χρώματα
Το όνομά του προέρχεται από τον «Μάγο του Οζ»

Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα χρώμα αόρατο στο ανθρώπινο μάτι υπό κανονικές συνθήκες – μια δήλωση που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό αλλά και σκεπτικισμό στους επιστημονικούς κύκλους.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή τεχνική, την οποία ονόμασαν «Oz Vision System» – αναφορά στην Σμαραγδένια Πόλη από το κλασικό μυθιστόρημα «Ο Μάγος του Οζ».

Χρησιμοποιώντας παλμούς λέιζερ, κατάφεραν να διεγείρουν επιλεκτικά φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, αποκαλύπτοντας στους συμμετέχοντες ένα «νέο» χρώμα, που ονόμασαν olo.

Το olo περιγράφεται ως μια εξαιρετικά κορεσμένη απόχρωση του μπλε-πράσινου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτό χωρίς τη χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών. Πέντε εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα ανέφεραν ότι είδαν το olo όταν διεγέρθηκαν αποκλειστικά τα M-κωνικά κύτταρα, υπεύθυνα για την αντίληψη μεσαίων μηκών κύματος φωτός.

«Ήταν συγκλονιστικό», δήλωσε ο Ρεν Νγκ, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Το olo είναι πιο κορεσμένο από οποιοδήποτε χρώμα μπορεί να δει κανείς στη φύση». Σε δηλώσεις του στο BBC Radio 4, παρομοίασε την εμπειρία με το να βλέπει κάποιος για πρώτη φορά το έντονο κόκκινο, έπειτα από μια ζωή με παστέλ αποχρώσεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, προκαλώντας άμεσο ενδιαφέρον αλλά και διαφωνίες. Ο καθηγητής Τζον Μπάρμπουρ από το Πανεπιστήμιο City St George’s στο Λονδίνο, ειδικός στην επιστήμη της όρασης, διατηρεί επιφυλάξεις.

«Δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο χρώμα», σημείωσε. «Αυτό που βλέπουν οι συμμετέχοντες είναι μια έντονα κορεσμένη πράσινη απόχρωση, η οποία προκύπτει μόνο όταν ενεργοποιούνται επιλεκτικά τα M κύτταρα σε άτομα με φυσιολογική χρωματική όραση».

Παρότι αναγνωρίζει το τεχνικό επίτευγμα, ο Μπάρμπουρ θεωρεί ότι η πρακτική του αξία είναι περιορισμένη. Οι συντάκτες της μελέτης ωστόσο διαφωνούν. Εκτιμούν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το χρώμα, αλλά και να ανοίξει δρόμους για θεραπείες οπτικών παθήσεων όπως η αχρωματοψία και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Για την ώρα, το olo παραμένει ένας φευγαλέος επιστημονικός «χρωματικός μύθος» — ορατός μόνο με λέιζερ, και στο κέντρο μιας συζήτησης που ενώνει τη νευροεπιστήμη με τη φιλοσοφία της αντίληψης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα