Σε αναμονή βρίσκεται τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, οι προαγωγικές εξετάσεις «είναι υπό συζήτηση. Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις πέρυσι ανακοινώθηκαν αργότερα». «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα Γυμνάσια, πότε θα ανοίξουν και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω», συμπλήρωσε.
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά. «Κανονικά εντός Ιουνίου θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Μέλημά μας να περιοριστεί η όποια αναστάτωση έχει προκληθεί στους υποψηφίους από τον κορονοϊό», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
Η πιθανή ημερομηνία για Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία αναμένεται να ανοίξουν μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
«Για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στον ΑΝΤ1.
«Ο στόχος είναι να ανοίξουν μετά το Πάσχα, αλλά θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την επιτροπή των ειδικών», επανέλαβε την Πέμπτη στο ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας.
Η επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας και της υπόλοιπης Δευτεροβάθμιας αναμένεται να γίνει με βάση την πιθανή παράταση της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου.
Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια
Την ίδια ώρα, η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους μαθητές της Γ' Λυκείου εν όψει πανελληνίων, έχει τεθεί στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως.
«Δεν έχουμε εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών. Κι αυτό είναι κάτι που έχει τεθεί προς συζήτηση, θα τεθεί και τις επόμενες μέρες εκ νέου. Για την ώρα δεν έχουμε πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών. Στα φροντιστήρια έχουμε ανάμιξη διαφορετικών ομάδων μαθητών.
Μπορεί κάλλιστα με το εργαλείο του self test ή με άλλα μέτρα προστασίας και πρόληψης να πάμε προς τα εκεί. Αυτή τη στιγμή η επιτροπή εξετάζει σε συστηματική βάση αυτό το μέτρο και θα μας ενημερώσει εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να μας δώσει την εισήγηση για να προχωρήσουμε», επισήμανε η υπουργός.
Self test: Ο «οδηγός» για την επαναλειτουργία Πρωτοβάθμιας και Γυμνασίων
Τα self test αποτελούν, όπως φαίνεται. τον «οδηγό» για την πλήρη επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Γυμνασίων.
Στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε:
«Έχουμε δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ο δεύτερος είναι να συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται εν μέσω πανδημίας. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους πέρα απ’ όλα τα εργαλεία που είχαμε μέχρι τώρα και τα μέτρα, έχουμε και δύο νέα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το ένα είναι ο εμβολιασμός διότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και προχωράμε σε μαζικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών από την άλλη εβδομάδα. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό το εργαλείο, τα self test. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν προσυμπτωματικό έλεγχο σε έναν υγιή πληθυσμό, δρα προληπτικά, είναι πολύ εύκολο στη χρήση του και είναι δωρεάν».
«Είναι σχεδόν συντριπτική η ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα τεστ και η εγκυρότητα των τεστ αποδεικνύεται σε πάνω από 70%, ενώ στα τυχόν ψευδώς αρνητικά, μιλάμε για λιγότερα από 1 στις 1.000 πιθανότητα. Εντοπίστηκαν εγκαίρως περίπου 600 άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούσαν δίχως να ξέρουν ότι είναι φορείς του ιού και σήμερα θα ήταν στα σχολεία. Αυτοί οι 600 θα είχαν εν δυνάμει μεταδώσει τον ιό σε χιλιάδες» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας είχε το self-test ως ένα πολύτιμο εργαλείο.
«Σήμερα είναι μια μέρα αισιοδοξίας, τα παιδιά μας επιστρέφουν στα Λύκεια με αυξημένα μέτρα προστασίας. Το self-test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που ξεκινά να χρησιμοποιείται τώρα. Είμαστε εδώ να παρακολουθούμε βήμα-βήμα τη διαδικασία, να διορθώνουμε ό,τι τυχόν χρειαστεί, είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, στους εκπαιδευτικούς μας», ανέφερε.
Απουσίες: Δεν προσμετρώνται σε μαθητές που συνοικούν με ευπαθή άτομα
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που ρυθμίζει το ζήτημα των απουσιών των μαθητών που ανήκουν οι ίδιοι ή συνοικούν με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, μετά και το σχετικό ρεπορτάζ του alfavita.gr.
Η ΚΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η δικαιολόγηση των απουσιών, κατά το πρώτο και δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 των μαθητών/τριών κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται δια ζώσης και οι οποίοι δεν πάσχουν οι ίδιοι/ίδιες από κάποιο σοβαρό νόσημα πλην όμως συνοικούν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σχετικά με τη λοίμωξη COVID - 19, γίνεται ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση ειδικής επιστημονικής Επιτροπής [...]
Οι ανωτέρω μαθητές/τριες μετά την απόφαση της παραπάνω Επιτροπής δύνανται να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση