Το ερώτημα αυτό άραγε βρίσκει απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλ. Κόπτση: «το υπουργείο Παιδείας θα καλύψει όλα τα κενά που θα δηλωθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (εναπομείναντα κενά, κενά από άδειες κλπ.)»;
Γιατί αν όχι, τότε εκατοντάδες φιλόλογοι του ευαίσθητου και πολύπαθου κλάδου της ΕΑΕ θα μείνουν πάλι στα αζήτητα και θα δουν να χαμηλώνει ο πήχης για τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων που αφορούν την παράλληλη στήριξη και την λειτουργία τμημάτων ένταξης. Αναφορικά με τα τελευταία ας σημειωθεί ότι, ενώ έχει εγκριθεί η σύστασή τους, η κυβέρνηση φαίνεται να κωλυσιεργεί με το σχετικό ΦΕΚ.
Αν όχι, για πολλοστή φορά ματαιώνεται η «γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική προοπτική της χώρας» που επικαλούνται κυβερνητικοί εκπρόσωποι, κατακρεουργείται ο δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης διολισθαίνοντας σε μια εκπαίδευση δύο ταχυτήτων και σε μια αναχρονιστική και άνιση μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον ενθαρρύνεται και παρατείνεται θεσμικά η φοίτησή τους σε ειδικά σχολεία, ενάντια στις αξίες της συμπερίληψης.
Αν όχι, η ειδική αγωγή Β/θμιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στον κλάδο φιλολόγων, για άλλη μια φορά υπονομεύεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας διαψεύδοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί “κάλυψης όλων των κενών”, “όλοι οι καθηγητές στην θέση τους”, που πλέον ηχούν στα αυτιά μας ως ειρωνικές και ουτοπικές!
Αν όχι, οι γονείς για άλλη μια φορά θα σηκώσουν το βάρος της στήριξης των παιδιών τους που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης οδηγώντας τους σε οικονομική αφαίμαξη. Και διερωτόμαστε το εξής πια παράδοξο:
Πώς το Υπουργείο Παιδείας, με πρωτοφανή ανοχή και χωρίς ενοχές, παραγκωνίζει και μεροληπτεί αναιτιολόγητα κατά των οικογενειών με παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αποφοιτούν από το δημοτικό;
Με ποιο σκεπτικό δίνεται βαρύτητα μόνο στην Α/θμια εκπαίδευση;
Πώς οι ανάγκες των παιδιών αυτών εξαλείφονται ως δια μαγείας μεταπηδώντας στην Β/μια εκπαίδευση;
Άλλωστε και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 8.688 προσλήψεις ΕΑΕ στην Α/θμια έναντι 2.200 στην Β/θμια κατά την Α΄ φάση με το 36% των αναγκών να παραμένει χωρίς κάλυψη, τη στιγμή μάλιστα που, μετά τις δηλώσεις των νέων κενών από τις σχολικές διευθύνσεις, το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί.
Ενόψει, λοιπόν, της επικείμενης Β΄ φάσης προσλήψεων εκπαιδευτικών ζητάμε επιτακτικά να ενημερωθούμε σαφώς για την “αναβάθμιση της εκπαίδευσης” σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των ιθυνόντων του Υπουργείου Παιδείας. Η περί ης ο λόγος «αναβάθμιση» θέτει στο προσκήνιο την παιδεία ως αυτονόητο δημόσιο αγαθό με κύριο γνώμονα το θετικό κοινωνικό πρόσημο;
Επιτέλους, η κ. Ν. Κεραμέως ας αφουγκραστεί έμπρακτα και αδιακρίτως τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας! Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε αντίστοιχη μέριμνα με αυτήν της Α/θμιας εκπαίδευσης! Αξιοποίηση μεγάλου μέρους των διαθέσιμων πιστώσεων για τον κλάδο ΠΕ02 ΕΑΕ, ανακουφίζοντας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες στην Β/θμια εκπαίδευση. Ζητάμε απερίφραστα πλήρη και όχι μερική κάλυψη των κενών στον κλάδο της ΕΑΕ. Απαιτούμε συνέπεια λόγων και έργων από τον κ. Αλ. Κόπτση και ξεκάθαρη τοποθέτησή του απέναντι στις πρόσφατες δεσμεύσεις του! Θα δοθεί προτεραιότητα στην ειδική αγωγή Β/θμιας εκπαίδευσης;
Υγ: Με τους γονείς των παιδιών στο πλευρό μας δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι η φωνή μας να ακουστεί και να γίνει πράξη το αυτονόητο: Κανένα παιδί στη Β΄θμια χωρίς στήριξη! Η εκπαίδευση δε σταματά (και δεν πρέπει να σταματά) στο δημοτικό για κανένα παιδί!!!
Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη