Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς, ενώ οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Για το άνοιγμα των σχολείων ισχύουν και φέτος όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, με επιπλέον ισχυρό «σύμμαχο» τον εμβολιασμό, ενώ αναμένεται να καθοριστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών.
«Οδηγός» για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων φέτος είναι ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ τα self test συνεχίζονται, για εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και κατηγορίες μαθητών.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας πάντως δίνουν και παίρνουν, με τους εκπαιδευτικούς να καταλογίζουν στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση πλημμελή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και ανεπάρκεια στην προετοιμασία της νέας χρονιάς.
Πώς επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία σήμερα
Σήμερα, περίπου 160.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ανοίγουν τα σχολεία για να προετοιμάσουν την λειτουργία τους για την επιστροφή των μαθητών τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Μετά τη μεγάλη σύγχυση που επικράτησε ως προς το τεστ που πρέπει να κάνουν οι νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία σήμερα, το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι πρέπει να διενεργήσουν δύο self tests από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), από σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου και ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής:
Ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία.
Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς από τις 13 Σεπτεμβρίου
Από τις 13 Σεπτεμβρίου όμως, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.
Μαθητές: Πώς επιστρέφουν στα θρανία
Όσον αφορά τους μαθητές, αυτοί θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (ισχύει για μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δυο φορές την εβδομάδα.
Κρούσματα στα σχολεία: Πότε θα κλείνει ένα τμήμα
Την ίδια ώρα, πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η διαδικασία που προβλέπεται για τη λειτουργία των σχολείων και την περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού θα είναι η εξής:
1. Με την παρουσίαση κρούσματος θα υποβάλλονται σε rapid test όλοι οι μαθητές του τμήματος. Δηλαδή, δεν θα κλείνει το τμήμα. Στην συνέχεια θα γίνεται ξανά rapid test μέσα σε 7 ημέρες. Αυτό επισήμανε άλλωστε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για αύξηση των ελέγχων.
2. Παράλληλα, θα δίνονται δύο self test σε όλους και θα πρέπει, είτε οι μαθητές είτε οι γονείς τους, να τα υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα, όπως ίσχυε και πέρυσι.
3. Τα τμήματα θα κλείνουν μόνο όταν βγουν θετικοί οι μισοί + 1 μαθητής. Δηλαδή μία τάξη με 20 μαθητές θα κλείσει μόνο αν οι 11 βγουν θετικοί στον κορονοιό.
4. Αναφορικά με την χρήση μάσκας αυτή είναι υποχρεωτική παντού στους σχολικούς χώρους πλην της ώρας της Γυμναστικής.
Κεραμέως: Όχι στον οριζόντιο κλείσιμο τάξεων - Έκκληση να εμβολιαστεί και ο τελευταίος εκπαιδευτικός
«Πάμε σε νέο μοντέλο, πλέον δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πέρυσι δεν είχαμε τον εμβολιασμό, φέτος τον έχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως σε τηλεοπτικές της δηλώσεις.
Η ίδια συνέχισε: «Άρα αυτό που πέρυσι θέλαμε να θωρακίσουμε την κοινότητα από το ενδεχόμενο διασποράς από το μαθητή στο σπίτι του, πλέον δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό γιατί ο πατέρας του παιδιού, η μητέρα, ο παππούς, η γιαγιά είτε είναι εμβολιασμένος είτε μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν από το κράτος. Άρα η λογική αλλάζει. Πάμε σε ένα μοντέλο που τα σχολεία μας παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Και εργαστηριακά τεστ για τα παιδιά σε περίπτωση κρούσματος».
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας απηύθυνε έκκληση να εμβολιαστεί και ο τελευταίος εκπαιδευτικός.
«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για να εμβολιαστεί και ο τελευταίος εκπαιδευτικός, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και το παράδειγμα στην κοινωνία για τη σημασία του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός, επισήμανε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης» και τόνισε πως φέτος έχουμε το εμβόλιο το οποίο «μας βοηθάει να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία».
Θεοδωρίδου: Το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών
Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών.
«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων και ας ελπίσουμε και των μεγαλύτερων», είπε συγκεκριμένα.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες και έρευνες για τη μόλυνση των μαθητών και εφήβων κάτω των 17 ετών από κορονοϊό, σημειώνοντας ότι οι μολύνσεις σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα.
«Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου. «Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών», είπε ακόμα.
Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του, ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση