχολείου που λανσάρουν ως το σχολείο του 21ου αιώνα..

Η  σύγχρονη τεχνολογία στην εκπαίδευση και η τηλε-εκπαίδευση ειδικότερα σαφώς και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει πολύ δημιουργικά ο/η εκπαιδευτικός και μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει επικουρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν «δαιμονοποιούμε» καμία μέθοδο και κανένα εργαλείο και δεν το θεωρούμε υπεύθυνο για τη χρήση που του γίνεται. Ο χρήστης (Υπουργείο) έχει την ευθύνη αν το αξιοποιεί για το κοινό καλό (μαθητών και  εργαζόμενων)  ή αν το χρησιμοποιεί για να διεμβολίζει το Δημόσιο Καθολικό και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Τη στιγμή που χιλιάδες ώρες μαθημάτων χάνονται με τη χρόνια αδιοριστία , την καθυστερημένη και διαρκώς συρρικνούμενη άφιξη των συναδέλφων αναπληρωτών/τριών στα σχολεία μας και ενώ σε πολλά σχολεία της χώρας μετράμε  κενά ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την απώλεια των χαμένων ωρών από την πανδημία! Μια ιδιαζόντως έκτακτη συνθήκη, όπου το πρώτο που θα έπρεπε να  ενδιαφέρει θα ήταν η υλική και ψυχική ακεραιότητα των παιδιών, των οικογενειών τους και των διδασκόντων… Αλλά τέτοιου τύπου υποστήριξη θεωρείται πολυτέλεια για την πολιτική ηγεσία ταιριαστή μόνο για την ιδιωτική εκπαίδευση και όχι για τα σχολεία των κοινών θνητών! Θεωρούμε λοιπόν πως η καλούμενη «τηλε-εκπαίδευση» όπως ενορχηστρώνεται από το Υπουργείο απέχει παρασάγγας από την έννοια της εκπαίδευσης πόσο μάλλον της παιδείας…

 

Και ρωτάμε τα εξής:

 

  • Πώς εξασφαλίζεται μέσω αυτής της διαδικασίας ο καθολικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης ,  που συνταγματικά οφείλει το Υπουργείο να προστατεύει; 
  • Έχουν όλοι οι μαθητές και ο εκπαιδευτικοί, πρόσβαση σε Η/Υ με τον απαραίτητο περιφερειακό εξοπλισμό, κάμερα, ηχεία, μικρόφωνο, εκτυπωτή και υπηρεσίες αξιόπιστου διαδικτύου;
  • Η επιλεκτική συμμετοχή ΜΟΝΟ όσων έχουν τις τεχνικές προδιαγραφές, την απαραίτητη εκπαίδευση και «λεπτά» αισθήματα για να το πράξουν,  δημιουργεί  ή όχι συνθήκες κατηγοριοποίησης και άνισης μεταχείρισης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη μεριά της πολιτείας ;
  • Αφήνει «ίχνη» η συμμετοχή μας  στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που μπορούν να αξιοποιηθούν από το υπουργείο σε ενδεχόμενη διαδικασία αξιολόγησης σε επόμενη φάση ή και γενικότερα στην άσκηση πειθαρχικού ελέγχου και λογοκρισίας στο περιεχόμενο και τρόπο διδασκαλίας;
  • Σε περιπτώσεις οικογενειών εκπαιδευτικών ή μη με παιδιά μαθητές ή φοιτητές ή με ανάγκη τηλε-εργασίας άλλων μελών της οικογένειας,  με ποια προτεραιότητα θα χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός;
  • Το υποστηρικτικό εργαλείο της εξ’ αποστάσεως, με ποιο τρόπο αξιοποιείται ορθολογικά από τον εκπαιδευτικό; Αφήνεται στο φιλότιμό του; Έχει επιμορφωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών στη χρήση των ΤΠΕ;
  • Λειτουργούν αξιόπιστα οι υπάρχουσες δημόσιες  ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές  πλατφόρμες, μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της καθολικής αξιοποίησή τους από όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό και γιατί καλούνται κάποιες (αξιόπιστες;;;) ιδιωτικές πλατφόρμες που καταναλώνουν στην πλάτη μας τζάμπα δημόσιο χρήμα;
  • Τέλος είναι το εργαλείο αυτό κατάλληλο για εκπαιδευτική υποστήριξη σε όλες τις ηλικίες από την πρωτοβάθμια έως την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με όποιο αριθμό μαθητών; Ωφελεί τους μαθητές όντας έγκλειστοι επί μακρόν, να παραμένουν τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη;

Επειδή οι απαντήσεις είναι προφανείς και εκθέτουν το υπουργείο, θεωρούμε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να μπει εθελοντικά στις πλατφόρμες του Υπουργείου που καμώνονται ότι παρέχουν εκπαίδευση δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προβάλλει για πολλοστή φορά στην κοινωνική οθόνη το έργο  «Όλα πηγαίνουν ρολόι - Η πολιτεία κάνει το χρέος της». Τίποτα δεν πάει ρολόι και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της εκπαίδευσης το γνωρίζουμε πολύ καλά! Δεν θα επιτρέψουμε  στο κράτος μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες να εντείνει τις υπάρχουσες διακρίσεις με καθαρά «ταξικό» πρόσημο σε βάρος των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα στηρίξουμε τους μαθητές μας ψυχολογικά και μορφωτικά με τον προσφορότερο τρόπο που θα βρει καθεμία/καθένας. Αντίστοιχα θα επιδιώξουμε να ενεργοποιήσουμε ηλεκτρονικά τους συλλόγους  διδασκόντων που απροσχημάτιστα η πολιτεία έχει παρακάμψει σε αυτή τη συγκυρία  με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων.

Απαιτούμε:

  1. Διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των Νοσοκομείων της χώρας και μόνιμους διορισμούς του απαιτούμενου υγειονομικού προσωπικού όπως το εκτιμάει η ΟΕΝΓΕ. Άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών Νοσοκομείων χωρίς κανένα αντίτιμο δεδομένου του έκτακτου και του κρίσιμου της συγκυρίας. Δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορωναϊού για όλο το λαό.
  2. Αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και  βοηθητικού προσωπικού ( καθαρισμού, φύλαξης, ψυχολόγων,) που είναι απαραίτητο και μετά το τέλος της κρίσης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  3. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική τους περίθαλψη.
  4. Να δοθούν άμεσα Η/Υ ή laptop και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικό και σταθερό διαδίκτυο για όλους,  μαθητές εκπαιδευτικούς, γονείς. Ο εγκλεισμός μας με αφορμή την πανδημία και η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες ανέδειξαν αυτή την καθολική λαϊκή ανάγκη.
  5. Καθολική, ουσιαστική και δωρεάν επιμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
  6. Παύση κάθε διαδικασίας που κατηγοριοποιεί τα σχολεία και επιβάλλει διαφορετικά προγράμματα στους μαθητές στο πλαίσιο της αυτονομίας και της ευελιξίας των σχολικών μονάδων. Νομική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα αξιοποιηθούν με κανένα τρόπο προς τούτο οι αναρτήσεις και η όποια συμμετοχή των συναδέλφων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Καμία διαδικασία αξιολόγησης με κριτήριο την ένταξη ή μη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της εξ αποστάσεως «διδασκαλίας».
  7. Να προαχθούν όλοι οι μαθητές/τριες στην επόμενη τάξη με βάση τις προφορικές επιδόσεις τους. Να θεωρηθεί ότι η ύλη έχει ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.
  8. Ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών της Γ Λυκείου στα ΑΕΙ για τη φετινή χρονιά. Να ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, με κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση όσων το επιθυμούν. Καμία μείωση του αριθμού των εισακτέων.
  9. Να κλείσει η πόρτα σε κάθε ιδιωτική εταιρεία , χορηγό και επίδοξο επενδυτή ή φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που αξιοποιεί τη κρίση ως ευκαιρία για να βάλει χέρι στο Δημόσιο Σχολείο. Κάθε πρόγραμμα , κάθε υποδομή και τεχνολογική εφαρμογή με ευθύνη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
  10. Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση με αφετηρία το ξέσπασμα της πανδημίας. Όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Όχι στη δήθεν φιλανθρωπία και  τον εθελοντισμό που ακυρώνει τα   στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και απαλλάσσει ή διευκολύνει την πολιτεία από τις κορυφαίες συνταγματικές της υποχρεώσεις

Μπορεί να παραμένουμε σπίτι, αλλά παραμένουμε αλληλέγγυοι και ενεργοί.

Δεν συμμετέχουμε στο εξ αποστάσεως φιάσκο του Υπουργείου.

Στεκόμαστε όμως, δίπλα στους μαθητές μας και τους γονείς τους, τους ενισχύουμε ψυχολογικά και ουσιαστικά με κάθε πρόσφορο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη. 

Συμβάλλουμε ώστε ο ελεύθερος χρόνος τους να αξιοποιηθεί δημιουργικά προτείνοντας βιβλία, ταινίες , σειρές , παιχνίδια και άλλες εποικοδομητικές δραστηριότητες που θα προσφέρουν μαθησιακά και παιδαγωγικά ενώ ταυτόχρονα θα «αποφορτίζουν» το κλίμα της οικογένειας από τα δυσάρεστα συναισθήματα που δημιουργούνται λόγω του εγκλεισμού.  

Στεκόμαστε δίπλα στη δοκιμαζόμενη πλειοψηφία του λαού που βάλλεται πανταχόθεν από τον ιό και από μία ανεύθυνη και ανάλγητη  κυβέρνηση που ως μοναδικό πρόσφορο μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας  προκρίνει τη συρρίκνωση της δημόσιας ζωής μας σε 6 σημεία!

 

Όλοι μαζί θα προασπίσουμε τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Συνελεύσεις προτείνει η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ώστε να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο αγώνα των εκπαιδευτικών
Την ώρα που οι ΕΛΜΕ προσπαθούν να δώσουν διέξοδο στις αγωνίες των συναδέλφων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δεν είναι δυνατόν το ΔΣ της ΟΛΜΕ να μην...
Συνελεύσεις προτείνει η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ώστε να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο αγώνα των εκπαιδευτικών
amfitheatro-aei-foitites2
Λάρισα: Για το μέλλον του ΕΣΥ συζητούν οι φοιτητές της Ιατρικής
Ανοιχτή εκδήλωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας με τίτλο: «Υπάρχει ακόμα Εθνικό Σύστημα Υγείας; Η απάντηση των υγειονομικών στη διάλυση του...
Λάρισα: Για το μέλλον του ΕΣΥ συζητούν οι φοιτητές της Ιατρικής
elmepa eidiki agwgi
Άμβλυνση και Ένταξη Παιδιών με Ειδικές Δυσκολίες στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: Προκλήσεις και Αιτήματα
Η έλλειψη επαρκούς στήριξης και ουσιαστικής  καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες αυτών των μαθητών,...
Άμβλυνση και Ένταξη Παιδιών με Ειδικές Δυσκολίες στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: Προκλήσεις και Αιτήματα