Μαθητής βραβείο για τους υπολογιστές και τη νοηματική
Mαθητής από την Κρήτη κάνει τους υπολογιστές να διαβάζουν τη νοηματική και βραβεύεται

Πρώτος σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό αναδείχτηκε ο Σταύρος Πιπεράκης, μαθητής της Γ΄ τάξης στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος δημιούργησε εφαρμογή μέσω της οποίας οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μεταφράζουν σε κείμενο τη νοηματική γλώσσα,

Ο μαθητής διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Youth Hacking 4 Freedom» (YH4F), στον οποίο έφηβοι από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν στη συγγραφή ανοιχτού κώδικα. Διοργανωτής ήταν το Free Software Foundation Europe (FSFE, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Η εφαρμογή SignTrack είναι ένας μεταφραστής που αναλύει, επεξεργάζεται, αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα σε πραγματικό χρόνο με εξαιρετική ακρίβεια. Έτσι, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γίνονται πιο προσιτοί στον καθένα και πιο ανθρωποκεντρικοί.

Ο Σταύρος Πιπεράκης χαρακτήρισε την ανακάλυψή του ως «ένα δύσκολο εγχείρημα» που απαιτούσε σκληρή δουλειά.

Ο μαθητής από την Κρήτη, ασχολείται με τους υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία, ενώ μόλις 8 ετών έφτιαξε το πρώτο του παιχνίδι και συνέχισε με άλλους προγραμματισμούς.

Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ρομποτικής όταν πήγαινε Γυμνάσιο. Στον διαγωνισμό που ο ίδιος κατέκτησε την πρώτη θέση, είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 100 άτομα.

Η εφαρμογή

Όσο αφορά στο SignTrack εξηγεί πως μετατρέπει τη νοηματική σε κείμενο από ένα βίντεο. Το μοντέλο προβλέπει τι θα «πεις», μόλις ολοκληρώσεις την πρότασή του, γίνεται μία επιπλέον επεξεργασία για να δει αν ακολουθήθηκαν οι γραμματικοί κανόνες, που διαφέρουν από γλώσσα σε γλώσσα.

Η ιδέα προέκυψε από το σχολείο, όπου ο Σταύρος διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη εφαρμογή, προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάσχα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Θα περιλαμβάνει αρνί,  κατσίκι,  τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Ευρώπη
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ
Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Απριλίου 2025 στις 12:00 το μεσημέρι,...
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ