Συνεχίζονται οι αντιδράσεις διοικήσεων Σχολών των πανεπιστημίων, οι οποίες διαπίστωσαν αιφνιδιαστικά ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως κατήργησε με ένα άρθρο, το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που διαχειρίζονταν για χρόνια πανεπιστημιακές εκτάσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Με νέα ανακοίνωση, η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος διαμαρτύρεται έντονα για τις πρακτικές Κεραμέως, σημειώνοντας πως με το περιβόητο άρθρο 296 του Νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ», καταργούνται τα δύο ταμεία διοίκησης δηλ. του αγροκτήματος και των δασών ως αυτόνομα ΝΠΔΔ, χωρίς καν να υπάρχει καμία σχετική αιτιολογική έκθεση.
Ειδικότερα, η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος είναι μία από τις 11 Σχολές του ΑΠΘ και αποτελείται από δύο Τμήματα: το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει η διοίκηση της Σχολής «λόγω των ειδικών απαιτήσεων που προκύπτουν από το επιστημονικό αντικείμενο που θεραπεύουν, το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης και έρευνας των δύο Τμημάτων πραγματοποιείται εδώ και 80 περίπου χρόνια στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος και στα δάση του Περτουλίου και του Ταξιάρχη, αντίστοιχα. Δυστυχώς, αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρχει στο κείμενο της διαβούλευσης, το άρθρο 296 του Νομοσχεδίου Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ, καταργεί τα δύο ταμεία διοίκησης δηλ. του αγροκτήματος και των δασών ως αυτόνομα ΝΠΔΔ, χωρίς επίσης να υπάρχει καμία σχετική αιτιολογική έκθεση».
Αναφέρει μάλιστα ότι παρά «τις έντονες προσπάθειες και εκκλήσεις του συνόλου των καθηγητών της Σχολής μας, των 42 προσωπικοτήτων και επικεφαλής φορέων που υπέγραψαν για την απόσυρση της διάταξης (σήμερα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος) και των εκατοντάδων πολιτών που εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 296 παρέμεινε στο νομοσχέδιο. Ως διοίκηση της Σχολής θεωρούμε ότι τόσο ο τρόπος ψήφισης όσο και το περιεχόμενο του άρθρου 296 αποτελεί πρωτόγνωρο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα εμπαιγμό δύο ιστορικών Τμημάτων και αφήνει ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της μεθόδευσης».
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος είναι μία από τις 11 Σχολές του ΑΠΘ. Είναι όμως μία από τις ιστορικότερες Σχολές όχι μόνο του ΑΠΘ αλλά και της Ελλάδας καθώς τα δύο Τμήματα που την αποτελούν, το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, έχουν μια ιστορία αδιάκοπης λειτουργίας περίπου 100 ετών.
Στο διάστημα αυτό οι δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι των δύο Τμημάτων έχουν τεκμηριωμένα προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και οικονομία της χώρας μας, ενώ παρά τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια (χρηματοδότηση, υποστελέχωση κ.λπ.), η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος βρίσκεται σταθερά στις πρώτες (αν όχι στην πρώτη) θέσεις στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και οικονομικών πόρων ανά μέλος ΔΕΠ στο ΑΠΘ, ενώ τα δύο Τμήματά της κατατάσσονται σταθερά στην κορυφή των αντίστοιχων Ελληνικών Τμημάτων και ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.
Λόγω των ειδικών απαιτήσεων που προκύπτουν από το επιστημονικό αντικείμενο που θεραπεύουν, το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης και έρευνας των δύο Τμημάτων πραγματοποιείται εδώ και 80 περίπου χρόνια στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος και στα δάση του Περτουλίου και του Ταξιάρχη, αντίστοιχα. Δυστυχώς, αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρχει στο κείμενο της διαβούλευσης, το άρθρο 296 του Νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ», καταργεί τα δύο ταμεία διοίκησης δηλ. του αγροκτήματος και των δασών ως αυτόνομα ΝΠΔΔ, χωρίς επίσης να υπάρχει καμία σχετική αιτιολογική έκθεση.
Παρά τις έντονες προσπάθειες και εκκλήσεις του συνόλου των καθηγητών της Σχολής μας, των 42 προσωπικοτήτων και επικεφαλής φορέων που υπέγραψαν για την απόσυρση της διάταξης (σήμερα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος) και των εκατοντάδων πολιτών που εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 296 παρέμεινε στο νομοσχέδιο.
Ως διοίκηση της Σχολής θεωρούμε ότι τόσο ο τρόπος ψήφισης όσο και το περιεχόμενο του άρθρου 296 αποτελεί πρωτόγνωρο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα εμπαιγμό δύο ιστορικών Τμημάτων και αφήνει ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της μεθόδευσης.
Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε και ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος, ώστε η διάταξη αυτή να μην ισχύσει για τα δύο ΝΠΔΔ. Δύναμή μας η ομοθυμία των μελών της Σχολής και η συγκινητική συμπαράσταση από την κοινωνία και τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη