- Αλλαγμένες κλειδαριές αντίκρισαν καθηγητές και φοιτητές των δύο δωρεάν μεταπτυχιακών της Ιατρικής του ΑΠΘ
- Ανακαινίστηκαν οι αίθουσες με έσοδα από δίδακτρα άλλων μεταπτυχιακών και δεν θέλουν να τις χρησιμοποιούμε καταγγέλλουν οι καθηγητές
- Για «προφάσεις εν αμαρτίαις» κάνει λόγο ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας που χαρακτηρίζει προσβλητικά τα όσα καταγγέλλονται – Αναφέρει πως υπάρχουν άλλες αίθουσες για τη συνέχιση των μαθημάτων - Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την Κοσμητεία
Μια ασύλληπτη ιστορία σε δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το lockout σε δύο δωρεάν μεταπτυχιακά στην Ιατρική Σχολή, με τους καθηγητές να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για απόρροια της πρόθεσης να καταργηθούν τα δωρεάν ΠΜΣ και με τον Κοσμήτορα της Σχολής να χαρακτηρίζει προσβλητικά και απαράδεκτα τα όσα καταγγέλλονται.
Αλλαγμένες αίθουσες και κλειδωμένες αίθουσες
Σύμφωνα με καταγγελίες των καθηγητών, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, άφησε στον αέρα δεκάδες φοιτητές που παρακολουθούν τα δύο και μοναδικά δωρεάν μεταπτυχιακά της Σχολής («Δημόσια Υγεία-Πολιτική Υγείας» και «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»).
Τι αντίκρισαν καθηγητές και φοιτητές που πήγαν να παρακολουθήσουν κανονικά το μάθημά τους την περασμένη Τρίτη; Κλειδωμένες πόρτες και αλλαγμένες κλειδαριές σε αίθουσες που εδώ και 35 χρόνια εξυπηρετούσαν τις ανάγκες διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής. Αναρωτιόμαστε, αν μεταπτυχιακοί φοιτητές που πληρώνουν δίδακτρα χιλιάδων ευρώ το χρόνο θα έμειναν ποτέ απροειδοποίητα χωρίς αίθουσα διδασκαλίας.
«Αιφνιδιαστήκαμε, πήγαμε στη γραμματεία της Σχολής και δεν ήξερε κανείς τίποτα. Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε πού θα κάνουμε μάθημα» τόνισε μιλώντας στο alfavita.gr o Αλέξιος Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής, διευκρινίζοντας πως οι πρυτανικές αρχές έχουν ενημερωθεί εγγράφως για το ζήτημα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Το τελευταίο διάστημα καταγγέλλει ότι υπάρχουν πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις με στόχο να μπουν δίδακτρα στα δωρεάν μεταπτυχιακά της σχολής, με το επιχείρημα μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες αίθουσες διδασκαλίας ανακαινίστηκαν με έσοδα από τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Κονδύλη στο alterthess.gr, ο οποίος κατήγγειλε πως οι αίθουσες σφραγίστηκαν κατ’ εντολή του Κοσμήτορα: «Μαθαίνουμε ότι εκτιμά (σ.σ. ο Κοσμήτορας) ότι οι αίθουσες αυτές δεν μπορούν πλέον να παρέχονται για τις τρέχουσες εκπαιδευτικές διαδικασίες, θεωρεί δηλαδή ότι ανακαινίστηκαν με έσοδα των ιδιωτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με τέλη φοίτησης και ότι δεν μπορούν πλέον να δίνονται σε χρήση για δωρεάν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Είναι η νέα κατεύθυνση η οποία λέει εμπορευματοποιώ, ανακαινίζω, οικειοποιούμαι δημόσιους χώρους, δηλαδή στερώ αίθουσες διδασκαλίας και δημόσιους χώρους από το δημόσιο πανεπιστήμιο στα δωρεάν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών» δήλωσε.
Ο κ. Μπένος ανέφερε επίσης στο alfavita.gr πως ο Κοσμήτορας της Σχολής τους είχε ενημερώσει προφορικά ότι «εμείς κλείνουμε στις 16:00» και επομένως δεν γίνεται οι αίθουσες να μένουν ανοιχτές, υπογραμμίζοντας πως είναι απαράδεκτο να μπαίνουν λουκέτα σε αίθουσες δημοσίων πανεπιστημίων που υλοποιούνται μαθήματα. Σημειώνεται ότι τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα γίνονται κατά τις απογευματινές ώρες ώστε να εξυπηρετούν και τους εργαζόμενους φοιτητές.
«Οι αίθουσες είναι δημόσιοι χώροι, που θα πρέπει να είναι ανοιχτοί για να διαβάζουν οι φοιτητές και φυσικά για να κάνουν μαθήματα οι καθηγητές» σημειώνει και προσθέτει: «Ουσιαστικά η απόφαση αυτή σημαίνει ιδιοποίηση του δημόσιου χώρου, των αιθουσών διδασκαλίας που μέχρι χθες κάναμε όλοι μάθημα αλλά τώρα κλείνουν με απόφαση του Κοσμήτορα» αναφέρει ο κ. Μπένος. «Πρόκειται κατ’ ουσίαν για την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αλλά και τις ιδιοποιήσης του δημόσιου χώρου».
«Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλά κέντρα πολλαπλών ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα πανεπιστήμια, υπήρχε δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ιδιωτικό επίπεδο. Όμως αυτό που μέχρι σήμερα ήταν ιδιωτικό, τώρα μετατρέπεται σε θεσμικό» σημειώνει.
Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής: Απαράδεκτα τα όσα καταγγέλλονται
Προσβλητικά και απαράδεκτα χαρακτήρισε τα όσα καταγγέλλονται ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το alfavita.gr διεμήνυσε πως είναι υπέρμαχος των δωρεάν μεταπτυχιακών και πως ο ίδιος στήριζε και στηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία τους.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες, ο κ. Δαρδαβέσης έκανε λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» καθώς όπως υποστήριξε τα μαθήματα των μεταπτυχιακών υλοποιούνταν άλλες ώρες και ημέρες από αυτές που είχαν προταθεί στους διδάσκοντες για τη χρήση των αιθουσών.
«Είχαν κλειδιά από την κεντρική είσοδο, κλειδιά από τις αίθουσες και έμπαιναν όποτε εκείνοι ήθελαν» δήλωσε, προσθέτοντας πως ειδικά στην αίθουσα που βρίσκεται το Εργαστήριο Μικροβιολογικής Εξέτασης είναι επικίνδυνο να πραγματοποιούνται μαθήματα χωρίς την επίβλεψη κάποιου υπεύθυνου για λόγους δημόσιας υγείας.
«Αίθουσες στο πανεπιστήμιο υπάρχουν. Γιατί δεν πάνε σε κάποια άλλη αίθουσα;» διερωτάται καταλογίζοντας στους καθηγητές υποκριτική στάση και στρέβλωση της πραγματικότητας.
Η οικονομική σχέση μεταξύ εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου ακυρώνει την εκπαιδευτική σχέση
Αναφερόμενος στα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ο καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής Αλέξιος Μπένος εκφράζει την άποψη ότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Για να καταλάβει κανείς την αναλογία, να αναφέρουμε ότι στο ΑΠΘ παρέχονται συνολικά 53 μεταπτυχιακά με δίδακτρα, ενώ μόνο τα 27 είναι δωρεάν.
«Από τη στιγμή που δημιουργείται οικονομική σχέση μεταξύ εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου ακυρώνεται η εκπαιδευτική σχέση» είπε, υπογραμμίζοντας πως η υλοποίηση μεταπτυχιακών χωρίς οικονομικό όφελος είναι υποχρέωση των καθητηγών στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού τους έργου. Διαφορετικά θεωρείται ιδιωτική εργασία που πληρώνεται».
«Υπάρχει ένας μύθος για την ιδιωτικοποίση, λένε ότι θα προσελκύσουν ιδιωτικούς πόρους για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα όμως τι κάνουν; Παίρνουν δημόσιες αίθουσες και τις ιδιωτικοποιούν. Υπάρχει πίεση εδώ και καιρό, αυτό ήταν το τελικό χτύπημα. Στενάζουμε για να πάρουμε ένα εκτυπωτή για παράδειγμα. Αυτό που συνέβη είναι μια βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου πανεπιστημίου. Ό,τι συνέβη είναι στρατηγικής σημασίας για όλα τα ιδρύματα, δεν αφορά μόνο εμάς.
«Στην περίπτωση μας τα δύο αυτά δωρέαν μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας» καταλήγει ο κ. Μπένος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη