Οι νέοι φοιτητές ξεκινούν ένα νέο μονοπάτι που μέλλει να κρατήσει πολύ και είναι στρωμένο με δυσκολίες, απορίες, αλλά και αξέχαστες εμπειρίες υπό τις σωστές συνθήκες. Μερικές συμβουλές μπορούν όμως να ρίξουν φως σε βασικούς προβληματισμούς και να καθησυχάσουν τους νεοεισαχθέντες.
Κατοικία
Κυριότερο πρόβλημα αποτελεί πάντα η εύρεση κατοικίας, ιδιαίτερα για εκείνους που βρίσκονται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Σε αυτή την περίπτωση οι νέοι φοιτητές πρέπει να είναι αρκετά υποψιασμένοι, ώστε να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, καθώς στις πόλεις πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που εσκεμμένα ανεβάζουν τις τιμές για να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσά μπορούν.
Εντούτοις οι λύσεις υπάρχουν. Αρχικό μέλημα πρέπει να αποτελέσει η αναζήτηση στοιχείων για την διαμονή σε φοιτητικές εστίες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις παρέχουν όλα τα απαραίτητα για έναν φοιτητή και είναι συχνά κοντά στο εστιατόριο. Τα συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια που θέτει κάθε σχολή είναι δημοσιευμένα στις ιστοσελίδες των τμημάτων ή του ίδιου του Πανεπιστημίου.
Αν αυτό δεν κρίνεται δυνατό χρήσιμη είναι η εύρεση συγκατοίκου, ώστε να εντοπιστεί ένας ικανοποιητικός χώρος και να μοιραστούν τα μηνιαία έξοδα. Η συγκατοίκηση είναι πάντα δύσκολη, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζεις κάποιον, αλλά μετά από συνεννόηση η συνύπαρξη μπορεί να επιτευχθεί αρμονικά και να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Στην αναζήτηση κατοικίας δεν πρέπει μόνο να περιορίζονται οι φοιτητές στις ηλεκτρονικές αγγελίες, καθώς καλές ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν μέσω γνωστών, ή μέσω εκτεταμένης αναζήτησης στην ίδια την πόλη, εκτός του ίντερνετ. Επίσης σημαντικό είναι να θυμούνται ότι πολλά σπίτια αδειάζουν μετά το πέρας των εξεταστικών, επομένως σε περίπτωση που κατά τον Αύγουστο οι νέοι φοιτητές δεν βρουν άμεσα χώρο, με λίγη υπομονή και τύχη τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ καλύτερα στο τέλος του Οκτώβρη ή του Νοέμβρη.
Κατά τον εξοπλισμό του σπιτιού, οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν καταστήματα που κάνουν φοιτητικές προσφορές, ή να βρουν έπιπλα και συσκευές μέσω αγγελιών για πώληση, από άλλους φοιτητές. Ιδανική είναι πάντα η περίπτωση να βρεθεί ένα πλήρως επιπλωμένο σπίτι.
Τι δικαιούσαι
Όλοι οι φοιτητές οφείλουν να ενημερωθούν στις γραμματείες και από τους οδηγούς σπουδών για όσα δικαιούνται, όπως εκπτώσεις σε πολιτισμικά δρώμενα, μειωμένα εισιτήρια, διατροφή στο πανεπιστημιακό εστιατόριο και άλλα. Όλα αυτά οδηγούν στην ομαλότερη και οικονομικότερη προσαρμογή σε ένα νέο μέρος.
Κατά την έναρξη των φοιτητικών του καθηκόντων, εκτός από την εγγραφή στα μαθήματα του e-class, είναι μεγάλης σημασίας να γραφούν σε σχετικές ομάδες στο facebook, οι οποίες συχνά προσφέρουν χρήσιμες σημειώσεις και συμβουλές για τα μαθήματα και την λειτουργία του τμήματος. Παράλληλα, αν υπάρχει επίσημο forum από το πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητη η εγγραφή και σε αυτό, καθώς εκεί υπάρχουν επίσης σημειώσεις, σημαντικές ανακοινώσεις από τους φοιτητές, αλλά και αγγελίες για αγορές και πωλήσεις βιβλίων σε χαμηλότερες τιμές, που ίσως οι φοιτητές να μην δικαιούνται από τον Εύδοξο.
Ο αθλητισμός είναι άλλο ένα ενδιαφέρον κομμάτι της φοιτητικής ζωής, καθώς πολλά πανεπιστήμια διαθέτουν γυμναστήρια και αθλητικές ομάδες, στα οποία ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με χαμηλό ή μηδενικό κόστος.
Μετακίνηση και τηλεπικοινωνίες
Καίριας σημασίας είναι να γνωρίσει ο κάθε φοιτητής τους τρόπους που μπορεί να φτάσει στην σχολή, καθώς και τα ωράρια των μέσων.
Πολλές φορές τα λεωφορεία που πάνε στα Πανεπιστήμια είναι πολλά και εξυπηρετούν διάφορες περιοχές και με διαφορετικά ωράρια.
Επιπλέον, οι φοιτητές δικαιούνται ειδικά πακέτα όσον αφορά τη σταθερή, αλλά και την κινητή τηλεπικοινωνία, που κάνουν τις τιμές προσιτές.
Μετεγγραφές
Όλοι οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να φύγουν από τον τόπο στον οποίο εισήχθησαν μετά τις Πανελλήνιες, πρέπει να ενημερωθούν για τα κριτήρια που οφείλει να τηρεί κανείς για την λήψη μετεγγραφής.
Όπως είναι γνωστό, μετεγγραφές από ένα τμήμα πανεπιστημίου σε άλλο (συνήθως σε εκείνα των ΑΕΙ των αστικών κέντρων) δικαιούνται όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα (που έχουν ένα 15% ποσοτικό περιορισμό) αλλά και όσοι έχουν αδέλφια που είναι ήδη φοιτητές ενός συγκεκριμένου ιδρύματος (χωρίς ποσοτικό περιορισμό).
Στην περίπτωση που και τα δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή, μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής ή φοιτήτρια.
Όσον αφορά τους άλλους περιορισμούς σε μετεγγραφές, αυτές μπορούν να γίνονται μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης περιφερειακής ενότητας και μόνο εφόσον οι δικαιούχος πιάνει την αποκαλούμενη βάση της μετεγγραφής, δηλαδή τη βάση εισαγωγής του τμήματος της εκάστοτε χρονιάς, μείον 2.750 μόρια.
Παράλληλα, κατ' εξαίρεση λειτουργούν οι μετεγγραφές άλλων κατηγοριών, όπως για σοβαρούς λόγους υγείας ή αναπηρίας. Για την κατηγορία των ασθενών υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και δικαιολογητικά που πρέπει να διαθέτουν οι φοιτητές και η ενημέρωση γίνεται και πάλι στην σχολή τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη