Νίκη Κεραμέως
«Αναμφίβολα οι επιλογές στο χώρο της εκπαίδευσης είναι πολιτικές, ωστόσο αφήνουν το αποτύπωμα τους και οι άνθρωποι. Δυστυχώς, καμιά από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν έσκυψε πάνω από τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα»

Η τοποθέτηση της κ. Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας συνοδεύτηκε από διθυραμβικά  σχόλια για τις ικανότητες και τα προσόντα της από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ. Ένας νέος άνθρωπος με περγαμηνές, προβεβλημένο στέλεχος, αναλάμβανε τον δύσκολο ρόλο να κάνει πράξη τις  προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος της.

Οι μήνες πέρασαν και όχι μόνο δε δικαίωσε τη φήμη της, αλλά κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε αντιπάλους όσο και σε φίλιες δυνάμεις. Ασφαλώς  το πρόγραμμα της ΝΔ θα γεννούσε έτσι κι  αλλιώς συγκρούσεις, οι οποίες, όμως,  φούντωσαν και από τις επιλογές της υπουργού, οι οποίες κινήθηκαν στη λογική του δεν ακούω και δεν υπολογίζω κανέναν. Έτσι είναι περισσότερο από σίγουρο πως, όταν θα φύγει,  τα αρνητικά πεπραγμένα της θητείας της θα είναι πολλαπλάσια από τα θετικά.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν,  μερικά από τα κατορθώματα της κ. Κεραμέως τα οποία δείχνουν τις αντιλήψεις και την πολιτική της νοοτροπία.

Κατάργησε το άσυλο παίρνοντας αφορμή από την ανομία που πράγματι είχε πάρει  έκταση σε κάποιους πανεπιστημιακούς χώρους λες και δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης των παραβατών. Η κατάσταση, ωστόσο, ελάχιστα βελτιώθηκε.

Εξίσωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων με εκείνα των πτυχιούχων των πανεπιστημιακών σχολών. Και ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν ειπώθηκε το ελάχιστο για τους βαθμούς με τους οποίους εγγράφονται οι σπουδαστές  στα κολέγια.

Προσπάθησε να μετατρέψει τη σχολική αίθουσα σε εκπομπή καθημερινότητας χωρίς να υπολογίζει την  προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ακύρωσε τα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας, τα οποία ήταν όσο  ποτέ αναγκαίο να αναθεωρηθούν , με το επιχείρημα ότι δεν καλλιεργούσαν την εθνική συνείδηση. Το τελευταίο της επίτευγμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σχετίζεται με τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Εκλογές αιρετών: Αντιδράσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η κ. Κεραμέως έχοντας προφανώς την έγκριση του Μαξίμου ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια θα γίνουν μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις, αφού σύμφωνα με καταγγελίες πανεπιστημιακών το σύστημα αυτό, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στις πρυτανικές εκλογές, είναι διαβλητό και δεν εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών τοποθετήθηκαν με υπευθυνότητα και ζήτησαν αναβολή των εκλογών και παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων για όσο διαρκεί η πανδημία. Η υπουργός, όμως, κώφευσε ξανά  και επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας.

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια από την εκλογική διαδικασία με ομόφωνη απόφαση προκειμένου να προστατεύσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, του συνέρχεσθαι και του εξομιλείν. Παρόλα αυτά φημολογείται ότι το υπουργείο σε μια έκρηξη αντιδημοκρατικότητας δε θα δεχτεί την απόσυρση των ψηφοδελτίων, γιατί τάχα υπάρχει νομικό κενό και δεν προβλέπεται διαδικασία παραιτήσεων. Έτσι για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: ή τα υπηρεσιακά συμβούλια θα αποτελούνται μόνο από διορισμένους ή θα υπάρχουν υποψήφιοι με το ζόρι. Αυτό κι αν είναι τεράστια επιτυχία για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά!!!

Αναμφίβολα οι επιλογές στο χώρο της εκπαίδευσης είναι πολιτικές, ωστόσο  αφήνουν το αποτύπωμα τους και οι άνθρωποι. Δυστυχώς, καμιά από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν έσκυψε πάνω από τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα, όπως ,η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τα απαρχαιωμένα αναλυτικά προγράμματα, η χαμηλή χρηματοδότηση κα.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης όσοι κυβέρνησαν δε θεράπευσαν τις  μεγάλες πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια με κυριότερες την απουσία μόνιμων διορισμών  και τις χιλιάδες χαμένες  διδακτικές ώρες. Επιπλέον στο  υπουργείο εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις τοποθετήθηκαν  άνθρωποι άσχετοι με το αντικείμενο, οι οποίοι κάνοντας αλλαγές επί αλλαγών προσπάθησαν να αφήσουν το στίγμα τους.

Σε έναν χώρο ευαίσθητο, όπως είναι αυτός της εκπαίδευσης,  που διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες,  θα έπρεπε να κυριαρχεί ο διάλογος, το δημοκρατικό πνεύμα, η συναίνεση και η συνεργασία. Περισσεύει όμως η αλαζονεία και ο αυταρχισμός. Από το πλαίσιο  αυτό δεν ξέφυγε ούτε  η κ. Κεραμέως. Μόνο που στην περίπτωση της η αντιδημοκρατικότητα και η αδιαλλαξία ξεχείλισαν.

*εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»