Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης - Ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για συνταξιούχους και ενοικιαστές, τα οποία προκύπτουν από το πρόσφατο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας που φτάνει το 4,8% του ΑΕΠ.

Το πακέτο ενισχύσεων, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, στοχεύει να παρέχει ανακούφιση σε δύο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των συνταξιούχων, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις οικονομικές δυσκολίες.

Παράλληλα, το ζήτημα της στέγασης αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας, με τις αυξήσεις των ενοικίων και την έλλειψη προσιτών κατοικιών να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τους ενοικιαστές. Μέρος του πακέτου θα κατευθυνθεί στη στήριξη αυτής της κατηγορίας, μέσω μέτρων όπως η επιδότηση ενοικίου και η ανέγερση νέων κοινωνικών κατοικιών, προκειμένου να ανακουφιστούν από την αυξανόμενη οικονομική πίεση.

 

Η ανακοίνωση των μέτρων

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης αποφασίσαμε κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του “Ανακαινίζω”.

Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.

Τέλος, η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του τόπου και στις ικανότητες της κοινωνίας, είχα κάνει την εκτίμηση ότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν και να γίνουν ευκαιρίες. Αυτό αποτυπώνουν και οι νέες πρωτοβουλίες μας, αποδεικνύοντας ότι όσο αναβαθμίζεται η οικονομία της πατρίδας τόσο θα αναβαθμίζεται και η οικονομική θέση του πολίτη, και, μάλιστα, στον αντίστοιχο χρόνο.

Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι οι συγκεκριμένες μόνιμες παρεμβάσεις αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026. Αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται, βέβαια, για πρωτοβουλίες ύψους 1 δισ., με άμεση αναφορά σε βασικά προβλήματα. Είναι, ωστόσο, και θέλω να το τονίσω αυτό, ζυγισμένες και κοστολογημένες, ώστε να τηρείται η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και οι σχετικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Για να τεκμηριώσουν έτσι ότι η κυβέρνηση νιώθει, φροντίζει και προσπαθεί συνέχεια για μια καλύτερη ζωή, επιδιώκοντας η επιτυχία των αριθμών να γίνεται και ευημερία των πολλών και η συλλογική πρόοδος της Ελλάδας να μεταφράζεται και σε ατομική πρόοδο των Ελλήνων. Μια δέσμευση στην οποία ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πιστοί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
kinisi
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε βενζινάδικο στη Ραφήνα – Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Μαραθώνος
Η φωτιά προκάλεσε αναστάτωση και μεγάλες καθυστερήσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε βενζινάδικο στη Ραφήνα – Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Μαραθώνος