Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα περιείχε η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης σύστασης σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η υπουργός επιχείρησε τη διάκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων για θέματα φύλαξης στα ΑΕΙ, που ανήκει στους πρυτάνεις και τα ακαδημαϊκά όργανα και την ευθύνη για την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων, που αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Γι ' αυτό εκλέγεται ένας πρύτανης για να κάνει τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας; Εκλέγεται για να κυνηγήσει τις εστίες βίας και ανομίας;», διερωτήθηκε εισαγωγικά κατά την ομιλία της.
Στο βίντεο από το 21ο λεπτό:
Στα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, βέβαια, απαντούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου: «Πλέον ναι, κυρία Κεραμέως».
Ο πρύτανης σε ρόλο τοποτηρητή - Ομάδες επιτήρησης με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου (άρθρα 14, 15, 16) προβλέπεται μια σειρά από τομείς, στους οποίους οι πρυτάνεις οφείλουν να συνεργαστούν με το υπό ίδρυση αστυνομικό σώμα και, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν καθήκοντα επίβλεψης/συντονισμού των υπηρεσιών φύλαξης.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ρητά πως ο πρύτανης «αποφασίζει τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του ΑΕΙ» και «μεριμνά για την πιστή εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας και προστασίας του κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης».
Μάλιστα «επικοινωνεί και συνεργάζεται με τους επικεφαλής και το προσωπικό της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», δηλαδή τον... αξιωματικό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Άλλωστε, υπό την εποπτεία του πρύτανη λειτουργούν και δύο επιτροπές ασφάλειας που έχουν σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των ακαδημαϊκών αρχών και των μελών της ΟΠΠΙ.
Πιο αναλυτικά, σε κάθε ΑΕΙ δημιουργείται μια υπηρεσία με τίτλο «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον πρύτανη. Επικεφαλής τοποθετείται μόνιμος υπάλληλος του πανεπιστημίου, ενώ ως αποστολή της μονάδας ορίζεται «η εφαρμογή και η αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του ΑΕΙ».
Παράλληλα, συγκροτείται και η Επιτροπή Ασφάλειας (ΕΑΠ) του ΑΕΙ με διετή θητεία. Ως σκοπός της ΕΑΠ ορίζεται «η επιβολή εισηγήσεων στα αρμόδια όργανα για τη χάραξη και την υλοποίηση της πολιτικής ασφάλειας και προστασίας, η πρόταση θέσπιση και εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και προστασίας που ισχύουν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας». Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν οι πρυτάνεις και τέσσερα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου.
Και διοικητικοί στο control room της ΕΛΑΣ;
Σφοδρή κριτική συγκεντρώνει και το άρθρο 12, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου που προβλέπει της ίδρυση «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων».
Η συγκεκριμένη δομή «συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών που εγκαθίσταται και λειτουργούν εντός του ΑΕΙ».
Η πανεπιστημιακή αστυνομία, σύμφωνα με το άρθρο 18, αναλαμβάνει τη στελέχωση του κέντρου, ωστόσο στο άρθρο 14 ορίζεται πως και η Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, στην οποία συμμετέχουν μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χώρου, έχει, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα για «τη στελέχωση, λειτουργία και υποστήριξη του Κέντρου Λήψης Σημάτων και Εικόνων».
Από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στο Αστυνομικό Πανεπιστήμιο
Από τα ανωτέρω προκύπτει το συμπέρασμα πως στρατηγική του «εμβληματικού σχεδίου για τα ΑΕΙ», όπως έχει χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη, είναι η συνολική αναβάθμιση μεθόδων επιτήρησης και καταστολής στα πανεπιστήμια και, μάλιστα, με την ενεργή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας ως «δικλίδα» συναίνεσης και θεσμικής κάλυψης των σχεδίων της κυβέρνησης. Μια στρατηγική πιο βαθιά από την ύπαρξη και μόνο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που στοχεύει συνολικά στην ιδιαίτερη συμβολική και ιδεολογική αναπαράσταση του δημόσιου πανεπιστημίου, όπως διαμορφώθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες της μεταπολίτευσης.
Το νομοσχέδιο, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, θα ψηφιστεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από την Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο η εφαρμογή αναμένεται να αποτελέσει «γρίφο για δυνατούς λύτες». Εικάζεται πως θα είναι μάλλον απίθανο οι ίδιες πανεπιστημιακές αρχές που έχουν εκφράσει τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους, όπως π.χ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίων, να δεχθούν αδιαμαρτύρητα να γίνουν... αξιωματικοί υπηρεσίας στα ιδρύματά τους. Πολλώ δε μάλλον, άμεσες αντιδράσεις αναμένεται και από τους φοιτητικούς συλλόγους, καθώς για σημαντική μερίδα των φοιτητών η ύπαρξη σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς και μια σειρά από ελεγκτικά και πειθαρχικά μέτρα, θεωρείται casus belli.
Το «όραμα» Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για το Αστυνομικό Πανεπιστήμιο, μετά την ψήφιση και τη θέσπισή του σε σε νόμο του κράτους, θα κληθεί να εγκριθεί και στο πεδίο της πραγματικότητας και των κοινωνικών αντιδράσεων. Και εκεί οι όποιες ισορροπίες μπορεί να κριθούν πολύ πιο ευάλωτες από τα όρια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη