sxoleia-mathites
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Καλούνται να συνεργαστούν όλες οι δημόσιες δομές αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας (σχολικών μονάδων, αποκεντρωμένων υπηρεσιών κτλ) για την καταχώριση στην πλατφόρµα των κτηρίων

Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει πως μετά από τη συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Δημόσια Διοίκηση που διενεργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας, εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων µε Αναπηρία (ΕΣΔ) (), το οποίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Στον στόχο 20 του εν λόγω Σχεδίου είχε προβλεφθεί η διενέργεια δράσεων για τη διασφάλιση της «Προσβασιμότητας στο Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον». Ειδικότερα, η πρώτη εξ αυτών των δράσεων αφορά στη «δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση βελτιώσεων προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον οριζόντια, ξεκινώντας από τα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται να συνεργαστούν όλες οι δημόσιες δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (σχολικών μονάδων, αποκεντρωμένων υπηρεσιών, κοκ) με τα αντίστοιχα Σημεία Αναφοράς των Δήμων για την καταχώριση στην πλατφόρµα των κτηρίων, σύµφωνα µε τα ανωτέρω.

Για την άμεση επικοινωνία των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων ή των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών των ανωτέρω δομών με τα αντίστοιχα Σημεία Αναφοράς ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν έχει γίνει εκ μέρους τους ή σχετική καταχώρηση ή αν χρειάζεται να γίνει αντίστοιχη εξουσιοδότηση των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων ή των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών για την καταχώριση των εν λόγω στοιχείων, ιδίως στους πολυπληθείς Δήμους ή Περιφερειακές Ενότητες.

Επισηµαίνεται ότι όσα κτήρια καταχωρίζονται έως την 31η Μαρτίου 2022 δεν καθίστανται αυθαίρετα και εντάσσονται στον προγραµµατισµό για την οριζόντια αποκατάσταση της προσβασιµότητας και την εύρεση χρηµατοδοτικών εργαλείων.

Α. Νοµοθετικό πλαίσιο

Στον νόµο 4782/2021 (Α΄ 36) περιγράφονται τα διακριτά στάδια υλοποίησης της Δράσης 1 του Στόχου 20 του ΕΣΔ. Ειδικότερα, με το άρθρο 210 του ν. 4782/2021 (Α΄ 36) τροποποιήθηκε το άρθρο 26 του Νέου Οικοδοµικού Κανονισµού (ν. 4067/2012, Α΄ 79) µε στόχο την επίτευξη προσβασιµότητας χωρίς φραγµούς για τα άτοµα µε αναπηρία και τα εµποδιζόµενα άτοµα. Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης της εν λόγω Δράσης προβλέπεται η καταχώριση κτηρίων που στεγάζουν δηµόσιες υπηρεσίες σε πλατφόρµα που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προκειµένου να αξιολογηθεί η προσβασιµότητά τους. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας εξειδικεύθηκε µε την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΓΔΧΣ/70755/614/2021 υπουργική απόφαση (Β' 3756). Η προθεσµία καταχώρισης των κτηρίων από τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Δήµους της Χώρας έχει παραταθεί µε την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/125111/1664 υπουργική απόφαση έως την 31η Μαρτίου 2022.

Β. Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία καταγραφής στοιχείων υφιστάµενων κτηρίων και υποδοµών για την προσβασιµότητά τους σε άτοµα µε αναπηρία και εµποδιζόµενα άτοµα.

Από τις 21 Σεπτεµβρίου 2021 έχει ξεκινήσει η καταγραφή στοιχείων υφισταµένων κτηρίων που στεγάζουν δηµόσιες υπηρεσίες στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρµα, ένα πληροφοριακό σύστηµα το οποίο σχεδιάσθηκε, αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από το ΤΕΕ.

Η κυριότητα του πληροφοριακού συστήµατος «Καταγραφή στοιχείων προσβασιµότητας κτηρίων δηµοσίου ενδιαφέροντος» ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η διαδικτυακή πύλη του πληροφοριακού συστήµατος θα είναι προσβάσιµη µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δηµόσιας Διοίκησης (gov.gr), την οποία θα χρησιµοποιούν όλοι οι εµπλεκόµενοι στις διαδικασίες της καταγραφής στοιχείων προσβασιµότητας κτηρίων. Η δοµή, το περιεχόµενο και οι διαδικασίες διαχείρισης του περιεχοµένου της διαδικτυακής πύλης καθορίζονται στην υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 Υπουργική Απόφαση «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» (Β΄ 1301).

Γ. Τι δηλώνεται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρµα

Στο στάδιο της καταχώρισης στοιχείων στην πλατφόρµα, τα πεδία απευθύνονται στα Σηµεία Αναφοράς και σε υπηρεσίες/στελέχη των Υπουργείων, Περιφερειών και Δήµων και εποπτευόµενων φορέων που δύνανται να τους συνδράµουν στο έργο αυτό. Η συμπλήρωση των πεδίων δεν απαιτεί καταρχήν ειδικές τεχνικές γνώσεις.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες