Σε αναβρασμό βρίσκονται από προχτές χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, μετά από την απόφαση της διοικούσας του επιτροπής να εισηγηθεί συγχωνεύσεις και μεταφορά Τμημάτων του ιδρύματος από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, εξέλιξη που εφόσον συμβεί θα οδηγήσει σε αιφνίδια και αναγκαστική «μετακόμιση» περίπου 6.000 φοιτητές και τους καθηγητές τους!
Οι φοιτητές οργανώνουν σήμερα κινητοποίηση στις 12:00 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ και αναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν προηγήθηκε διάλογος, αλλά ούτε και ενημέρωση, καθώς έμαθαν για την απόφαση από αναφορές στον Τύπο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ κ. Καΐση, που μίλησε στο Makthes.gr η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς έχει παρθεί με πλειοψηφία της Διοικούσας. Στο ερώτημα που τέθηκε για τον χαρακτήρα της απόφασης και αν είναι δίκαιο έτσι βίαια, να μεταβούν 6 χιλιάδες φοιτητές, 60μέλη ΔΕΠ και προσωπικό της γραμματείας των τμημάτων από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, ο Πρόεδρος έδειξε προς το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας πως εκείνο έχει την οριστική απάντηση και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τις παραμέτρους αυτές.
Η ανακοίνωση του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
"Με λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόταση – απόφαση της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ με την οποία προτείνεται στο Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς την τήρηση κανενός κριτηρίου ακαδημαϊκότητας, από αυτά που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έθεσε στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα.
Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ιδρύθηκε από συγχώνευση 2 Τμημάτων-μετά από εμπεριστατωμένη έκθεση σκοπιμότητας βιωσιμότητας- για να καλύψει τις ανάγκες της Παραγωγής και Διοίκησης στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, με ένα 5ετές και μοντέρνο Πρόγραμμα Σπουδών, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2019) το Τμήμα ΜΠΔ ήταν το 1ο σε προτιμήσεις πανελλαδικά για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ την δεύτερη χρονιά 4ο σε σύνολο 350 Τμημάτων του Μηχανογραφικού με 2995 και 3154 υποψηφίους φοιτητές αντίστοιχα. Έχει περίπου 2500 ενεργούς φοιτητές, 24 μέλη ΔΕΠ, 3 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 2 Ερευνητικά Εργαστήρια και 14 υποψηφίους διδάκτορες. Υπάρχουν άλλα δύο ομοειδή Τμήματα, ένα στην Ξάνθη κι ένα στα Χανιά.
Αντί η Διοικούσα Επιτροπή να φροντίσει για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του Τμήματος -η οποία καθυστερεί απαράδεκτα- με την αναγνώριση του 5ου έτους ως Integrated Master και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Μηχανικού στους αποφοίτους μας, προχωρά, χωρίς καμία διαβούλευση, σε πρόταση μεταφοράς του Τμήματος στις Σέρρες, εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων.
Θα πρέπει να αντιληφθούν οι διοικούντες του ΔΙΠΑΕ αλλά και του υπουργείου πως οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος δεν είναι πειραματόζωα ή πιόνια στη σκακιέρα της πολιτικής τους. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία που στοχεύει στην διάλυση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης".
Συρίγος: Δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση
Για το ζήτημα αυτό μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.
«Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το κάθε πανεπιστήμιο να καταθέσει τις προτάσεις του για το τι θα γίνει με τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Η προθεσμία ήταν η 31η Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κατέθεσε τις προτάσεις του. Οι εν λόγω προτάσεις θα τεθούν υπόψιν της αρμόδιας Εθνικής Αρχής για τη δημόσια εκπαίδευση, που είναι ανεξάρτητη αρχή, και θα κρίνει από ακαδημαϊκής πλευράς και πλευράς επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκαταστάσεως (επαγγελματικά) τι ακριβώς συμβαίνει. Στη συνέχεια θα έρθουν οι προτάσεις στο υπουργείο για να κριθούν συνολικά» σημείωσε.
«Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται μέτρα για να μην θιγούν αυτοί που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν καταργηθεί κάποιο τμήμα, πάντα θα ληφθεί υπόψιν όσοι φοιτούν σε αυτό, να αποφοιτήσουν κανονικά (…) Συνήθως αυτό που γίνεται είναι το να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους οι φοιτητές εκεί όπου βρίσκονται. Δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση» επισήμανε ο κ. Συρίγος.
Απαντώντας στους φοιτητές που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον των ίδιων και των σχολών τους μέσω της ΕΡΤ στην εκπομπή, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα ελεγχθούν κριτήρια βάσει των οποίων θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Είναι πρόωρο να πω ο,τιδήποτε άλλο πριν έρθουν οι σχετικές προτάσεις στο υπουργείο», τόνισε.
Προτάσεις χωρίς λογική
Εξάλλου, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων στο ΔΙΠΑΕ, είπε ότι «τόσο η πρόταση του προέδρου όσο και το πρακτικό που στάλθηκε στο υπουργείο στερούνται οποιασδήποτε ακαδημαϊκής λογικής, δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση -πόσο μάλλον διαβούλευση- με τα Τμήματα που αναφέρονται. Αν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, 6.000 φοιτητές θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, 5.500 θα βρεθούν χωρίς το τμήμα ή σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που φοιτούσαν. Πρόκειται για μια πρόταση που στοχεύει στην αποδόμηση και, προοπτικά, στη διάλυση του ΔΙΠΑΕ με την παρούσα μορφή του. Είναι με άλλη μορφή το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ 2» για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αυτή τη φορά με Δούρειο Ιππο τη διορισμένη από το υπουργείο Διοικούσα Επιτροπή του».
Ειδικά η πρόταση για κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Σχολής Μηχανικών με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με μόνο δεδομένο «ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 είναι 90 φοιτητές, εκ των οποίων μόνο 36 προέρχονται από ΓΕΛ», έχει προκαλέσει και άλλου είδους αντιδράσεις. Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ «προκειμένου να τεκμηριώσει την απόφαση, χρησιμοποιεί και εισάγει έναν ανεπίτρεπτο εκπαιδευτικό ρατσισμό, αφού διαχωρίζει τους εισαχθέντες ανάλογα με την εκπαιδευτική τους προέλευση (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ)».
Συγκέντρωση στη Θέρμη
Σφοδρές είναι ήδη οι αντιδράσεις των φοιτητών, καθώς μόνο σε πρώτη φάση, χθες, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη, διαμαρτυρόμενοι για τις προτάσεις της διοίκησης. Ούτε ο πρόεδρος ούτε κάποιο άλλο μέλος της διοικούσας ήταν παρόντες για να συναντηθούν με τους φοιτητές, οι οποίοι άρχισαν παράλληλα τη συγκέντρωση υπογραφών. Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, σήμερα το μεσημέρι (12.00), φοιτητές και καθηγητές πρόκειται να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Οπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιάννης Γαβριηλίδης, φοιτητής του ΔΙΠΑΕ, μέλος του Bloco, «αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στα σχέδια της διοίκησης και του υπουργείου Παιδείας. Τους λέμε καθαρά να μην κάνουν καμία σκέψη για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Και θα καταλάβουν ότι θα βρουν όλους τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ ενωμένους απέναντί τους».
Η Κεραμέως περιμένει
Ολα αυτά βέβαια, ενώ τα βλέπει η υπουργός Παιδείας δεν τοποθετείται και περιμένει να ανακοινώσει συνολικά τις αποφάσεις της για συγχωνεύσεις, παρότι η πλειονότητα των ιδρυνάτων έχει ζητήσει ιδρύσεις νέων τμημάτων και όχι συγχωνεύσεις. Η μόνη αναφορά που έκανε ως τώρα, έγινε προχτές σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπου εξήγησε τα τρία κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίσει:
«Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την διαδικασία αυτή είναι τρία. Τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και την διάρθρωσή του. Δεύτερο στοιχείο είναι τυχόν προτάσεις πανεπιστημίων. Υπάρχουν κάποια πανεπιστήμια που έχουν προτείνει έναν εξορθολογισμό, κάποια αναδιάταξη του ακαδημαϊκού τους χάρτη. Και το τρίτο είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι ανάγκες στην αγορά εργασίας».
«Αυτά τα τρία στοιχεία λαμβάνονται υπόψη, εμείς θα επεξεργαστούμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων και από κει και πέρα θα προβούμε στις επόμενες ενέργειες. Θα ζητήσουμε την γνώμη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως λέει ο νόμος και από κει και πέρα πάντα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα προβούμε όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Γιαννούλης: «Χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση και με αυταρχικό τρόπο η διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου εισηγείται την κατάργηση δύο τμημάτων, τη μεταφορά άλλων δύο και τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων, γεγονός που θα έχει αρνητικό αποτύπωμα σε 8000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας» τόνισε «Στο Κόκκινο», ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών Χρήστος Γιαννούλης.
Επιπλέον, το ΔΙΠΑΕ έχει εισηγηθεί τη μεταφορά της Νοσηλευτικής σχολής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη και ένταξή της στο Δημοκρίτειο Θράκης
Σημειώνεται ότι εκτός από το ΔΙΠΑΕ, συγχωνεύεις μέχρι στιγμής έχουν προταθεί και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Σύγκλητος του οποίου προτείνει τη μετονομασία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης σε Τμήμα Μάρκετινγκ και την απορρόφηση του Τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη