Πανεπιστήμια: Το 44% των φοιτητών του ΑΠΘ είναι «αιώνιοι»
Οι ενεργοί φοιτητές στο ΑΠΘ είναι λίγο περισσότεροι από τους «αιώνιους». Υπάρχουν, δε, τμήματα στα οποία οι “λιμνάζοντες” φοιτητές είναι πολύ περισσότεροι από τους ενεργούς.

Οι μισοί σχεδόν φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται στους λεγόμενους "αιώνιους", σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα voria.gr

Η αναλογία αυτή καταδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την ψήφιση του νέου νόμου που βάζει όριο στο χρόνο σπουδών, καθώς ανάλογη κατάσταση υπάρχει και σε άλλα κεντρικά πανεπιστήμια, με φοιτητές που καθυστερούν, λόγω συνθηκών και ανάγκης βιοπορισμού οι περισσότεροι, να ολοκληρώσουν σπουδές.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι καινούργιο. Όπως φαίνεται, τα τελευταία 15 χρόνια διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές, ενώ επιπλέον ένας στους δέκα από όσους κατορθώνουν να πάρουν πτυχίο μεταναστεύει.

Λοβέρδος 2014: Δεν επιβαρύνουν οι λιμνάζοντες

Μάλιστα το 2014, ο τότε υπουργός Παιδείας Α.Λοβέρδος είχε πει ότι θα υπάρξει προσθήκη ώστε να μη χάσουν την φοιτητική τους ιδιότητα και όσοι δήλωσαν συμμετοχή σε εξεταστική περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο τότε υπουργός Παιδείας, που κλήθηκε να εφαρμόσει το νόμο Διαμαντοπούλου που επίσης προέβλεπε διαγραφές, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση από τους «αιώνιους» φοιτητές, υποστήριξε ότι δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε το 2011 με την στήριξη πάνω από 250 βουλευτών.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια, το δικαίωμα που παρείχε ο νόμος του 2011 να εξαιρεθούν από την διαγραφή οι φοιτητές που συμμετείχαν σε εξετάσεις το διεκδίκησαν μόνο 25.000 από τους συνολικά 170.000 αιώνιους φοιτητές.

Αποφυγή διαγραφών

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Κωβαίο,  αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ σε άρθρο του στην ίδια ιστοσελίδα, "η αντιμετώπιση του φαινομένου του μεγάλου αριθμού λιμναζόντων φοιτητών, αποτελεί θετική προοπτική για τους ίδιους και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και προς την κατεύθυνση αυτή το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της μέγιστης διάρκειας σπουδών είναι θετικό. Από την άλλη, θα είναι πραγματικά άδικο, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στο Πανεπιστήμιο να διαγράφονται φοιτητές, που πιθανώς οφείλουν λίγα ακόμη μαθήματα για να λάβουν το πτυχίο τους. Μία λύση για την αποφυγή διαγραφών, θα μπορούσε να είναι, η μεταφορά όλων των λιμναζόντων φοιτητών σε μία χωριστή ομάδα, ώστε να μην επηρεάζονται οι ποιοτικοί δείκτες σπουδών του κάθε πανεπιστημίου, καθώς και η καθιέρωση ενός συμβολικού τέλους εγγραφής, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά για τους λιμνάζοντες φοιτητές, ώστε να αντιμετωπίζεται το διοικητικό κόστος (τα έσοδα αυτά να διατίθενται αποκλειστικά για τη φοιτητική μέριμνα)."

Η έρευνα

Ένα από τα θέματα τα οποία επιχειρεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή, είναι αυτό των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών.

Δηλαδή των παιδιών τα οποία έχουν υπερβεί κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, έχουν στην πλειονότητά τους αποκοπεί σχεδόν πλήρως από τα πανεπιστήμια, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζονται ως εγγεγραμμένοι στα μητρώα τους.

Η πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατο όριο φοίτησης δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, για πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης (v+2) και τρία χρόνια επιπλέον για τμήματα πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης (v+3). Δηλαδή ένας φοιτητής θα πρέπει να πάρει το πτυχίο του σε διάστημα από έξι έως εννέα χρόνια, αναλόγως της σχολής.

Σχεδόν μισοί μισοί

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι ενεργοί φοιτητές είναι ελάχιστοι περισσότεροι από τους «αιώνιους». Υπάρχουν, δε, τμήματα στα οποία οι “λιμνάζοντες” φοιτητές είναι πολύ περισσότεροι από τους ενεργούς.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Ιανουαρίου 2021, σε ένα σύνολο 79.434 εγγεγραμμένων φοιτητών στο ΑΠΘ, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι 34.943 (ποσοστό 44%) και οι ενεργοί φοιτητές είναι 44.491 (56%). Μάλιστα χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο καθώς κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών στο ΑΠΘ αυξάνει περίπου κατά χίλιους έως χίλιους πεντακόσιους. Είναι ενδεικτικό ότι το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 οι «λιμνάζοντες» φοιτητές ήταν 27.840 και φέτος ανέρχονται σε 34.943. 

Οι πρωταθλητές

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, σε σύνολο 41 Τμημάτων στο ΑΠΘ, στα εννέα οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, δηλαδή όσοι έχουν υπερβεί τα v+2 χρόνια, υπερβαίνουν τους ενεργούς, όσους δηλαδή φοιτούν έως και δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών. Πρόκειται κυρίως για Τμήματα με σχετικά χαμηλότερη βάση εισαγωγής και περισσότερο θεωρητικής κατεύθυνσης.

Πρωταθλητής στους «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι το τμήμα Θεολογίας όπου το 71,6% είναι «αιώνιοι» φοιτητές. Ακολουθούν τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 59,7%, Μαθηματικών με 59,1%, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με 58,7%, Φυσικής με 57%, Γεωλογίας με 56,4%, Οικονομικών Επιστημών με 54,6%, Φυσικής Αγωγής με 52% και Νομικής με 51,5%. Ξεχωριστή είναι η επίδοση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας όπου ενεργοί και “αιώνιοι” φοιτητές είναι ακριβώς ίσοι (από 426).

Λιγότεροι στις “δύσκολες” σχολές

Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά «αιωνίων» φοιτητών συναντώνται στις θεωρούμενες ως «δύσκολες» σχολές, με υψηλότερη βάση εισαγωγής και πιο απαιτητικό επίπεδο σπουδών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας (Οδοντιατρικής με 22%, Φαρμακευτικής με 26,8%, Ιατρικής με 28,6% και Κτηνιατρικής με 31,8%).

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα επτά Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής όπου τα ποσοστά των «αιωνίων» φοιτητών κυμαίνονται από 21,2% έως 44,8%. Λίγοι είναι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές και στα παιδαγωγικά Τμήματα (26,6% στο Δημοτικής Εκπαίδευσης και 29,6% στο Επιστημών Προσχολικής Αγωγής), όπως και στα Τμήματα Ψυχολογίας (27%) και Δημοσιογραφίας (28,5%).

 

apth.jpg

Το μικρότερο ποσοστό «αιωνίων» φοιτητών συναντάται στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, το οποίο αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι ένα σχετικό καινούργιο Τμήμα που δεν πρόλαβε να φορτωθεί με πολλούς φοιτητές οι οποίοι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους ή καθυστερούν την αποφοίτησή τους.

Πηγή

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ