katastimata-lockdown
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Τελικά, που καταλήγουμε; στο «περασμένα, μη ξεχασμένα»;

Στις 22 Μαρτίου 2020, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιβάλλει έξαφνα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19.

Ο κόσμος τρομοκρατημένος από την έλευση του νέου κορωνοϊού επιλέγει να τηρήσει τα μέτρα ευλαβικά, κατά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης.

1η καραντίνα λοιπόν με ελάχιστους θανάτους και κρούσματα εν Ελλάδι. 

Έπειτα, ήρθε το καλοκαίρι, της χαλάρωσης και της μη οχύρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από πλευράς πολιτείας. 

Στον αντίποδα, ο κορωνοϊός επανήλθε σκληρότερος από ποτέ. 

Με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, συν διασωληνωμένους.

Απόρροια των παραπάνω, το 2ο lockdown στην Ελλάδα όπου διήρκησε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, διότι μείναμε δυστυχώς στα λόγια κι όχι στις πράξεις. 

Χιλιάδες ασθενείς-κόβιντ, κατά τη 2η καραντίνα, ξεψύχησαν εκτός μεθ εξαιτίας της επιτελικής ανικανότητας του κράτους. 

Όσο για τα κανάλια, η απώλεια έγινε συνήθεια και οι διασωληνωμένοι απλοί αριθμοί αναμετάδοσης στα τηλεοπτικά  πάνελ των ειδήσεων.

Τα περιοριστικά μέτρα διήρκεσαν έως και το α' εξάμηνο του 2021, μ' έναν τραγικό απολογισμό για τα δεδομένα της μικρής (γεωγραφικά) χώρας μας.

Μολονότι, γνωρίζαμε πλέον ότι ο ιός είναι αδύναμος το καλοκαίρι αλλά συνάμα σκληρότερος τον χειμώνα, παραμείναμε στο ίδιο έργο θεατές.

Οι ελάχιστοι ελέγχοι σε μαζικούς χώρους καθώς και η καθολική αίσθηση περί του τέλους της πανδημίας από πλευράς πολιτείας, επανέφεραν τους σκληρούς δείκτες του Κορωνοίού σε δυσθεώρητα ύψη.

Στον αντίποδα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και η εθνική εμβολιαστική εκστρατεία δε «δούλεψαν» αποτελεσματικά, όπως περίμεναν πολλοί.

Μέχρι και σήμερα όπου όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι διατείνονται για την κατάργηση των πιστοποιητικών πριν από τις διακοπές του Πάσχα, τα κρούσματα παραμένουν στα 20.000 ημερησίως, ενώ χάνουμε καθημερινά 50 συμπολίτες μας.

Παράλληλα, αναμένουμε (ως χώρα) νέο κύμα κοβιντ απ' τον ερχόμενο  Σεπτέμβρη όπου θα επιστρέψουν και πάλι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Τελικά, που καταλήγουμε; στο "περασμένα, μη ξεχασμένα";

Η Πανδημία σαφώς είναι ακόμη εδώ και ο κίνδυνος τριγύρω μας.

Το εμβόλιο με τη σειρά του σώζει ζωές αλλά δεν περιορίζει δυστυχώς τη νόσηση από τον κόβιντ, όπως περίμεναν δηλαδή ειδικοί και πολιτικοί.

Συνεπώς, η πολιτεία οφείλει να αλλάξει επιτέλους τη στρατηγική της στο θέμα της πανδημίας, διότι χάθηκαν 16.000 συμπολίτες μας από παλινωδίες/καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού σε σύνολο 27.000 θανάτων Κορωνοϊού.

Κλείνοντας μ' αυτόν τον κάπως σύντομο απολογισμό για τα 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κάθε πολίτης οφείλει να προσέχει και να προστατεύει τον περίγυρό του, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας μαζί με το εμβόλιο. 

Αν κάτι όμως χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αυτή η χώρα, είναι ένα οχυρωμένο ΕΣΥ για όλους, δίχως διακρίσεις κι αποκλεισμούς.

Γιατί σ' αυτό που ζούμε 2 και πλέον χρόνια, είμαστε όλοι μαζί, και είμαστε πραγματικά λίγοι (αριθμητικά) για να χανόμαστε απ' οποιοδήποτε παλιό-ιό. 

*Φιλόλογος, Ειδικός Παιδαγωγός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
dieuthintes_1.jpg
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
Πειθαρχικά αντί για μονιμοποιήσεις στη Δυτική Αττική - Καταγγελίες για αυταρχικές πρακτικές
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
myschool_b2_0.jpg
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες
Πώς θα γίνει η επικαιροποίηση του πληροφοριακού συστήματος myschool έως τις 2 Δεκεμβρίου, ως προς τις διευθύνσεις μονίμου κατοικίας όλων των...
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες