Τρεις είναι οι βασικοί άξονες αλλαγών όσον αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, τα ξενόγλωσσα προγράμματα, οι μεταγραφές και οι πρυτανικές εκλογές, όπως ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM», ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, σχολιάζοντας το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
«Ο κύριος και πιο σημαντικός άξονας είναι αυτός που δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμιά μας να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα για ξένους φοιτητές» είπε ο κ. Διγαλάκης και διευκρίνισε: «Χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως ίσχυε πριν. Είναι σημαντικά τα προγράμματα αυτά, διότι βελτιώνουν την εξωστρέφεια των πανεπιστημιών, θα φέρουν πρόσθετους πόρους και θα δώσουν τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες, είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό είτε είναι στη χώρα, να διδάξουν σε αυτά τα προγράμματα. Χωρίς να γίνεται καμιά έκπτωση στην ποιότητα».
Ο υφυπουργός Παιδείας, επισήμανε ότι «ο δεύτερος άξονας αφορά στις μεταγραφές. Για πρώτη φορά βάζουμε ένα βαθμολογικό κριτήριο, για να πάρεις μεταγραφή από το ένα τμήμα σε ένα άλλο θα πρέπει η βαθμολογία σου στις πανελλαδικές να είναι κοντά στη βάση τους τμήματος που θέλεις να μεταγραφείς. Έτσι, αποκαθίσταται μία αδικία, καθώς υπάρχουν φοιτητές για λίγα μόρια δεν μπορούσαν να φοιτήσουν στο τμήμα που ήθελαν και μπορούμε να αποφύγουμε τη συγκέντρωση φοιτητών σε λίγα τμήματα και την αποδυνάμωση των περιφερειακών τμημάτων».
Διευκρίνισε, δε, πως «έχουμε και μία άλλη καινοτομία, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης του ίδιου επιστημονικού πεδίου στην πόλη που κάποιος φοιτητής επιθυμεί να μετακινηθεί».
«Ο τρίτος άξονας αφορά στις εκλογές πρυτανικών αρχών. Αντί ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις να εκλέγονται ξεχωριστά, πλέον, εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο σαν συνδυασμός. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η κυβερνησιμότητα των πανεπιστημίων, ενώ έχουμε εισάγει και την ηλεκτρονική ψηφοφορία», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.
Αναφερόμενος στην εξεταστική διαδικασία και τα εκπαιδευτικά συγγράμματα που έχουν σταλεί στους φοιτητές, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, σημείωσε ότι «από πολύ νωρίς αποφασίσαμε να γίνει η διανομή με παράδοση κατ' οίκον, ήδη βρισκόμαστε στο τέλος, τα περισσότερα έχουν παραδοθεί ήδη και πάμε πλέον στην εξεταστική. Δώσαμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να κάνουν εξετάσεις πλάι στις παραδοσιακές διαδικασίες και εξ αποστάσεως με τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις».
Ο υφυπουργός Παιδείας ευχήθηκε στους φοιτητές που ξεκινούν την εξεταστική, αλλά και στους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, «καλή επιτυχία» και έστειλε το δικό του μήνυμα: «Δεν είναι το μόνο ταξίδι που θα κάνουν στη ζωή τους και ακόμα και εάν δεν ευοδωθούν οι στόχοι τους, το ταξίδι για τη γνώση δεν σταματάει ποτέ».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη