Άγνωστο παραμένει αν τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση και η επιτροπή των ειδικών.
«Δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής PROLIPSIS, Αθηνά Λινού.
Ωστόσο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα, στάθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ σε μαθητές και να γίνει μια τυχαιοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων στα σχολεία της χώρας.
Η ανάγκη αυτή, εξήγησε, υπαγορεύεται από τα δεδομένα νέας αυστριακής έρευνας, που ανατρέπει τα δεδομένα περί μη νόσησης και με μετάδοσης του κορονοϊού από τα παιδιά. Αντιθέτως, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η μετάδοση του ιού είναι εξαιρετικά μεγάλη στο σχολικό περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και μελέτη ερευνητών το Princeton Environmental Institute (PEI), το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
Σχετικά δε με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία, πρότεινε το «μοντέλο Μασαχουσέτης», όπου οι μαθητές μοιράζονται σε δύο ομάδες και συμμετέχουν εκ περιτροπής σε μαθήματα δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
Η μετάλλαξη του κορονοϊού δεν επηρεάζει το εμβόλιο
Σχετικά με τη μετάλλαξη που εμφάνισε ο κορονοϊός, τόνισε ότι διερευνάται αν είναι όντως πιο μεταδοτικός ο νέος τύπος και αν είναι εξίσου ευαίσθητος στο εμβόλιο.
«Αυτή τη στιγμή» ανέφερε, «γίνονται έλεγχοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Αγγλία, ενώ σε 2-3 μέρες θα γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει με την μετάλλαξη του». Συνέστησε, πάντως, να μην επικρατήσει πανικός.
Για το εμβόλιο, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ άλλωστε τονίζουν ότι θα πάρει χρόνια ώστε να μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγει τις συνέπειες του εμβολίου.
Κριτική για το πρόγραμμα δωρεάν τεστ
Κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για διεξαγωγή 12.000 δωρεάν τεστ ημερησίως άσκησε η Α. Λινού.
Όπως είπε, δεν κατανοεί τον λόγο που δεν γίνονται τυχαία τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. «Είναι βασικό λάθος στον σχεδιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς όπως είπε, «αυτοί που θα δηλώσουν να συμμετάσχουν στην εξέταση είναι όσοι μπορούν και ανησυχούν για την υγεία τους. Ενώ από την άλλη, θα μείνουν απέξω όσοι δεν μπορούν όπως είναι ηλικιωμένοι και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και αρνητές, οι οποίοι και δεν τηρούν τα μέτρα». «Είναι διαφορετικό να γίνεται στον γενικό πληθυσμό», κατέληξε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση