kritis
Ένα πολλά υποσχόμενο βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανοσία σε τρείς μεταλλάξεις του κορονοϊού πέτυχαν σε πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλιστα σε μορφή χαπιού. Για την επιτυχία τους έλαβαν το δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του iGEΜ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.  

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Exeter, Παναγιώτη Σαρρή, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα πριν από ενάμισι χρόνο με την έναρξη της πανδημίας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω των lock-down, που καθιστούσε δύσκολη και επικίνδυνη την προσέλευση των φοιτητών στα εργαστήρια. Ωστόσο, η προσπάθεια άξιζε και είχε αποτέλεσμα.

Η 15μελής ερευνητική ομάδα iGEΜ από φοιτητές και τρεις επιβλέποντες καθηγητές του πανεπιστημίου Κρήτης διακρίθηκε μεταξύ 40 χωρών, 350 ομάδων, όπου συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των σημαντικοτέρων πανεπιστημίων στον κόσμο, όπως MIT,  Harvard, Oxford, Cambridge.

Η ομάδα εργάστηκε με τις πρωτεΐνες του ιού. Το ασημένιο μετάλλιο για ένα βρώσιμο εμβόλιο αφορά μια πρωτότυπη ιδέα. «Πήραμε τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και τις τοποθέτησαν σε αναπτυχθούν σε φυτικά κύτταρα, και ειδικά σε μαρούλια. Στην συνέχεια, όταν αυτά καταναλώνονται, τότε διεγείρεται ο ανοσοποιητικός μηχανισμός, μέσω του επιθηλίου του εντέρου», εξηγεί ο κ. Σαρρής.

Μέσω αυτού αποκτάται ανοσία στον Covid και όπως τονίζει ο κ. Σαρρής, η ομάδα προέβη σε μια σημαντική καινοτομία. Συμπεριλάβαμε διαφορετικά στελέχη του ιού, την Βρετανική – ΑΛΦΑ μετάλλαξη, την νοτιοαφρικανική- ΒΗΤΑ και τον αρχικό κορΟνοϊό. Αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος της νόσου και αποτελεί επαρκέστατη ασπίδα προστασίας. Από το πειραματικό στάδιο σε ποντίκια έως το επόμενο στάδιο των δοκιμών σε πρωτεύοντα θα μεσολαβήσει περίπου 1,5 χρόνος. Εξαρτάται από τα αποτελέσματα, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο.

Σημειώνεται ότι από το έντερο γίνεται η απορρόφηση όλων των προϊόντων της πέψεως, μετάλλων, βιταμινών κλπ.. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο λεπτό έντερο προς απορρόφηση είναι υπό τη μορφή των αμινοξέων. Η μεταφορά τους στον οργανισμό γίνεται μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Οι μελέτες που θα συνεχιστούν θα βοηθήσουν και στην περίπτωση δυσαπορρόφησης, που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δολοφονία
Φρίκη: Πατέρας κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 14χρονη κόρη του κατά τη διάρκεια ενός «παιχνιδιού» στην κουζίνα
Η Σκάρλετ υπέκυψε από μεγάλη απώλεια αίματος, αφού το μαχαίρι διείσδυσε 11 εκατοστά βαθιά στο στήθος της και τρύπησε την καρδιά της
Φρίκη: Πατέρας κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 14χρονη κόρη του κατά τη διάρκεια ενός «παιχνιδιού» στην κουζίνα
international_hellenic_university
ΔΙΠΑΕΙ: Ποια είναι τα τρία τμήματα που εξισώνονται με Πολυτεχνικές σχολές
Τρία τμήματα του ΔΙΠΑΕ εξισώνονται με Πολυτεχνικές σχολές – Αναδρομική ισχύς για όλους τους αποφοίτους - Αναλυτικά το ΦΕΚ
ΔΙΠΑΕΙ: Ποια είναι τα τρία τμήματα που εξισώνονται με Πολυτεχνικές σχολές