Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όπου εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της πρόσληψης των ειδικών φρουρών που αναμένεται να στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Με κεντρικό σύνθημα «Το πανεπιστήμιο δεν είναι φυλακή, αυτός ο νόμος θα ανατραπεί» διαμαρτύρονται οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι έχουν αναρτήσει πανό έξω από το ΣτΕ, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου.
Η προσφυγή κατατέθηκε από 10 συλλόγους καθηγητών ΑΕΙ, διοικητικών υπαλλήλων, ΕΔΙΠ, φοιτητές, αλλά και από μεμονωμένα άτομα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται στον απόηχο των καταγγελιών εργαζομένων στα ΑΕΙ ότι το υπουργείο Παιδείας συνέδεσε την έγκριση του νέου νόμου από τα ιδρύματα με την καταβολή της πενιχρής χρηματοδότησης.
Παρά το τσουχτερό κρύο, εκπρόσωποι των καθηγητών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ και των φοιτητικών συλλόγων δίνουν το παρών έξω από το ΣτΕ τονίζοντας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, όπως ιδεοληπτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα υπογραμμίζουν ότι τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο παραγωγής γνώσης και επιστήμης.
Ελλάδα, όπως Τουρκία του Ερντογάν
«Αν δεν κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση, η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που θα είναι εγκατεστημένη η αστυνομία στα πανεπιστήμια» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης ο πληρεξούσιος δικηγόρος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης. Όπως είπε «σε καμία περίπτωση, κανένας πανεπιστημιακός δεν αμφισβητεί την ανάγκη καλύτερης προστασίας και ασφάλειας των πανεπιστημίων, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με τους όρους που ισχύουν την υπόλοιπη Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, με εξαίρεση τα αυταρχικά καθεστώτα και την Τουρκία του Ερντογάν».
Προανήγγειλε μάλιστα την προσφυγή της Ελλάδας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου η χώρα μας να μην είναι «μαζί με την Τουρκία το μαύρο πρόβατο σε όλη την Ευρώπη, με την αστυνομία μονίμως εγκατεστημένη στα πανεπιστήμια».
Ο κ. Κοντιάδης όχι μόνο εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες αλλά υπογράφει και ο ίδιος την αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζοντας πως η εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ξεπερνά τα όρια που θέτει το ελληνικό Σύνταγμα. «Πρόκειται για μια διαρκή διολίσθηση, πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αυτονόητα, παύουν πια να είναι, και αυτή τη συζήτηση θα κάνουμε μεθαύριο στο δικαστήριο» είπε, υπογραμμίζοντας πως η προσφυγή αποτελεί την τελευταία ασπίδα για την προστασία μιας σειράς συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών και ρυθμίσεων.
Οι προσφεύγοντες
1. Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ
2. Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου
3. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών
4. Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
5. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
6. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
7. Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑΔΑ
8. Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ
9. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ
10. Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση