Ψηφίζεται σήμερα, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση, με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Σύσσωμη η αντιπολίτευση απορρίπτει το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα, στις 18:00 το απόγευμα.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε από το βήμα της Βουλής χθες ότι «το σχολείο που θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο», αναφερόμενο στους 11.700 μόνιμους διορισμούς και τις αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων τη νέα χρονιά.
Δείτε ζωντανά τη συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφιση του νομοσχεδίου:
«Μπρα-ντε-φερ» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές οι τόνοι μεταξύ των ομιλητών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, στηρίζοντας απόλυτα τη Νίκη Κεραμέως, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με το προηγούμενο καθεστώς όπου φοιτητές οι οποίοι έγραψαν 3, 4 και 5 έμπαιναν στα δημόσια πανεπιστήμια.
«Η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη. Πέραν του γεγονότος ότι καθοδηγούμε τα παιδιά, όπως είπα, σε τμήματα τα οποία ούτε τα ενδιαφέρουν, ούτε από τα οποία θα αποφοιτήσουν για μένα, ειδικά οι πολύ χαμηλοί βαθμοί συνιστούν και μια περιφρόνηση της ίδιας της διαγωνιστικής διαδικασίας. Είναι μια έλλειψη σεβασμού στην προσπάθεια όλων των υπολοίπων. Και ναι, η ίδια η έννοια της εξέτασης συνεπάγεται και την ιεράρχηση των βαθμών» είπε.
Μιλώντας στη συνέχεια για τα ζητήματα της Παιδείας και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις διότι, όπως είπε, όταν τελείωνε το σχολείο οι πανελλήνιες εξετάσεις ήταν απαραίτητες, προκειμένου να προσμετρηθεί ο βαθμός τους στο βαθμό του απολυτηρίου. «Κατά συνέπεια, μπορεί να μην είχα ενδιαφέρον να φοιτήσω σε ελληνικό πανεπιστήμιο, είχα όμως ενδιαφέρον να πάω καλά, διότι δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να αποφοιτήσω με ένα βαθμό χαμηλότερο σε σχέση με τις επιδόσεις μου στο σχολείο» σημείωσε.
Παράλληλα, για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε μεν ότι πράγματι υπήρξαν περιπτώσεις αριστούχων υποψηφίων των πανελλαδικών που δεν πέρασαν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους, παρότι συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στα υπόλοιπα μαθήματα, αποτελούν όμως, κατά τον πρωθυπουργό, ειδικές περιπτώσεις που είναι πολύ λίγες και δεν πέτυχαν γιατί κάποιος άλλος έγραψε καλύτερα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ιδεοληψία, αλαζονεία και άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και τον κάλεσε να αναστείλει έστω και την τελευταία στιγμή, έστω για τη φετινή χρονιά, την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Πέρα από το ότι κάνετε deals με ιδιωτικά συμφέροντα έχετε μία ιδιαίτερη εχθρότητα στη νεότητα. Βάζετε κόφτη στα ΑΕΙ, κάνετε προσλήψεις αστυνομικών αντί για καθηγητές στα δημόσια Πανεπιστήμια, κάνετε στιγματισμό των νέων για την πανδημία, ξύλο στις πλατείες, δίνετε αύξηση ένα κουλούρι, 0,50 λεπτά την ημέρα, που αφορά και τους νέους. Και αν έχεις γνωριμίες ρουσφέτια προχωράς, και φτιάχνετε ένα κράτος με γκόλντεν μπόις στις ΔΕΚΟ».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η Δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μίας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου».
Κεραμέως: Το σχολείο που θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο
Κατά την τοποθέτησή της, στη συζήτηση της Τρίτης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ότι «το σχολείο που θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο. Θα έχει 11.700 νέους εκπαιδευτικούς στη Γενική Εκπαίδευση, τους πρώτους διορισμούς που έγιναν μετά από 12 χρόνια. Συνολικά στα δύο πρώτα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν γίνει 16.200 μόνιμοι διορισμοί».
Επιπλέον επισήμανε ότι «από τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχει θέση στα νηπιαγωγεία για κάθε τετράχρονο μαθητή. Δραστηριότητες στα αγγλικά σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία. Νέες θεματικές στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια: Ρομποτική, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, εθελοντισμός, σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Όλα αυτά μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα».
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις
Ενάντια στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση τάχθηκε από την πρώτη στιγμή το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα.
ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, όπως επίσης πλήθος ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Συλλόγων Γονέων και άλλων εκπαιδευτικών φορέων καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 18:00, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.
«Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί βαθιά αντιδραστική τομή, με δομικές αλλαγές στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, με επιτάχυνση προς τις δεξιότητες και την κατάρτιση, με την «αυτονομία» από το δημόσιο – δωρεάν χαρακτήρα του και την πρόσδεσή του σε κανόνες επιχειρηματικής λειτουργίας, την «αυτονομία» από τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών, τη δραματική όξυνση των μορφωτικών ανισοτήτων και τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με την αξιολόγηση ως εργαλείο για την αύξηση των ταξικών φραγμών και την αποτελεσματική επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στους μαθητές και την κατάταξη μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών σε ένα πλαίσιο φόβου, υποταγής και αποτελεσματικής πειθάρχισης στους παραπάνω στόχους», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΔΟΕ στο κάλεσμά της.
«Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την «αυτονομία» τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, όπως κάνουν πάντα εκείνες οι κυβερνήσεις που φέρνουν για ψήφιση αντιεκπαιδευτικούς – αντιλαϊκούς νόμους προκειμένου να τους επιβάλλουν», υπογραμμίζει η ΟΛΜΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη