Με "τσουνάμι" κενών θέσεων εκπαιδευτικών θα έρθει αντιμέτωπη η υπουργός Παιδείας το ερχόμενο σχολικό έτος, ακόμα και στην περίπτωση που αποφασίσει να γίνουν σε μια φάση εφέτος οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών αντί σε βάθος διετίας, όπως της ζητούν οι εκπαιδευτικοί και η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση, όπως εξετάζεται αυτή την περίοδο, οι διορισμοί γίνουν εφέτος θα απομείνουν περίπου 10.000 κενά, ενώ συνυπολογιζομένων των αναπληρωτών που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και εφέτος έφτασαν τους 45.000, τα κενά θα φτάσουν τις 55-60.000 με το "καλημέρα" της επόμενης χρονιάς.
Αιτία είναι η αυξημένες παραιτήσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 8.000, κάνοντας έτσι εξ αρχής ανεπαρκή τον αριθμό των 5.250 μονίμων προσλήψεων που υπολογιζόταν για εφέτος.
Μετά το Πάσχα
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το Πάσχα και εντός Μαίου, οι σχετικές διαδικασίες θα πάρουν εμπρός και τότε περίπου θα ξεκινήσει και η συζήτηση (αντιπαράθεση συνήθως) για την ποσοστιαία κατανομή των -όποιων- προσλήψεων αποφασιστούν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότητα
Ήδη στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες γίνονται προετοιμασίες για να δηλωθούν οι αναγκαίες, κατά τις εκτιμήσεις καθεμιάς, θέσεις που θα πρέπει να δοθούν σε κάθε βαθμίδα και ειδικότητα, ενώ σε αναμονή βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί και για τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ, που αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαδικασία μέχρι την κατάρτιση των τελικών πινάκων, καθώς υπάρχουν πολλές ισοβαθμίες.
Παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τηρεί σιγή ιχθύος το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει ακόμα πληροφορία τόσο στο θέμα της οριστικοποίησης των πινάκων όσο και στο ζήτημα της κατανομής των διορισμών, ενώ τεράστια είναι και η αγωνία των απορριφθέντων εκπαιδευτικών από τους πίνακες του ΑΣΕΠ για την κατάληξη που θα έχουν οι ενστάσεις τους
Τα κενά
Τα ποσοστά των κενών γενικής εκπαίδευσης ανά ειδικότητα, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κενών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επεξεργάστηκε και παραθέτει ο εκπαιδευτικός Βασίλης Τιμπλαλέξης.
Ο αριθμός των συνολικών κενών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια είναι 15.178. Συνεπώς, ακόμη και να πραγματοποιηθούν και οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί φέτος το καλοκαίρι, θα παραμείνουν 4.678 κενά.
Στην περίπτωση που γίνουν 5.250 διορισμοί, τότε τα κενά θα ανέλθουν σε 9.928
Στο link ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα ανά νομό (στο πρώτο φύλλο εργασίας τα κενά για όλες τις ειδικότητες και στο δεύτερο φύλλο εργασίας τα πλεονάσματα όλων των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν πλεόνασμα).
Τα Κενά Δευτεροβάθμιας εδώ και εδώ
Οι παραιτήσεις
Τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος αυξήθηκαν σημαντικά οι παραιτήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. 3.708 είναι οι αιτήσεις παραίτησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός παραιτήσεων αναμένεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι πληροφορίες είναι ότι οι καθηγητές που κατέθεσαν φέτος αίτηση παραίτησης είναι υπερδιπλάσιοι από πέρσι και ξεπερνούν τις 5.000. Από το 2010 μέχρι και τον Μάρτη του 2021 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 47.000 ενώ οι μόνιμοι διορισμοί την ίδια περίοδο (αν εξαιρέσουμε την ειδική αγωγή) μόλις κάλυψαν το 6% των αποχωρήσεων
Είναι φανερό ότι οι 5.000 διορισμοί που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας για το 2021 δεν μπορούν να καλύψουν ούτε μέρος των κενών που θα δημιουργήσουν οι φετινές παραιτήσεις.
Να πάρουμε υπόψη ότι η χρόνια αδιοριστία έχει τέτοια έκταση και ένταση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που φέτος μόνο το ΥΠΑΙΘ αναγκάστηκε να προσλάβει πάνω από 44.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση