Αναστάτωση σε πολλές οικογένειες με γονείς σε διάσταση και διαζευγμένους, έχει προκαλέσει η απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας να ζητείται συναίνεση και από τον "έτερο κηδεμόνα", για την εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο, που έχει κάνει ηλεκτρονικά ο άλλος γονιός!
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση και αγωνία σε εκατοντάδες οικογένειες παιδιών με γονείς που βρίσκονται σε διάσταση και ιδίως σε όσες οι γονείς βρίσκονται σε αντιπαράθεση, είτε ο ένας γονέας δεν εμφανίζεται.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο δημοσιεύθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου για τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών που φοιτούν στα Γυμνάσια, τα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ - Π.ΕΠΑΛ, η οποία ανάμεσα στις διαδικασίες που απαιτούνται για την «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής», προβλέπει και τα εξής:
-Μετά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης ο έτερος κηδεμόνας πρέπει άμεσα να δηλώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο (είτε με αποστολή e-mail είτε με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986) στον/στη Διευθυντή/ντρια των Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων ή Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων ότι εγκρίνει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αίτησης, όπως εκείνο έχει υποβληθεί.
Ορισμένα σχολεία μάλιστα έχουνε ετοιμάσει και υπεύθυνες δηλώσεις για τους "έτερους κηδεμόνες"
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες αλλά και διαμαρτυρίες που φτάνουν στο alfavita.gr, η νέα αυτή διάταξη (η οποία ενδεχομένως να σχετίζεται και με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια) έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε οικογένειες με γονείς που βρίσκονται σε διάσταση, είναι χωρισμένοι, είτε ο ένας απουσιάζει για μακρύ χρονικό διάστημα...
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, και καθώς η περίοδος των εγγραφών έχει λήξει, διευθυντές πολλών σχολείων επικοινωνούν με τους γονείς που έχουν κάνει την εγγραφή του παιδιού τους και τους ζητούν να αποστείλουν τη βεβαίωση του έτερου κηδεμόνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευτράπελες αλλά και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αυτή που περιγράφει με ανάρτησή της σε ΜΚΔ, η κ.Μ.Δ, χωρισμένη μητέρα παιδιού που γράφτηκε στην Α' τάξη ΕΠΑΛ:
Η διήγηση
"Μου τηλεφώνησε μια πολύ ευγενική κυρία από το ΕΠΑΛ στο οποίο έκανα αίτημα εγγραφής της κόρης μου. Λέει κάτι έγγραφα να συμπληρώσετε, υπάρχουν στο σάιτ του σχολείου, μέχρι μεθαύριο, καταληκτική ημερομηνία.
Λέω, οκ, αν μπορούν να γίνουν όλα ονλάιν ευχαρίστως.
Λέει, μπορούν, αλλά…
(«Αλλά», σημαίνει πάντα κακό πράγμα)
Μην ξεχάσετε τη βεβαίωση του δεύτερου κηδεμόνα, λέει.
Ήμουν προετοιμασμένη διότι είχε ανεβάσει ένα τέτοιο ποστ μια φίλη τις προάλλες.
Λέω, ποιου δεύτερου κηδεμόνα; Δεν υπάρχει δεύτερος κηδεμόνας, τον πήρε το Εύρηκα.
Της εξηγώ ευγενικά και με τεράστια υπομονή ότι τα παιδιά προφανώς δεν τα έφερε ο πελαργός, αλλά δεν είναι όλες οι οικογένειες όπως τις διαβάζουμε στο αλφαβητάρι της Α’ Δημοτικού, μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά, γύρω από το τραπέζι με τον Κωστάκη και την Αννούλα.
Ο πατέρας των παιδιών ζει στο εξωτερικό, δεν έχουμε ιδιαίτερες επαφές παρά μόνο για να σκοτωθούμε για τα λεφτά και την ελλιπή του επικοινωνία, είμαστε σε νομική διαμάχη και έχει να δει τα παιδιά δύο χρόνια, της λέω.
Τι βεβαίωση μου ζητάτε ακριβώς;
Αναστενάζει βαθιά.
Αχ, το ακούω συχνά, λέει, αλλά κι εμείς δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πρώτη φορά φέτος μάς το ζητάνε αυτό, μάλλον ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ περιπτώσεις σαν αυτές.
Στο μεταξύ οι «περιπτώσεις σαν αυτές» που «δεν έχουν προβλέψει» είναι άπειρες και κατά κανόνα πολύ χειρότερες από τη δική μου, τουλάχιστον εγώ ξέρω που βρίσκεται ο πατέρας των παιδιών.
Το κράτος, όμως, «δεν έχει προβλέψει» και σε παίρνει στις 14 Ιουλίου και σου λέει ότι πρέπει μέχρι τις 16 να βρεις τον άλλο κηδεμόνα και να του αποσπάσεις βεβαίωση.
Του άφαντου, του ρέμπελου, του αδιάφορου, του ανύπαρκτου, του όποιου.
Ναι, ελάτε τώρα από κάτω διάφοροι να μου πείτε για τις «κακές μαμάδες» να δω κάτι. Επειδή εγώ τα στατιστικά τα έχω, δεν μιλάω ποτέ από το κεφάλι μου.
Άσε που ο άλλος κηδεμόνας και παρών να είναι, μπορεί να μην θέλει να πάει το παιδί στο ΕΠΑΛ"
Πρόβλημα...
Το πρόβλημα που περιγράφηκε ΔΕΝ είναι μεμονωμένο. Οι πληροφορίες μας μιλούν για πολλές περιπτώσεις διαζευγμένων γονιών που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του έτερου κηδεμόνα, ενώ οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους δεν ξέρουν τι να κάνουν, καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες για το πως να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις. Μερικοί γονείς αναγκάζονται ακόμα και να επινοήσουν καταστάσεις ή να πουν ανακρίβειες μήπως και γλιτώσουν την ταλαιπωρία:
"Αυτό με την δήλωση του δεύτερου κηδεμόνα το ζήτησαν κι από μένα αλλά μόλις τους είπα ότι ο μπαμπάς πέθανε δεν ζήτησαν κάτι άλλο', αναφέρει μητέρα.
Αλλά και σε πραγματικές περιπτώσεις απώλειας, ο γονιός καλείται να βρει και να καταθέσει πιστοποιητικά προκειμένου να μην υποβάλει ο ... εκλιπών τη δήλωση συμφωνίας, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο και ψυχοφθόρο σε περιπτώσεις γονέων που έχουν αντιδικίες μεταξύ τους.
Οδηγίες
Το υπουργείο Παιδείας μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, οφείλει να εκδώσει σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που έχει προκαλέσει καλοκαιρινή αναστάτωση χωρίς λόγο σε πολλές οικογένειες, ορίζοντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να μην κατατεθεί η ζητούμενη συμφωνία του έτερου κηδεμόνα, είτε ακυρώνοντας εντελώς αυτή την πρόβλεψη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη