Η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον.
Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός και οι πιθανές προσδοκίες του περιβάλλοντος, καθώς και το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές, το οποίο πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
Συμβουλές για τους μαθητές
- Φτιάξε μια καθημερινή ρουτίνα με βάση τα νέα δεδομένα. Λιγότερος χρόνος στο σχολείο-μεγαλύτερη ευελιξία και χρόνος για διάβασμα. Η ρουτίνα θα σε βοηθήσει να ανταποκριθείς στους στόχους σου.
- Επικοινώνησε τις ανάγκες σου με το οικογενειακό σου περιβάλλον προκειμένου να γνωρίζουν και αυτοί πως θα μπορούσαν ίσως να σε διευκολύνουν.
- Αναγνώρισε τα θετικά σου χαρακτηριστικά και τις ικανότητές σου.
- Οργάνωσε το διάβασμα σου βάσει των δικών σου αναγκών και προετοιμάσου με συχνές επαναλήψεις.
- Κάνε όσα διαλείμματα χρειάζεσαι.
- Προσδιόρισε τα δικά σου όνειρα και τις δικές σου προσδοκίες για το μέλλον.
- Είναι φυσιολογικό όταν δοκιμάζεις να κάνεις και λάθη.
- Φτιάξε ένα πλάνο κίνησης για πιθανά σενάρια (αν δεν περάσω θα ξαναδώσω του χρόνου,θα τελειώσω τη σχολή και θα δώσω κατατακτήριες, θα βελτιώσω άλλα προσόντα μου).
- Αναζήτησε το γέλιο.
- Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν.
- Η φυσική άσκηση, ο καθαρός αέρας καθώς και βαθιές αναπνοές βοηθούν στη μείωση του άγχους.
- Μοιράσου με τους φίλους σου πως βιώνεις τις αλλαγές στην καθημερινότητα. Τώρα είναι σημαντικότερη η φυσική επαφή, τηρώντας πάντα τις συστάσεις των επίσημων φορέων και… μείωσε το χρόνο στο διαδίκτυο.
Συμβουλές για τους γονείς
- Εξασφαλίστε ένα ήρεμο, χωρίς εντάσεις περιβάλλον.
- Ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν, τους χαλαρώνουν και τους κάνουν να γελούν στον ελεύθερο τους χρόνο.
- Επιτρέψτε τους να πουν «όχι» σε πράγματα και καταστάσεις που τους αγχώνουν, ακόμα κι αν αυτό σας δυσκολεύει.
- Μην παρεμβαίνετε στον τρόπο διαβάσματος, ενθαρρύνετε τους εφήβους να βρουν αυτόν που τους ταιριάζει καλύτερα.
- Μην θεωρείτε το διάλειμμα χαμένο χρόνο.
- Επιβραβεύστε την προσπάθεια και ενθαρρύνετε εποικοδομητικά τη συνέχισή της.
- Ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αγωνίες και τους φόβους τους χωρίς όμως να γίνεστε επικριτικοί.
- Μην μεταδίδετε το δικό σας άγχος, στηρίξτε τους συναισθηματικά μέσω της κατανόησης, της υπομονής, της δεκτικότητας, της στοργής. Η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις δεν καθορίζουν την αξία ή το μέλλον των παιδιών σας.
- Δημιουργήστε μαζί ένα πλάνο για το μέλλον τους βασισμένο στα θέλω τους και τις δυνατότητες της οικογένειας. Αποφύγετε κάθε είδους σύγκριση και απειλή.
- Μην προκαλείτε ανησυχία και εκνευρισμό με σχόλια για το τι δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή το τι έπρεπε να κάνουν.
- Μην επιβαρύνετε τους εφήβους με τις δικές επιθυμίες και θέλω, αφήστε τους να προσδιορίσουν τα δικά τους όνειρα και τις δικές τους προσδοκίες για το μέλλον.
Δωρεάν Διαδικτυακά Σεμινάρια για Γονείς και Εφήβους
Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε και τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος, η επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της Πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 & του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», οργανώνει σειρά σεμιναρίων για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των επιπτώσεων του άγχους.
Α’ Μέρος
«Συμπτώματα του άγχους και οι επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού», από την Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Δευτέρα 26/4/21 και ώρα 18:00 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ ή
Δευτέρα 10/5/21 και ώρα 18:00 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ
Το παρόν σεμινάριο θα εστιαστεί στην ενημέρωση των γονέων για τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους, καθώς και τις επιπτώσεις του άγχους πάνω στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού.
Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει πως το μετριοπαθές άγχος βραχείας διάρκειας οδηγεί σε προσωρινή εγρήγορση εγκεφαλικών και γνωστικών λειτουργιών που εξυπηρετούν την επίδοση των μαθητών στο εξεταστικό πλαίσιο.
Αντιθέτως, το έντονο άγχος μακράς διάρκειας, σαμποτάρει βασικές γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η προσοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καλή επίδοση σε προαγωγικές και εισαγωγικές εξετάσεις.
Επίσης, το παρατεταμένο άγχος συχνά επηρεάζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως ο ύπνος, που με τη σειρά τους παίζουν μείζων ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη.
Β’ Μέρος
«Η ψυχολογική διαχείριση του άγχους» από την επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της Πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 & του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».
1) Διαδικτυακό Σεμινάριο για εφήβους 15-18 ετών, «Άγχος εξετάσεων», Πέμπτη 13/5/21 και ώρα 17:30 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ
Το άγχος μπορεί να είναι μοχλός δημιουργίας, να μας κινητοποιεί για να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Όταν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, μας βοηθά να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, να συνθέσουμε δεδομένα, να πάρουμε μια απόφαση, να δράσουμε.
Οι εξετάσεις είναι:
• Η κατάληξη μιας προσπάθειας για να επιτύχουμε έναν στόχο.
• Μια κρίση για την αξία ενός ατόμου (αυτοεικόνα).
• Μια κρίση για το αν κάποιος ανήκει ή όχι σε μια ομάδα.
• Οι προαγωγικές για το πανεπιστήμιο μάλιστα συμπυκνώνουν τα παραπάνω μαζί με την γενικότερη αναγνώριση και κοινωνική καταξίωση, το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, την ανεξαρτησία από τους γονείς κ.α.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους, στους εφήβους και πως οι ίδιοι μπορούν να διαχειριστούν λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η επικοινωνία να γίνει αποκλειστικά από τους ίδιους τους εφήβους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το ψυχό – εκπαιδευτικό σεμινάριο.
2) Διαδικτυακό Σεμινάριο για γονείς, «Άγχος εξετάσεων, συμβουλές και τρόποι διαχείρισης», Τετάρτη 19/5/21 και ώρα 11:00-12:30 | ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων, η κατανόηση των επιπτώσεων του άγχους και η στήριξη τους στο γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να βοηθήσουν τους εφήβους να διαχειριστούν λειτουργικά τα συναισθήματα αυτής της περιόδου.
Όλα τα Ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.
Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την τηλεφωνική γραμμή 11525 ή μέσω email: [email protected]
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση