Thumbnail
Η Αυτόξιολόγηση ως εργαλείο βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό σχολείο, όταν όμως εφαρμόζεται και υιοθετείται από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις

Με αφορμή άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σχετικά με την Αξιολόγηση στη σχολική μονάδα και επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων (π.χ.: Άρθρο του πρ. υπουργού κ Μάνου στην Εφημερίδα Καθημερινή), θέλω να τονίσω ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι μονοδιάστατη και λάθος.

Το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε μια σχολική μονάδα είναι πολυεπίπεδο και έχεις πολλαπλές θετικές επιδράσεις στους μαθητές αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα. Περιλαμβάνει όχι μόνο τις επιτυχίες των καλών μαθητών αλλά και τη μείωση της Σχολικής διαρροής, την αλλαγή προς το καλύτερο της συμπεριφοράς των μαθητών μας, τη συμμετοχή σε ποικίλες δραστηριότητες πχ αθλητισμό, περιβαλλοντική εκπαίδευση, θεατρικές ομάδες, σχολικές χορωδίες και τόσα άλλα.

Για όλες αυτές τις επιδράσεις στους μαθητές μας που κάποιες ενσωματώνονται με θετικό τρόπο και στη μελλοντική ζωή τους δεν μπορεί μια μονοδιάστατη επιτυχία η αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις να κρίνει το έργο της εκπαιδευτικής του μονάδας.

Παράγοντες που επηρεάζουν όλα τα παραπάνω είναι εκτός από τους εκπαιδευτικούς, η υλικοτεχνική υποδομή, η διοίκηση, η πληρότητα σε προσωπικό, οι σχέσεις μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, και τόσα άλλα που υπήρχαν στην Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής μονάδας τον περασμένη Άνοιξη, και κακώς το Υπουργείο αφαίρεσε κάποια από αυτά από την συνολική Αξιολόγηση για τη φετινή σχολική χρονιά.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο της περιοχής αλλά και τα εσωτερικά κίνητρα των μαθητών.

Τελειώνοντας να αναφέρω ότι η Αυτόξιολόγηση ως εργαλείο βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό σχολείο, όταν όμως εφαρμόζεται και υιοθετείται από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επαναληπτικής διαδικασίας θα φανούν σε βάθος χρόνου, αν το μοντέλο ακολουθηθεί πιστά και από παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Υπουργείο Παιδείας , Εκπαιδευτικούς, Τοπικούς φορείς.

ΥΓ : Ο στόχος της φετινής σχολικής χρονιάς παραμένει η παροχή Δια ζώσης διδασκαλία με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Καρακούσης Αθανάσιος
Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Ανδρέας Δρακόπουλος
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλου
Απόδοση του τίτλου του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αναγόρευση του Ανδρέα Δρακόπουλου, Προέδρου του ΙΣΝ, σε Επίτιμο...
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλου