Υπήρξε μια στιγμή που ο κόσμος φαντάστηκε τη Katy Perry – με την εξωστρεφή σκηνική της περσόνα και τις εκκεντρικές εμφανίσεις – να στέκεται ανάμεσα σε αστροναύτες, φορώντας μια λαμπερή διαστημική στολή, έτοιμη να εκτοξευτεί πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης. Μαζί της, ένα αποκλειστικά γυναικείο πλήρωμα, σαν φόρος τιμής στην ενδυνάμωση των γυναικών και την pop αισθητική των τελευταίων δεκαετιών. Κι όμως, αυτή η αποστολή δεν έγινε ποτέ – ούτε καν ως σύλληψη στο επίσημο πρόγραμμα της NASA ή κάποιου ιδιωτικού οργανισμού. Γιατί;
Η απάντηση δεν είναι τόσο ρομαντική όσο η εικόνα. Αντιθέτως, ακουμπά σε βαθύτερα στρώματα κοινωνικών προκαταλήψεων, εμπορικού υπολογισμού, αλλά και στον τρόπο που η κουλτούρα της διασημότητας αλληλεπιδρά με τις δομές εξουσίας της επιστήμης.
Ένα θέαμα που δεν χώραγε στην κάψουλα
Κατ’ αρχάς, η ίδια η ιδέα ενός αποκλειστικά γυναικείου πληρώματος στο διάστημα – πόσο μάλλον με μια παγκόσμια pop σταρ στο επίκεντρο – ακούγεται περισσότερο ως διαφημιστικό σενάριο παρά ως επιστημονική επιδίωξη. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρά βήματα για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην αεροδιαστημική βιομηχανία, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία διαστημική έξοδος έγινε μόλις το 2019, και παρότι αποτέλεσε ορόσημο, δεν έτυχε της ευρείας υποστήριξης που θα επέτρεπε να γίνει κάτι πιο φιλόδοξο.

Η Katy Perry δεν είναι απλώς καλλιτέχνιδα – είναι brand
Στο κέντρο της υπόθεσης βρίσκεται και το ίδιο το πρόσωπο της Katy Perry. Είναι μια περφόρμερ με συνείδηση της εικόνας της, των κοινωνικών μηνυμάτων που θέλει να περάσει, αλλά και της ανάγκης να μένει στην επικαιρότητα. Ωστόσο, η διαστημική βιομηχανία δεν λειτουργεί με όρους pop culture. Η εικόνα μιας γυναίκας με πλούσιο μακιγιάζ και φανταχτερή στολή μπορεί να ταιριάζει σε βίντεοκλιπ, αλλά όχι στην αυστηρή, λιτή και σχεδόν μυστικιστική αισθητική του διαστήματος. Το brand της Perry δεν ήταν συμβατό με τη σοβαρότητα της διαστημικής έρευνας.
Ποιος αποφασίζει ποιος πάει στο διάστημα;
Εδώ είναι και το πιο ουσιώδες ζήτημα. Το ποιοι επιλέγονται για να πάνε στο διάστημα παραμένει πολιτική απόφαση. Οι κρατικοί οργανισμοί και πλέον και οι ιδιωτικές εταιρείες διαλέγουν «εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους» όχι μόνο με κριτήρια ικανοτήτων, αλλά και με όρους στρατηγικής προβολής.
Κι αν το ρίσκο ενός εμπορικού προσώπου που δεν έχει καμία εκπαίδευση αστροναύτη θεωρήθηκε απαγορευτικό, τότε ίσως αυτό εξηγεί και γιατί η Katy Perry και το γυναικείο πλήρωμα της φαντασίας μας δεν εκτοξεύτηκαν ποτέ.
Και αν πήγαν; Τα βίντεο λένε... άλλα
Όμως ακόμη και αν κάποιος ήθελε να πιστέψει πως η αποστολή έγινε «μυστικά» ή απλώς αποσιωπήθηκε, τα ίδια τα βίντεο που κυκλοφόρησαν γύρω από την "αποστολή" αποδομούν τον μύθο με αποστομωτικά στοιχεία.
Η κάψουλα άνοιξε από μέσα:
Σε τουλάχιστον ένα από τα διαθέσιμα αποσπάσματα, φαίνεται καθαρά πως η πόρτα της διαστημικής κάψουλας ανοίγεται από το εσωτερικό, κάτι τεχνικά αδύνατο, καθώς σε πραγματικές αποστολές το εξωτερικό κλείδωμα ενεργοποιείται για να διασφαλιστεί η πίεση και η απομόνωση από την ατμόσφαιρα.
सुनीता विलियम्स 9 महीने अंतरिक्ष में बिताने के बाद सकुशल धरती पर लौट आई!
— Abhishek Vyas⭐ (@abhishekvyas99) March 19, 2025
अंतरिक्ष की विशालता को नापने वाली यह यात्रा हर भारतीय के हृदय में गर्व और उत्साह जगा रही है! #NASAastronauts #ISRO #sunitawilliamsreturn #SunitaWilliams #SunitaWilliamsinspace #SpaceX #sunitawilliamsreturns pic.twitter.com/8Q3pFuKTyK
Η έλλειψη πραγματικής μικροβαρύτητας:
Οι «αστροναύτισσες» φαίνονται να αιωρούνται με τρόπο που θυμίζει περισσότερο σύστημα αναρτήσεων κινηματογραφικής παραγωγής, παρά αυθεντική πτήση σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Οι κινήσεις τους δεν υπακούν στη φυσική που περιμένει κανείς στο διάστημα – είναι πιο αργές, με απότομα σταματήματα, σα να συγκρατούνται.
Η φωτεινότητα του φόντου:
Ο ουρανός πίσω από το παράθυρο της κάψουλας δεν είναι απόλυτα μαύρος, όπως είναι στο διάστημα. Αντίθετα, φαίνεται σαν σκούρο γκρι – μια ένδειξη πως ίσως πρόκειται για εικονικό background ή γύρισμα σε στούντιο.
Η ηχητική καταγραφή:
Οι συνομιλίες δεν παρουσιάζουν καμία καθυστέρηση (latency), κάτι που πάντα υπάρχει στις επικοινωνίες Γη-τροχιά. Αν πρόκειται για πτήση έξω από τη στρατόσφαιρα, θα έπρεπε να υπάρχει έστω και μικρή καθυστέρηση. Δεν υπήρχε.
G-force και έλλειψη παραμορφώσεων στα πρόσωπα:
Κατά την απογείωση και την επανείσοδο, οι αστροναύτες εκτίθενται σε έντονα φορτία επιτάχυνσης, γνωστά ως G-force. Αυτές οι δυνάμεις προκαλούν ορατές επιδράσεις στο σώμα: το πρόσωπο παραμορφώνεται, τα μάτια πιέζονται προς τα κάτω, και η αναπνοή δυσκολεύει.
Ωστόσο δεν είδαμε κάτι τέτοιο στο Blue Origin.
Μια χαμένη ευκαιρία για το μέλλον
Κι όμως, η αποστολή αυτή, ακόμα και αν υπήρξε μόνο ως ιδέα σε κάποιον πίνακα brainstorming, θα μπορούσε να έχει ιστορική βαρύτητα. Θα μπορούσε να είναι ένα pop event που να γεφυρώνει την επιστήμη με την τέχνη, να εμπνεύσει μικρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο και να κάνει το διάστημα ένα πιο «ανθρώπινο» μέρος.
Δεν συνέβη τουλάχιστον όχι ακόμα. Και το γιατί δεν συνέβη, λέει πολλά για το ποιοι κρατούν τα κλειδιά για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ή, τουλάχιστον, ποιοι κρατούν τα φώτα του στούντιο...
Το διάστημα δεν συγχωρεί τα ψέματα. Και η αλήθεια, όσο άβολη κι αν είναι, έχει πάντα δική της βαρύτητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ