Thumbnail
Οι Έλληνες εκδότες επιστημονικών βιβλίων καταγγέλλουν την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια - «Είναι βέβαιη η παράνομη αναπαραγωγή και διακίνησή τους»

Την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια και την διανομή τους ηλεκτρονικά, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων. Μάλιστα, δόθηκε διορία έως τον Μάϊο του τρέχοντος έτους, να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή το 25% των συγγραμμάτων, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους εκδότες να τα μοιράσουν ούτε σε έντυπη. 

Ως επακόλουθο αυτής της απόφασης του υπουργείου, είναι η παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση των βιβλίων αλλά και η ραγδαία μείωση των εσόδων από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο προς συγγραφή νέων βιβλίων.

«Με αυτόν τον εκβιασμό το Υπουργείο Παιδείας στερεί κατ’ ουσίαν από τους φοιτητές την πρόσβαση στο δωρεάν βιβλίο, αφού θέτει ως προϋπόθεση διανομής έντυπων συγγραμμάτων την άνευ ασφάλειας παράδοση των ηλεκτρονικών», τονίζουν οι εκδότες, ενώ γνωστοποιούν πως αρνούνται να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να θέσουν στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας τα συγγράμματά τους, δίχως την απαιτούμενη ασφάλεια.

Τελεσίγραφο από το υπουργείο Παιδείας

Ο Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας, κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, κάλεσε τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) να συζητήσουν με τους τεχνικούς συμβούλους του Υπουργείου τη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, θέτοντας, όπως αναφέρουν στο δελτίο τύπου, ως λύση προστασίας το Σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) γνωστής εταιρείας.

Από την πλευρά τους οι εκδότες παρουσίασαν τις αδυναμίες της εν λόγω πρότασης, ζητώντας χρόνο για την αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίσουν το περιεχόμενο των βιβλίων, με τον Α. Δημητρόπουλο να αρνείται, θέτοντας τελεσίγραφο.

«Ο κ. Γ.Γ. αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα έθεσε αντ’ αυτού τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο, για να μπορέσουν οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στα δωρεάν συγγράμματα, πρέπει οι εκδότες να υποκύψουν στον εκβιασμό και να παραδώσουν τα βιβλία τους βορά στην πειρατεία», υπογραμμίζει ο σύλλογος.

«Ως Έλληνες πολίτες και εκδότες συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Υπουργείου περί παροχής ηλεκτρονικού βιβλίου, όμως τέτοιου είδους παροχή στερείται νοήματος δίχως την προηγούμενη διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», λένε οι εκδότες και συνεχίζουν επισημαίνοντας πως αν χαθεί η προστασία αυτή, θα χαθεί και το κίνητρο για νέες εκδόσεις, «αφού τα συγγράμματα θα διαρρέουν στο διαδίκτυο παράνομα, ενδεχόμενο το οποίο θα οδηγήσει σε αποεπιστημονικοποίηση της χώρας. Άρα, για ποια, λοιπόν, σύγχρονη κοινωνία γνώσης μιλάμε;»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

magic school texniti noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη και Magic School A.I.: Σχεδιασμός μαθημάτων για εκπαιδευτικούς
Πώς να σχεδιάσετε ένα μάθημα με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης - Δείτε ένα πρακτικό παράδειγμα από το magic School A.I.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Magic School A.I.: Σχεδιασμός μαθημάτων για εκπαιδευτικούς