Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 - τι θα ισχύσει. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έθεσε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ.
Οι προτάσεις της υπουργού θα συζητηθούν περαιτέρω στην επικείμενη Σύνοδό των Πρυτάνεων την ερχόμενη Παρασκευή.
Οι άξονες των δύο θεματικών
Προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζονται οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, ενισχύεται η αυτονομία των ΑΕΙ και η δυνατότητα κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ».
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, «θωρακίζεται το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών, θωρακίζεται η βάση εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων και μειώνεται το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών».
Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις στα Πανεπιστήμια
Φάση Α. Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα).
Στη Φάση Β συμμετέχουν διεξάγεται μόνο οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται στα Τμήματα που απέμειναν κενές θέσεις από τη Φάση Α.
Κατά το υπουργείο Παιδείας, οι αλλαγές στοχεύουν μεταξύ άλλων στη διασφάλιση της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, στην ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ – για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, στη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών.
Τον Ιούλιο θα γνωρίζουν αν εισάγονται ή όχι
Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια θα μαθαίνουν μόλις τον Ιούλιο το εάν θα μπαίνουν ή όχι στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης.
Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας θέλουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, να ακολουθεί ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχολές και τα τμήματα θα καθορίζουν την τελική βάση εισαγωγής. Αφού προηγηθεί η απόφαση της σχολής έπειτα οι υποψήφιοι θα πληροφορούνται την τελική βάση εισαγωγής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του alfavita.gr, οι πρυτάνεις εμφανίζονται θετικοί στη συνδιαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής του κάθε τμήματος.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, το νέο σύστημα εισαγωγής να εφαρμοστεί άμεσα, από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.
Δύο μηχανογραφικά
Οι Πρυτάνεις συμφώνησαν με την υπουργό Παιδείας να καθορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα τη βάση εισαγωγής των φοιτητών.
Ο υπολογισμός θα βγαίνει από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) στο επιστημονικό πεδίο που σχετίζεται με το Τμήμα.
Αρχικά οι υποψήφιοι θα επιλέγουν μία ομάδα σχολών και έπειτα σε όσα τμήματα έμειναν κενές θέσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους όσοι δεν μπήκαν στην αρχική ομάδα που επέλεξαν.
Προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων στηρίζεται στα εξής μέτρα:
* Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
* Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
* Ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στόχος, για το υπουργείο Παιδείας αποτελεί η «βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας».
Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας πρότεινε την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Έως τώρα δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ πρυτάνεων και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι πρώτοι προτάσσουν την άποψη ότι την εποπτεία θα πρέπει να έχει κάθε Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, η δεύτερη πλευρά επιμένει ότι το νέο σώμα θα πρέπει να εντάσσεται στην Ελληνική Αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τράπεζα Θεμάτων και συντελεστές βαρύτητας
Όπως είχε αναδειχθεί και άλλο ρεπορτάζ σήμερα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για το εξεταστικό που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως το αν θα ξεκινήσει από του χρόνου η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων (από Α Λυκείου γι αρχή) η θα δοθεί παράταση λόγω του κορονοϊού και κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε στα τηλεμαθήματα, αν θα περικοπεί η όχι η ύλη για τα μαθήματα των πανελληνίων,
αν θα θεσπιστεί συντελεστής βαρύτητας σε κάποια μαθήματα από τα ίδια τα ΑΕΙ (διαφορετικός ανάλογα με τη σχολή) κλπ ερωτήματα, αν θα ξεκινήσει τελικά η διδασκαλία, στα δημόσια σχολεία, ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, κα, που αναμένεται να τεθούν από τους πρυτάνεις αλλά και να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη