kke koinovouleutiki omada
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Άρση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στον τόπο διορισμού – Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση – Καταγγέλλει τα άλλα κόμματα ότι δεν έβγαλαν άχνα»

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών σωματείων που κινητοποιούνται το τελευταίο διάστημα για τη μείωση του χρόνου παραμονής στον τόπο διορισμού για τους νεοδιόριστους τάχθηκε το ΚΚΕ φέρνοντας τροπολογία χθες στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, την οποία υπέγραφαν οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιάννης Δελής, υιοθετείται το αίτημα των εκπαιδευτικών για μείωση του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους σε έναν χρόνο από δύο που είναι σήμερα. Αν περνούσε η σχετική τροπολογία θα δινόταν η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς μετά από ένα έτος παραμονής στον τόπο διορισμού τους να καταθέτουν αίτημα μετάθεσης ή απόσπασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ασυζητητί, ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι και τα υπόλοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης τήρησαν σιγή ιχθύος.

Τι υποστηρίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση

Στην Αιτιολογική Έκθεση γίνεται αναφορά στη διάταξη που ισχύει σήμερα και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή για δύο χρόνια, και τονίζεται:

«-- Επειδή η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, από την περιοχή ενδιαφέροντός τους, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζει να αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να εργάζονται σε παραπάνω από ένα σχολεία και μετακινούνται συνεχώς.

-- Επειδή αυτοί οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές και έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα με προσωπικό και οικονομικό κόστος για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία της χώρας, μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και την οικογένειά τους.

-- Επειδή όταν έγιναν οι τελευταίοι διορισμοί δεν δόθηκαν, ούτε καλύφθηκαν όλα τα κενά στα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5α του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/2020), ώστε οι νεοδιοριζόμενοι, μετά την υπηρέτηση τουλάχιστον ενός (1) έτους στην περιοχή διορισμού τους, να θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης σε άλλο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί».

Αναλυτικά η Τροπολογία 

Θέμα: Άρση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων στον τόπο διορισμού

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το άρθρο 62 του Ν. 4589/2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 επί κυβέρνησης Ν.Δ. οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί «υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάση γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται».

-Επειδή η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, από την περιοχή ενδιαφέροντός τους, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζεται και αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να εργάζονται σε παραπάνω από ένα σχολεία και μετακινούνται συνεχώς,

-Επειδή αυτοί οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές και έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα με προσωπικό και οικονομικό κόστος για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία της χώρας, μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και την οικογένειά τους,

-Επειδή, όταν έγιναν οι τελευταίοι διορισμοί, δεν δόθηκαν ούτε καλύφθηκαν όλα τα κενά στα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
Προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5α του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/2020), ώστε οι νεοδιοριζόμενοι μετά την υπηρέτηση τουλάχιστον ενός (1) έτους στην περιοχή διορισμού τους να θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης σε άλλο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».

Η παρ. 5α του άρθρου 62 του ν. 4589/2019, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 αντικαθίσταται ως εξής:
«5.α) Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ) ή του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ), κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του π.δ. 154/1996 (Α' 115).

Η οριστική τοποθέτησή τους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των μεταθέσεων στο πλαίσιο της οποίας συγκρίνονται, κατά περίπτωση, με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, μέλη ΕΕΠ ή ΕΒΠ του κλάδου τους. Με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου, οι νεοδιοριζόμενοι μετά την υπηρέτηση τουλάχιστον ενός (1) έτους στην περιοχή διορισμού τους θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης σε άλλο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

Σε περίπτωση διορισμού στην ΕΑΕ ισχύει η υποχρέωση του τρίτου εδαφίου και, επιπροσθέτως, ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην ΕΑΕ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α΄45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που αποδεικνύει τα ανωτέρω».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα