Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε την Τρίτη (16.11.2021) πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.
Όπως μας πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ "αποστολή της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έως το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και οι ριζικές αλλαγές στις μορφές εργασίας"
Πάλι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή "καλείται να αναλύσει τις επιπτώσεις των κυρίαρχων τάσεων της εποχής μας στο κοινωνικό κράτος. Συγκεκριμένα:
* τις δημογραφικές αλλαγές, με συρρίκνωση του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού.
* τον μετασχηματισμό των αγορών εργασίας που επιφέρει η ψηφιακή (4η Βιομηχανική επανάσταση) και η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών σχέσεων απασχόλησης (platform workers, click workers, crowd workers)
* την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων κινδύνων που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας".
Παράλληλα, "η Επιτροπή θα εστιάσει στην εμπειρία της COVID-19 και στη διάδραση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με άλλες κοινωνικές πολιτικές όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές για άτομα με αναπηρία και η μακροχρόνια φροντίδα".
Στο τέλος του 2022, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους έως το 2030.
Άννα Διαμαντοπούλου: Το Δελφικό παράγγελμα «Καιρόν Γνώθι»
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (Berlaymont), η πρόεδρος, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:
«Οι εξελίξεις τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα και την αβεβαιότητα. Το Δελφικό παράγγελμα “Καιρόν Γνώθι”, δηλαδή να γνωρίζει κανείς καλά τις προκλήσεις της εποχής του, παραμένει επίκαιρο. Η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, η ψηφιακή μετάβαση (4η βιομηχανική επανάσταση), η επιβεβαίωση της σημασίας του ρόλου του κράτους στην κοινωνική προστασία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Το κοινωνικό κράτος δεν μένει βέβαια ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις. Η κοινωνική προστασία είναι το διαμάντι στο στέμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαμορφώσει σαφείς και καινοτόμες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ έως το 2030. Στόχος μας είναι, το κοινωνικό κράτος να καταστεί βιώσιμο και ανθεκτικό και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες και όλο και πιο απαιτητικές συνθήκες. Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την σύσταση της Επιτροπής μας, κατά την Πορτογαλική Προεδρία, το 2021, η αποφασιστικότητα και η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι υψηλού κύρους προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή μας, αποτελούν εγγύηση ότι ο στόχος αυτός, παρότι δύσκολος, θα επιτευχθεί».
Η Άννα Διαμαντοπούλου στη χώρα των λωτοφάγων
Να θυμίσουμε ότι η πρώην Ευρωπαία επίτροπος και πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής και πρώην νομάρχης είχε προταθεί τελευταία από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι. Στο παρά πέντε έχασε τη θέση αυτή από άλλον ανταγωνιστή της.
Βέβαια, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν καθόλου «κεραυνός εν αιθρία». Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε δημόσια δηλώσει πριν από τις εκλογές του 2019 ότι «Πιστεύω στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας» και ότι «περισσότερη σχέση έχω με τη Νέα Δημοκρατία λόγω των θέσεών της σχετικά με τη φορολογία, την εξωτερική πολιτική και την Παιδεία».
Μιλώντας για την επιλογή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί υπερκομματική επιλογή «με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα».
Εμείς τι να πούμε; Ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει άδικο; Είναι και δική μας άποψη ότι η Άννα Διαμαντοπούλου είναι το καπάκι για τον τέντζερη (κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι λέει ο λαός μας όταν αναφέρεται σε δύο ανθρώπους με τις ίδιες κατά κανόνα αρνητικές ιδιότητες και συνήθειες, οι οποίοι ταιριάζουν και γίνονται φίλοι ή παντρεύονται).
Η «τρίτη και φαρμακερή» επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009 την βρίσκει και πάλι εκλεγμένη στην Α' Αθηνών, για να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θέση που διατήρησε για λίγο και στη βραχύβια κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, πριν αναλάβει (επίσης για λίγο) το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ωστόσο, η οργή του κόσμου για όσα συνέβαιναν εν μέσω μνημονίων «έσβησε το άστρο» της και τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο του 2012 δεν εξελέγη.
Η θητεία της Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας (τα τελευταία χρόνια διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Coca-Cola HBC) είναι ταυτισμένη με τα «μνημόνια» στην εκπαίδευση. Είναι αυτή, η οποία σε μια νύχτα εξαφάνισε από το εκπαιδευτικό τοπίο περίπου 1.500 σχολικές μονάδες.
Η ίδια προώθησε και υπερασπίστηκε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας (στην υπουργική θητεία της αναγνωρίστηκαν τα κολέγια με την ταμπέλα των ιδιωτικών πανεπιστημίων). Υπερασπίστηκε την «αριστεία» των εκλεκτών, τους ταξικούς φραγμούς, τη «διά βίου μάθηση» της περιπλάνησης και της συλλογής πιστοποιητικών, για λίγες ώρες δουλειάς. Υπερασπίστηκε τη διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων και την κατάργηση του ασύλου, ενώ δίκαια η ίδια θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πολλά από τα βάρβαρα μέτρα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν δικές της ιδέες που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, κοντολογίς ανεκπλήρωτα όνειρά της.
Ποιος αλήθεια μπορεί να ξεχάσει την πρότασή της να μη δίνεται απολυτήριο Λυκείου στους μαθητές που δεν γνωρίζουν πλήρως την Αγγλική Γλώσσα, πρόταση που έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, με θέμα: «Εκπαίδευση χαρισματικών ατόμων στην Ελλάδα. Ιδεολογικές πολιτικές-Ψυχολογικές-Παιδαγωγικές Προϋποθέσεις Εκπαίδευσης Χαρισματικών Ατόμων».
Αναμφίβολα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ συμβολίζει τις πιο αντιδραστικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, στην εκπαίδευση.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, καθώς αναπνέουμε τα αποκαΐδια αυτής της πολιτικής που ευλαβικά υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, μπορεί κάποιος, εύκολα να καταλάβει την επιλογή της σε αυτή τη νέα θέση: Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη