Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε για μία ακόμη φορά ότι τα σχολεία δεν θα κλείσουν λόγω κορονοϊού, αφού το συχνό testing έχει κρατήσει τη διασπορά σε χαμηλά επίπεδα.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Γίνεται πολύ testing. H μαθητική κοινότητα κάνει δύο φορές την εβδομάδα self test. Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, αυτό απομονώνεται και όλες οι στενές επαφές του καταλήγουν να κάνουν εφτά τεστ την εβδομάδα δωρεάν (εργαστηριακά rapid και self test). Χάρη στον μηχανισμό των τεστ στα σχολεία γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και αντιμετωπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς. Και έτσι καταφέρνουμε να σταματήσουμε τη διασπορά» σημείωσε η υπουργός, προσθέτοντας βεβαίως ότι «Όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία».
Μιλώντας, πριν λίγο, στην ΕΡΤ η Ν. Κεραμέως είπε ότι «τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν» και επανέλαβε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μάλιστα αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, λέγοντας ότι περιμένει τη γνώμη της επιτροπής των ειδικών μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας.
«Καλώ τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια μεγάλη αύξηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Στις ηλικίες του λυκείου το ποσοστό πλησιάζει το 50%, στο γυμνάσιο το ποσοστό είναι στο 30%», είπε, διευκρινίζοντας ότι αφορά είτε μια δόση είτε κλεισμένο ραντεβού.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Τεστ και μόνο τεστ
Η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε ανέφικτη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξηθούν οι βάρδιες στα σχολεία και να αραιώσουν οι τάξεις και τόνισε πως αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στους γονείς. Επίσης, υπάρχουν πολλοί καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολεία και επίσης δε θα μπορούσε να καλυφθεί η ύλη, πρόσθεσε.
Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των τεστ και όχι των τμημάτων με λιγότερα παιδιά, είπε: «Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αυτή την στιγμή είναι το πάρα πολύ testing. Είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις πολλά τεστ από οτιδήποτε άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μια λύση η οποία κοστίζει πάρα πολύ. Το έκανε συνειδητά και για να προστατεύσει την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και για να διασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάνουν τόσα πολλά τεστ».
Τα στοιχεία
Χτες, Πέμπτη 25/11, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 148.244 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών από την αρχή της πανδημίας. Προχτές, ο αριθμός αυτός ήταν 146.796 κρούσματα. Δηλαδή σε μια μέρα είχαμε 1.448 νέα κρούσματα σε παιδιά. Το δε ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα κρούσματα αυτής της ηλικίας επι του συνόλου και από την αρχή της πανδημίας, έφτασε χθες το 16.4%, όταν την 1η Νοεμβρίου ήταν 14,9%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,5% σε λιγότερο από μήνα.
Επιπλέον, την εβδομάδα μεταξύ 15 με 21 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός ήταν 11.342, παρουσιάζοντας αύξηση +3.7% σε σχέση με την προηγούμενη και +6.5% σε σχέση με την προ-προηγούμενη. Το δε ποσοστό εμβολιασμού των νέων, παραμένει χαμηλό στο 10%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού.
Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου και την έναρξη των σχολείων έχουν καταγραφεί πάνω από 72.000 κρούσματα. Η αύξηση είναι της τάξης του +197.5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αποτελούν το 48% των συνολικών κρουσμάτων από το Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα.
Τα "15 κλειστά τμήματα στα 85.000" και άλλα παραμύθια
Ισως την πιο ενδεικτική απάντηση στον παραλογισμό Κεραμέως-κυβέρνησης που κάνουν ότι δε βλέπουν τι συμβαίνει μέρα με τη μέρα στα σχολεία, την έδωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά:
"Τι άλλο θα ισχυριστούν νια να κρύψουν την επικίνδυνη πολιτική τους (βλέπε συγχωνεύσεις τμημάτων), που αντιμετωπίζει τα μέτρα προστασίας του λαού σαν κόστος; Τι κι αν πάνω από 16 χιλιάδες παιδιά (0-17 ετών) νόσησαν το τελευταίο δεκαήμερο; Τι και αν το 22%-26% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι σε παιδιά, με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ; Την ώρα μάλιστα που άπαντες γνωρίζουν ότι ακόμη και αυτός ο υψηλός αριθμός ενδέχεται να είναι χαμηλότερος του πραγματικού, καθώς τα σελφ τεστ που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου, δεν έχουν μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πανηγυρίζει το ΥΠΑΙΘ ότι έχουν κλείσει ελάχιστα τμήματα και σχολεία! Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που δεν έχουν κλείσει περισσότερα σχολεία ή τμήματα, είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο πρωτόκολλο για «λουκέτο», μόνο αν νοσήσει το 50% + ένας των μαθητών ενός τμήματος. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα τμήματα είναι πολυάριθμα (άνω των 20 μαθητών) ή συγχωνεύονται (φτάνοντας ακόμη και τους 27-28 μαθητές), σημαίνει ότι τα τμήματα ή τα σχολεία δεν θα κλείσουν ακόμη κι αν οι μισοί μαθητές είναι άρρωστοι! Και μετά παραπονιούνται γιατί εύστοχα βαφτίστηκαν τα πρωτόκολλα αυτά, σαν πρωτόκολλα υπερμετάδοσης και όχι αντιμετώπισης του ιού… Οι απίστευτοι αυτοί ισχυρισμοί, θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν κυριολεκτικά για κλάματα. H κατάσταση είναι πλέον οριακή, επικίνδυνη" Την άμεση κατάργηση του 50%+1 εξάλλου (όπως και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις) έχουν καιρό τώρα ζητήσει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη