Από την Γ΄ Γυμνασίου… στις Πανελλήνιες!
Σχολεία ξανακλείνουν, υγειονομική θωράκιση δεν ήρθε ποτέ

Και ενώ η κρίση του Covid-19 δείχνει ολοένα και να βαθαίνει, ταυτόχρονα τα εκπαιδευτικά ζητήματα, που επηρεάζονται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας, βρίσκονται να βαδίζουν σε «τεντωμένο σχοινί».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν μια παρατεταμένη και πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς την προοπτική στην «κανονικότητα» να μοιάζει εφικτή, τουλάχιστον άμεσα.

Σχολεία ξανακλείνουν, υγειονομική θωράκιση δεν ήρθε ποτέ, εκτός από κάποια σπασμωδικά μέτρα που πολλές φορές προκάλεσαν και θυμηδία, γεγονότα που επιτείνουν την ανασφάλεια το άγχος και το φόβο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και πολλές φορές προκαλούν θυμό.

Οι νέες καταστάσεις όμως, προκαλούν και νέα δεδομένα. Μέχρι στιγμής πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που δεν μπορέσαν να ανανεώσουν τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό, ενώ χιλιάδες μαθητές διάγουν 7 σχολικές ώρες και 4 φροντιστηριακές…με ένα κινητο! Αντιλαμβάνεται κανείς πως η «εκπαιδευτική καραντίνα» η αλλιώς «μαθητικό λοκντάουν» έχει δημιουργήσει νέες ανισότητες και έρχεται να γκρεμίσει παλιές ιεραρχίες.

Συν του γεγονότος ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΠΘ δεν εξασφαλίζει καμία προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού τις προάλλες σε λύκειο της Πάτρας μαθητές και καθηγητής είχαν την εντύπωση πως στο μάθημα τους είχε «εισχωρήσει» η Υπουργός Παιδείας(!). Φυσικά δεν ήταν κανείς άλλος παρά κάποιος ευφάνταστος χάκερ.

Πέρα από τα τραγελαφικά γεγονότα, είναι κρίσιμο οι ιθύνοντες να σκεφτούν, πως παρότι η τηλεκπαίδευση φαίνεται πως «ήρθε για να μείνει», θα ήταν χρήσιμο να επεξεργαστούν τρόπους ανοίγματος των σχολείων.

Με ασφάλεια και με βάση τα πρότυπα των χωρών του εξωτερικού. Αλλιώς η μαθητιώσα νεολαία και η μέση ελληνική οικογένεια θα έρθουν ενώπιον πρωτοφανών φαινομένων, οπου θα παρατηρούμε μαθητές της φετινής Γ Λυκείου να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες έχοντας «κατέβει» σε γραπτούς διαγωνισμούς  με πλήρεις συνθήκες εξετάσεων , μόλις στην Α’ Λυκείου.

Και με βάση αυτό οι φετινοί μαθητές της Β ‘Λυκείου, είναι πιθανόν,  να έχουν γράψει περισσότερα διαγωνίσματα διαδικτυακά από ότι σε φυσική τάξη, ενώ πριν τις Πανελλήνιες η τελευταία τους φυσική εξέταση να είναι στο Γυμνάσιο!

Αυτά είναι τα σημαντικά. Και όχι να θα υπάρξει ή όχι πανεπιστημιακή αστυνομία.

*Ο Διονύσης Γ. Γράψας είναι ιστορικός και εργάζεται στην δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιαούρτι
Αιμορροΐδες: Οι τροφές που απαγορεύονται και τι μπορεί να βοηθήσει
Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού ή την απώτερη περιοχή του ορθού και η σχέση τους με τη διατροφή, ιδίως σε περιόδους...
Αιμορροΐδες: Οι τροφές που απαγορεύονται και τι μπορεί να βοηθήσει
deinosauroi asteoridis
Εντυπωσιακό οικοσύστημα πριν την εποχή των δεινοσαύρων αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων

Ένα ζευγάρι πεζοπόρων στις βόρειες ιταλικές Άλπεις εντόπισε τα ίχνη ενός προϊστορικού οικοσυστήματος που είχε αναπτυχθεί στην...

Εντυπωσιακό οικοσύστημα πριν την εποχή των δεινοσαύρων αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων
τηγάνι
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα – 13 επιπτώσεις στον οργανισμό

Έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα; Είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο πιάτο, είτε για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα,...

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα – 13 επιπτώσεις στον οργανισμό